POLITIK

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.06.27.
Módosítva: 2024.06.27.

Újabb csata Brüsszelben! Meg kell akadályozni, hogy Európa belesodródjon a háborúba

Uniós csúcs kezdődik Brüsszelben. Kiemelt téma lesz az ukrajnai háború.

Sok szempontból sorsdöntő EU-csúcs kezdődik ma Brüsszelben.  Huszonhét uniós állam vezetői egyeztetnek, illetve döntenek arról, hogy kik kapják az új ötéves ciklusban az EU legfontosabb pozícióit. Kiemelt téma lesz Ukrajna további katonai támogatása Oroszország ellenében. Orbán Viktor miniszterelnök pedig ismét az újságírók rohamára számíthat, ugyanis Magyarország lesz a következő félévben az unió elnöke.

Brüsszeli székház
Az EU-csúcson a következő öt év legfonosabb európai ügyeiről egyeztetnek a uniós országok vezetői - Fotó: Fabrizio Maffei / .shutterstock

Feszültség a pártalapon elosztott vezető tisztségek miatt

Ami az uniós csúcsvezetők megválasztását illeti: Orbán Viktor a brüsszeli pozíciók szétosztásával kapcsolatban helytelenítette, hogy pártpolitikai alapra helyezzék az EU intézményeit, és jelezte: nem tudja támogatni a pozíciók elosztásáról szóló "pártmegállapodást".

A miniszterelnök arra utalt, hogy a Martin Weber vezette Európai Néppárt maga mellé állítva a szocialistákat és a liberálisokat, továbbra is Ursula von der Leyent jelöli a bizottság élére, azt remélve, hogy a három párt biztosítja az Európai Parlamentben az ehhez szükséges szavazati többséget.
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök pedig az EU-csúcs előtt a római parlament alsóházában tartott felszólalásában - Orbán Viktor miniszterelnök hétfői római nyilatkozatát idézve - azt hangoztatta, hogy az európai intézményeket az eredeti elképzelés szerint nem többség és ellenzék ellentétére építették fel, hanem semleges logikával. Hasonlóképpen a csúcsvezetői tisztségek kijelölése sem követheti a többség-ellenzék felosztást. Meloni közölte, hogy a kizárásos egyezséget a római kormány nevében elutasított, és nem kíván osztozni benne. Ez a fajta megosztottság azért is sajnálatos, mert van elég baja az Európai Uniónak, amelyek orvoslásában egyezségre kellene jutni.

Háború vagy béke

Az egyik legfontosabb a háború vagy béke kérdése. A magyar álláspont világos. Legutóbb Orbán Viktor a Funke médiacsoportnak adott interjúban elmondta: "Egyértelmű, hogy Oroszország agressziója teljesen elfogadhatatlan, az a nemzetközi kapcsolatok alapelveibe ütközött. Nem foglalkozom sem Ukrajna, sem Oroszország érdekeivel, mindenekelőtt azt akarom, hogy véget érjen a háború, és tűzszünet legyen. Európaiak halnak meg nap mint nap a csatatéren. Meg kell állítanunk az öldöklést a frontvonalon. A béketárgyalások addig szóba sem kerülhetnek. Szükségünk van mozgástérre, hogy megtaláljuk a mindkét fél és Európa számára is elfogadható, béke felé vezető utat. Végső soron egy új európai biztonsági architektúráról beszélünk, amelyben békésen élhetünk. Ezt megelőzően azonban el kell döntenünk, hogy mi legyen Európa célja az ukrajnai háborút illetően." 

A többségi álláspont azonban Ukrajna további támogatásáról szól, aminek az lehet a következménye, hogy Európa tevőleges részese lehet a konfliktusnak.

Nem túl bíztató, hogy azt a Kaja Kallast jelölik az unió kül-és biztonságpolitikai főképviselőjének, aki Észt miniszterelnökként felszólította a NATO-tagállamokat, hogy az ukrán katonákat közvetlenül Ukrajnában képezzék ki. Visszautasította azokat az aggályokat, miszerint mindez az Ukrajna elleni orosz agresszió elmérgesedéséhez vezethet.

