POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.18.

Izrael engedélyeznie kellene az elűzött gázaiak hazatérését

Jordániai nyilatkozat.

Izraelnek engedélyeznie kell, hogy a Gázai övezetből elmenekültek visszatérhessenek otthonaikba – jelentette ki csütörtökön Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszter Ammánban, török hivatali partnerével, Hakan Fidannal közös sajtótájékoztatóján.

Szafadi egyúttal leszögezte, rendkívül fontos, hogy mielőbb véget vessenek a gázai háborúnak és megakadályozzák a konfliktus regionális kiszélesedését.

Aláhúzta emellett: mindent meg kell tenni azért, hogy elegendő humanitárius segítség érkezzen a Gázai övezet egész területére, északra és délre is.

A háború október 7-i kitörése óta palesztin egészségügyi források szerint már több mint 24 ezren haltak meg harci cselekményekben, a mintegy 2,3 milliós övezetben élők nagy része pedig elmenekült.

Mindemellett október óta több, Irán által támogatott fegyveres csoport hajtott végre támadásokat a térségben, a többi között a jemeni húszi lázadók, a palesztinok iránti szolidaritással indokolva a műveleteket.

Izrael imádkozik azért, hogy a Katar és Franciaország által tető alá hozott megállapodás keretében Egyiptomon keresztül Gázába küldött sürgősségi szállítmány eljusson a Hamász által az ostromlott palesztin területeken fogvatartott túszokhoz – közölte Jichák Hercog izraeli elnök csütörtökön Davosban.

Imádkozunk, hogy minden gyógyszer eljusson hozzájuk, de ez még csak a kezdet” – mondta Hercog a Világgazdasági Fórumon.

Az elnök ez után megismételte az izraeli kormány álláspontját, miszerint a gázai háborúnak a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet eltávolítását kell eredményeznie.

Hercog az izraeli offenzívát a palesztinokkal való jövőbeni békésebb kapcsolatok felé tett lépésnek és a globális biztonság megerősítésének nevezte.

Bár hangsúlyozta, hazájának „keményen kell dolgoznia, hogy új módokat találjon a palesztinokkal folytatott párbeszédre”, azt mondta, Izrael „elvesztette bizalmát a békefolyamatban”, szerinte ugyanis szomszédai „a terrort dicsőítik”.

Izraelben jelenleg kevés hajlandóság mutatkozik egy békemegállapodás fontolóra vételére.

A légkör megváltozásához vissza kell kapnunk a túszokat” – mondta.

A kétállami megoldást szorgalmazó országoknak előbb tisztázniuk kell a kérdést, hogy miként garantálható Izrael biztonsága – mondta. Elengedhetetlennek mondta a Palesztin Hatóság átalakítását is. „Biztosnak kell lennünk abban, hogy gyerekeiket nem a zsidók és az izraeliek gyűlöletére tanítják” – fogalmazott.

Hercog továbbá felszólította a világ vezető országait, hogy támogassák Gázát a háború után, és azt is megjegyezte, hogy a Hamász októberi támadása előtt Izrael a Szaúd-Arábiával való megbékélés felé haladt.

Mindannyian megértjük, hogy jövőképre van szükség, és úgy gondolom, hogy ennek része kell, hogy legyen az is, hogy visszatérjünk Izrael és a térségbeli szomszédai normalizációs folyamatához – mondta.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban fogadta Pierbattista Pizzaballa bíborost, a jeruzsálemi latin pátriárkát, akivel a térségben élő keresztények megsegítéséről tárgyalt a jelenleg dúló háborús konfliktus közepette – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

A magyar miniszterelnök és a jeruzsálemi pátriárka szerint el kell kerülni, hogy a harcok és az ellenségeskedés a szentföldi keresztény közösségek eltűnéséhez vezessenek.

Magyarország – a Hungary Helps programon keresztül – a továbbiakban is segíti a közel-keleti kereszténység fennmaradását, az ott élőknek humanitárius és hitéleti célokat szolgáló támogatást is nyújt – hangzott el a találkozón.

A francia kormány visszautasította a Dél-afrikai Köztársaságnak a hágai Nemzetközi Bíróságon (ICJ) bemutatott vádjait, amelyek szerint Izrael népirtást követ el a Gázai övezetben.

„A zsidó államot népirtással vádolni egy erkölcsi küszöb átlépése. Nem használhatjuk ki a népirtás fogalmát politikai célokra” – mondta Stéphane Séjourné külügyminiszter szerdán a nemzetgyűlésben.

A múlt csütörtökön kezdődött meghallgatáson az afrikai ország annak megállapítását kérte az ENSZ hágai székhelyű bíróságától, hogy Izrael megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit a Hamász palesztin szervezet elleni katonai fellépésével Gázában.

A Dél-afrikai Köztársaság azt szeretné, hogy a bírák kötelezzék Izraelt, hogy „azonnal” állítsa le a Gázai övezetben indított katonai akcióját, válaszul a Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én Izraelben elkövetett terrortámadására, amely 1200 áldozatot követelt.

Izrael a Gázai övezetet irányító Hamász megsemmisítését tűzte ki célul, s a palesztin egészségügyi minisztérium jelentése szerint az izraeli műveletekben már több mint 24 400-en vesztették életüket, miközben a lezárt parti területen kialakult katasztrofális humanitárius helyzet miatt Izraelre egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik.

„Határozottan azt mondjuk az izraelieknek: a törvények tiszteletben tartása mindenkit kötelez. A gázai csapásokat be kell szüntetni, de a szavaknak jelentése van” – hangsúlyozta a külügyminiszter.

