POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.17.
Módosítva: 2024.06.17.

Amerikai vadászgépeket kap Ukrajna

Legális célpontok lesznek?

Ukrajna külföldi támaszpontokon tarthatja a nyugati szövetségeseitől átvenni tervezett F-16-os vadászgépek egy részét, hogy megvédje őket az orosz csapásoktól – mondta hétfőn egy magas rangú ukrán katonatiszt írja az AP

Ukrainian President Volodymyr Zelensky visits Belgium
Alexander De Croo belga miniszterelnök, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Ludivine Dedonder belga védelmi miniszter egy F-16-os gép előtt a Melsbroek katonai repülőtéren -Fotó: AFP

Belgium, Dánia, Hollandia és Norvégia kötelezettséget vállalt arra, hogy több mint 60 amerikai gyártmányú F-16-os vadászgépet szállít Ukrajnának az orosz támadások kivédésére. Az ukrán pilóták jelenleg kiképzésen vesznek részt, a várhatóan még idén kezdődő szállítások előtt.
Szerhij Holubcov, az ukrán légierő vezetője kijelentette, hogy „bizonyos számú repülőgépet Ukrajnán kívüli biztonságos légibázisokon fognak tárolni”.
Holubcov elmondta, hogy ezeket az F-16-osokat fel lehet használni a megsérült repülőgépek cseréjére, és az ukrán pilóták külföldön történő kiképzésére. 
Ukrajna azonban jelentős kihívással néz szembe: hiszen meg kell védenie az 50 millió dolláros gépeket az orosz ballisztikus rakéták csapásoktól. 
Az F-16-os repülőterek elleni lehetséges orosz ballisztikus támadásokra válaszul Ukrajna további amerikai Patriot vagy SAMP/T ballisztikus ellenes rendszereket kíván beszerezni, valamint NASAMS vagy azzal egyenértékű rendszereket. De az új eszközök telepítése jelentős időt és erőforrást igényel. Például egy teljes Patriot-rendszer ára körülbelül egymilliárd dollár, míg az azt védő NASAMS légvédelmi rendszer körülbelül 300 millió dollárba kerül.

Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban arra figyelmeztetett, hogy Moszkva fontolóra veheti csapások indítását a NATO-országok létesítményei ellen, ha azok befogadják az Ukrajnában használt harci gépeket. „Ha az F-16-osok ukrán határokon kívüli légitámaszpontokon állomásoznak, és harcra használják őket, akkor meg kell néznünk, hogyan és hová csapjunk le ezekre az eszközökre. Az F-16-osok képesek nukleáris fegyverek hordozására, és ezt nekünk is figyelembe kell vennünk harci műveleteink megszervezése során” – jelentette ki Putyin.

A szövetséges országok megállapodtak, hogy tervet készítenek, amely meghatározza, hogy a NATO miként fogja irányítani az Ukrajnának nyújtott biztonsági segítség és katonai kiképzés (NSATU) koordinálását, ez lehetővé teszi, hogy a júliusi washingtoni csúcson a tagállamok vezetői elindítsák ezt a programot – jelentette be Jens Stoltenberg pénteken Brüsszelben.

A NATO tagállamok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozását lezáró sajtótájékoztatón a főtitkár kifejtette: a koordinációs és kiképzési központot a németországi Wiesbaden amerikai katonai bázisán hozzák létre, és magas rangú tábornokok irányítják majd, akik az európai szövetségesek legfelsőbb parancsnokának tartoznak beszámolási kötelezettséggel. A projektbe várhatóan közel 700 NATO- és partnerországbeli személyt vonnak majd be.

 

A NATO felügyeli az ukrán fegyveres erők kiképzését a szövetséges országokban található kiképzőlétesítményekben, támogatja Kijevet az adományok tervezésével és koordinálásával; irányítja a felszerelések átadását és javítását, támogatást nyújt Ukrajna fegyveres erőinek hosszú távú fejlesztéséhez – tette hozzá.

 

„Ezek az erőfeszítések nem teszik a NATO-t a konfliktus részesévé, de fokozzák Ukrajnának nyújtott támogatásunkat az önvédelemhez való jogának fenntartásában”

– húzta alá.

Elmondta továbbá, hogy a miniszterek megvitatták az Oroszország által a szövetségesek ellen elkövetett ellenséges cselekmények számának megnövekedését.

„Az elmúlt hetekben megnövekedett szabotázsakciókat, kibertámadásokat, a migráció eszközként való felhasználását és más ellenséges cselekményeket tapasztaltunk Oroszország részéről. Nyugodtan és megfontoltan fogunk reagálni az orosz provokációkra, ugyanakkor fel fogjuk hívni a figyelmet Oroszország tetteire, és költségeket fogunk felszámolni” – jelentette ki.

Mint mondta,

a találkozón megállapodás jött létre a fokozott hírszerzési információcseréről, a kritikus infrastruktúrák fokozott védelméről, az orosz ügynökökkel szembeni további korlátozásokról.