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen még több fegyvert küldene Ukrajnába - Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP


Von der Leyen  korábbi bizottsági elnöksége alatt szintén azt hangoztatta, hogy mindaz, amit eddig az EU nyújtott Ukrajnának, az nem elég, tovább kell fokozni Ukrajna katonai támogatását. Martin Weber az uniós parlament legerősebb frakciójának vezetője pedig kijelentette: mindegy, meddig tart, de Oroszországot le kell győzni Ukrajnában.

Változás az álláspontokban feltehetően az amerikai elnökválasztás után várható, amikor is eldől, Donald Trump visszakerül-e a hatalomba. Így a legfontosabb feladat megakadályozni, hogy Európa belesodródjon a háborúba.

Merre tovább Európa?

Orbán Viktor a mai EU-csúcs előtt  Olaf Scholz német kancellárral, Emmanuel Macron francia elnökkel és Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel is egyeztetett a magyar uniós elnökség kiemelt pontjairól. 

FRANCE - EMMANUEL MACRON RECEIVES VIKTOR ORBAN
Az EU-csúcs előtt Orbán Viktor a francia elnökkel is tárgyalt - Fotó: Hans Lucas via AFP

Párizsi útja után a kormányfő közölte, hogy Berlin, Róma után itt is megkötöttük a megegyezést, megkaptuk a jóváhagyást, hogy a következő fél év Európában a magyar elnökség alatt az európai gazdaság versenyképességének javításáról szóljon. 

Ennek keretében Magyarország le akar tenni az asztalra egy nagy tervet, az európai versenyképességi paktumot, mert a magyar kormányfő szerint  Európa legnagyobb problémája jelen pillanatban a versenyképesség hanyatlása.  Hangsúlyozta: ha nem kötnek európai versenyképességi paktumot, akkor munkahelyek százezreit veszítik el a következő évtizedben. Orbán Viktor, aki közös érdeknek nevezte azt is, hogy Európa ne szigetelje el magát az Európán kívüli gazdasági partnerektől, legyen erős az európai ipar, a zöld átmenet pedig ne az európai ipar ellenében, hanem azzal együttműködve valósuljon meg.

 

origo.hu

Az UEFA beismerte: elvettek egy tizenegyest a magyar válogatottól

ripost.hu

Apja közölte a fájdalmas hírt: 33 évesen elhunyt a népszerű tévésztár

borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a népszerű magyar énekesnő

metropol.hu

Most érkezett: Borzalmas baleset történt Budapesten, nagy a baj

mandiner.hu

„Évszázadonként egyszer történik ilyen felfedezés” – különleges lelet került elő Visegrádon

ripost.hu

Új felállásban tarol a világbajnok magyar kaja: kóstold meg a rakott nokedlit

mindmegette.hu

Ezen a trükkön háborodtak fel a Lidl vásárlói - Milyen jó, hogy nálunk nincs ilyen!

ripost.hu

Ezt megemlegeti, óriási szégyen érte a magyarok arrogáns bíróját

ripost.hu

Rengeteg idén az ingyen gyümölcs: mire jó a fosóka, vagy szebb nevén mirabella szilva?

ripost.hu

Vin Diesel valójában egy igazi bunkó? Kitálalt róla egy színésztársa

ripost.hu

Kitálalt az ismerős: Herceg Csabi erre költött 300 milliót

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Drónok háborúja a Fekete-tenger fölött: amerikai-orosz összecsapás fenyeget

POLITIK

Hivatalos: Donald Trump így teremtene békét Ukrajnában!

POLITIK

Lesből támadt a gyerekekre két szexragadozó a strandon

POLITIK

Világháborús veszély: Brüsszel katonai kiképzőket küldene Ukrajnába

POLITIK

Bécsben tárgyal Orbán Viktor vasárnap európai jobboldali pártvezetőkkel

POLITIK

Egy lakótelepre hullottak a rakéták Ukrajnában

POLITIK

Újabb hatalmas katonai támogatás Ukrajnának

POLITIK

A háborús koalíciót nem érdekli az emberek akarata