A német kormány pénteken szintén elutasította a népirtás Izraellel szemben felhozott vádját, mert az „minden alapot nélkülöz”. Berlin szerint „éppen a Hamász célja Izrael megsemmisítése”. Hozzátették, hogy „Németország a holokauszt során elkövetett emberiesség elleni bűncselekményei, azaz saját történelmi tapasztalatai okán is magáénak vallja a népirtás tilalmáról szóló egyezményt, amely a nemzetközi jog egyik eszközeként gondoskodik annak kinyilatkoztatásáról, hogy soha többé ne legyen népirtás a világon”. A közleményt azzal zárták, hogy a „német kormány tiltakozik az egyezmény politikai célokra történő felhasználása ellen”.

Az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet között katari közvetítéssel létrejött megállapodás keretében egy az ezerhez arányban osztják szét az izraeli túszoknak és gázai övezeti lakosságnak szánt gyógyszersegélyt – közölte csütörtökön az egyiptomi Vörös Félhold egyik szóvivője.

A dpa német hírügynökségnek nyilatkozva a segélyszervezet illetékese elmondta, hogy a Gázai övezetbe elhurcolt izraeli túszoknak juttatott minden egyes gyógyszeres láda után ezer ilyen ládát osztanak szét a palesztin terület lakói között.

Nem sokkal korábban az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió is arról tett jelentést, hogy a ládákat éppen ilyen arányban szállították le, illetve fogják szétosztani. Hatvan tonna gyógyszerről és egyéb orvosi felszerelésről van szó.

A segélyt Katarból, illetve Franciaországból juttatták el légi úton az egyiptomi el-Arisba. A szállítmány végül szerdán este érkezett meg a Gázai övezetbe Egyiptom felől, a Kerem Salom-i átkelőn keresztül, ahol a szállítmányt Izrael ellenőrizte.

Egyelőre nem világos, hogy a Hamász fogságában lévő túszokhoz valóban eljutnak-e a gyógyszerek, illetve mekkora mennyiség.

A Hamász és egyéb szélsőséges csoportok fegyveresei tavaly október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, ahol mintegy 1200 ember megöltek, körülbelül háromezret megsebesítettek és nagyjából 250 embert elraboltak és a Gázai övezetbe hurcoltak. Izraeli adatok szerint 136-an vannak még fogságban, nagyjából egy harmaduk krónikus beteg és gyógyszerekre van szüksége.

Az izraeli hadsereg az elmúlt 24 óra alatt mintegy 60 fegyveressel végzett a Gázai övezetben, csak Hán-Junisz térségében 40 fegyverest öltek meg - közölte csütörtökön az izraeli hadsereg (IDF).

A Hamász palesztin terrorszervezet felszámolására törekvő Izrael azt gyanítja, hogy a fegyveresek a Gáza alatt kiépített alagúthálózatban rejtőzködnek.

Az október 7-én kezdődő izraeli hadművelet fókusza jelenleg az övezet déli részére helyeződött át; az izraeli védelmi minisztérium közlése szerint a Hamász elleni északi offenzíva véget ért.

A hadsereg által közölt jelentéseket egyenlőre nem sikerült független forrásból megerősíteni.

A Hamász és más szélsőséges csoportok fegyveresei október 7-én több mint 1200 emberrel végeztek és 250 izraeli túszt ejtettek Izrael déli részén. Sokan közülük mind ez idáig nem szabadultak ki.

Izrael tömeges légicsapásokkal és szárazföldi offenzívával válaszolt a támadásra, amely több mint 24 400 ember halálához vezetett a Hamász ellenőrzése alá tartozó egészségügyi minisztérium jelentése szerint.

origo.hu

Friss információk érkeztek Fico műtétjéről

ripost.hu

Itt a vége, III. Károly váratlan lépésre szánta el magát

metropol.hu

Megsúgták az égiek, ez a 4 csillagjegy a legokosabb

mandiner.hu

Kiderült: az elkövető már hónapok óta tervezte a Fico elleni merényletet (VIDEÓ)

ripost.hu

Tragédia érte Tóth Gabi szerelmét, Papp Máté Bencét

ripost.hu

Kőkemény teszt: csak a magas IQ-val rendelkezők képesek megoldani ezt

mindmegette.hu

Ezt a fűszert keverd a fasírtba és olyan finom lesz, mint még soha

ripost.hu

4 csillagjegy, akik szakítás után is megszállottan ragaszkodnak az exükhöz

ripost.hu

Ezt a három csillagjegyet nagy szerencse éri, míg a Nap és az Uránusz együtt áll

ripost.hu

Kullancslégy: Már itt van velünk, de kell-e tőle félni?

ripost.hu

Felkavarják az állóvizet az égiek, 3 csillagjegy élete rögvest új irányt vesz!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Berobbant a szexuális bűncselekmények száma a pályaudvarokon

POLITIK

Tűzzel játszik a Nyugat: felmerült az ukrajnai repüléstilalmi zóna bevezetése

POLITIK

Szóltak az oroszok: a NATO fellépése Ukrajnában nukleáris háborúhoz vezethet

POLITIK

Kartellezésért büntették 16 millióra a Tisza Párt jelöltjét

POLITIK

Nem fogadunk be illegális migránsokat

POLITIK

Újabb hatalmas fegyverszállítmányok Ukrajnának

POLITIK

A békepárti álláspontot a választásokon tudjuk megvédeni.