Hozzátette, hogy a tavalyi vilniusi csúcstalálkozó megállapodásainak értelmében a NATO jelentősen növelte elrettentő kapacitásait: mintegy félmillió katona áll a szövetség területén magas fokú készenlétben, megduplázódott a keleti szárnyon állomásozó harccsoportok száma is, és idén Steadfast Defender 24 gyakorlat keretében mintegy 90 ezer katonát mozgósítottak.

A következő öt évben például a NATO-szövetségesek Európa-szerte és Kanadában több ezer légvédelmi és tüzérségi rendszer, 850 modern repülőgép, főként 5. generációs F-35-ösök, valamint számos nagy teljesítményű képesség beszerzését tervezik – tette hozzá.

Stoltenberg szerint a júliusi csúcstalálkozón a szövetségesek várhatóan jóváhagyják az új védelmiipari kötelezettségvállalást, amely az ipar számára fenntartható keresletet biztosít.

A főtitkár újságírói kérdésre válaszolva arra is kitért, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök tárgyalási javaslata, miszerint Oroszország kivonul Ukrajnából, ha Kijev feladja az oroszok által megszállt területeket, és lemond a NATO-tagságról, nem békekezdeményezés, nem is „jóhiszemű ajánlat” és még több agresszióhoz vezet majd.

„Ez nem békejavaslat. Ez egy még több agresszióra, több megszállásra irányuló javaslat, és bizonyos értelemben azt mutatja, hogy Oroszország célja valóban Ukrajna kontroll alatt tartása”

– mondta.

Lloyd Austin amerikai védelmi államtitkár a pénteki sajtótájékoztatón ezzel kapcsolatban kijelentette: „Putyin nincs abban a helyzetben, hogy megszabja Ukrajnának, mit kell tennie a béke érdekében”.

„Ez pontosan az a fajta viselkedés, amelyről nem akarunk hallani” – tette hozzá.

Felhívta a figyelmet, hogy a NATO-Ukrajna partnerséget továbbra is mélyíteni kell, és a washingtoni csúcstalálkozó lépéseket tesz majd az Ukrajna esetleges tagsága felé vezető híd megteremtése érdekében.

„Az Egyesült Államok, szövetségeseink és partnereink hosszú távon Ukrajna mellett fognak állni”

– erősítette meg.

Hozzátette, hogy az amerikai kormány elkötelezettsége a kollektív védelem mellett továbbra is „sziklaszilárd”.

Mint mondta, nem szabad elfelejteni, hogy a putyini háború nem a NATO-bővítés következménye, hanem oka annak, ami azt eredményezte, hogy Svédország és Finnország csatlakozásával a szövetség megtorlóbb és ütőképesebb, mint valaha volt.

Szerinte képességei fejlesztése terén a NATO legutóbbi években hatalmas előrelépéseket tett, de továbbra is nagyon fontos az, hogy minden szövetséges állam teljesítse azt a közös kötelezettségvállalást, hogy a GDP-je legalább 2 százalékát védelemre költse. „Most a védelmiipari bázisainkba is be kell fektetnünk a kritikus lőszerek szabványosítása és a NATO interoperabilitásának javítása érdekében” – tette hozzá.
 

 

 

origo.hu

Minden magyar a törököknek és a portugáloknak szurkol ma

ripost.hu

Kínos lebukás: Óriási kamu Kulcsár Edina és G.w.M rongyrázása

borsonline.hu

Elindult a Balatonra a TV2 milliomosa, de oda már nem érkezett meg: baj van

magyarnemzet.hu

Az UEFA elnöke ünnepelhet, Magyarország még nem továbbjutó

ripost.hu

Ha így locsolod a kánikulában a muskátlit, hamar kinyírhatod

vg.hu

Foci-Eb 2024: szerdán eldől a magyar válogatott sorsa – így néz ki a további program

ripost.hu

Őszinte vallomás: Szoboszlai édesapja lemondott a továbbjutásról

mindmegette.hu

7 citrusos desszert, amit melegben is szívesen fogyasztunk

ripost.hu

A házi kedvenceink tudják, mikor halnak meg - szívszorító gesztussal búcsúznak tőlünk

ripost.hu

Csodájára járnak: Különleges képességgel van megáldva a kunmadarasiak csordása

ripost.hu

Szomorú látvány: Az enyészeté lett Stadler József legendás stadionja - Fotó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Világháborús veszély: Brüsszel katonai kiképzőket küldene Ukrajnába

POLITIK

Világháborús veszély: könnyebb lesz megnyomni az atomgombot

POLITIK

Orbán Viktor: Nem lenne háború, ha Angela Merkel maradt volna a kancellár

POLITIK

Magyar Péter megütött egy embert, erőszakkal elvett egy telefont és a Dunába dobta

POLITIK

Európa legbefolyásosabb vezetőivel találkozik Orbán Viktor

POLITIK

Románia még nem adja oda az ukránoknak a légvédelmi rendszert

POLITIK

Magyar Péter betámadta az összes újságírót

POLITIK

Elfogatóparancs a korábbi orosz védelmi miniszter ellen