POLITIK

Szerző t.t.

Létrehozva: 2023.11.07.

Brüsszeli korrupciós botrány. Simán elsétálhat a fő gyanúsított

Kínos botrány fenyeget Brüsszelben. Úgy tűnik, Eva Kaili megúszhatja a vesztegetési ügyet.

A korrupció miatt tavaly decemberben letartóztatott, majd idén szabadlábra helyezett Eva Kaili európai parlamenti képviselő most ellentámadásba lendült, és akár fel is menthetik az ellene indított büntető eljárásban, ami kínos botrány lenne a belga igazságszolgáltatás számára is.

Tavaly decemberben robbant a hír, hogy a gyanú szerint aktív és volt uniós parlamenti képviselők egy csoportja egy emberi jogi civil szervezet alkalmazottaival együtt nagy összegű készpénzt juttatott el különböző uniós hivatalokba és hivatalnokoknak, hogy Marokkó és Katar számára kedvezően befolyásolják az Európai Parlament döntéseit.

Eva Kaili
Eva Kaili megúszhatja a börtönt. Fotó: SOOC via AFP

Az ügy "arcát", a görög szocialista párti Eva Kaili volt EP-alelnököt letartóztatták, miután a belga rendőrök rajtaütöttek a brüsszeli lakásán, és táskákat foglaltak le, amelyekben körülbelül 150 ezer euró készpénz volt. Az ügyben érintett más személyeket is elfogtak, és lefoglaltak legalább egymillió eurót.


Eva Kaili áprilisban szabadult a brüsszeli Haren börtönből, házi őrizetbe került, de idén májusban a házi őrizetből is elengedték, és ugyan alelnöki tisztét elveszítette, de változatlanul aktív tagja az Európai Parlamentnek.
Most úgy tűnik, hogy a negyvenes évei közepén járó nő ellentámadásba lendült. Ügyvédei nemrég azt mondták, hogy az ellene folytatott vizsgálatok „sértették az alkotmányos normákat”, megsértették Kaili „parlamenti mentelmi jogát”. Az ügyvédek szerint a belga rendőrök a rajtaütéskor jogellenesen gyűjtötték be a pénzeket – kérni kellett volna Kaili mentelmi jogának felfüggesztését –, így a korrupcióra utaló bizonyítékok nem használhatók fel a bíróságon -  írta korábban a Politico.

A történetnek azonban még nincs vége: augusztusban több mint 280 ezer eurót találtak a belga szocialista EP-képviselő, Maria Arena fiának a házában
Júniusban az ügyben nyomozó felelős bíró, Michel Claise elfogultnak mondta magát, mert  személyes kapcsolata volt Maria Arena képviselővel. A robbanásveszélyes az, hogy Arena neve eredetileg ugyanabban az elfogatóparancsban szerepelt, amely miatt Kailit rács mögé küldték. A belga szocialista Arénával azonban semmi nem történt, és tagadja, hogy köze lenne a vesztegetési ügyhöz. A pletykák szerint azonban Claise és Aréna között több van, mint „szakmai barátság".

Claise nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, hogy miért lépett vissza az ügytől, amire azután került sor, hogy az egyik gyanúsított, Marc Tarabella  EP-képviselő ügyvédje felfedte, hogy Claise fia, Nicholas és Ugo Lemaire, a másik potenciális gyanúsított Maria Arena fia üzleti kapcsolatban állnak egymással. Az ügyész akkor Claise visszavonulását csupán elővigyázatosságnak minősítette, és kitartott amellett, hogy nincs bizonyíték a bíró komoly összeférhetetlenségre. A szabadidejében detektívregényeket író bíró szűkszavú maradt a korrupciós nyomozás részleteiről, amely miatt eddig vádat emeltek három EP-képviselő, valamint egy volt uniós képviselő és asszisztense ellen. Azt mondta, nem kommentálhatja az ügyet, amelyen dolgozott. Ugyanakkor nehezményezte Belgium korrupcióellenes erőfeszítéseit, és „rossz tanulónak” minősítette az országot. Egy dedikált korrupcióellenes ügynökség létrehozását szorgalmazta. 
Ilyen előzmények után Kaili és ügyvédei most abban reménykednek, hogy sikerül az egész bírósági folyamatot kisiklatniuk
Egy dolog már biztos: a botrány egyre inkább teherré válik az amúgy is gyengélkedő belga igazságszolgáltatási rendszer számára. A belga alkotmányos államba vetett bizalom valószínűleg soha nem térne magához egy eredménytelen bírósági tárgyalás után, amire feltehetően csak 2024-ben kerülhet sor.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Döbbenetes videó leplezi le Brüsszel hazugságát az oroszokról

origo.hu

Ukrajna beismerte, pillanatokra a teljes összeomlás

metropol.hu

III. Károly könyörög Meghannak, a hercegné azonban nem enged

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

origo.hu

Megrázó vallomást tett válásáról a TV2 sztárja

travelo.hu

Ausztria egyik legszebb vízesését fedezhetitek fel Salzburg környékén

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Az ukrán gázellátást támadják az oroszok

POLITIK

A volt brit kormányfő kiállt a konzervatív eszmék mellett

POLITIK

Meloni az olasz EP lista élén

POLITIK

17 ukrán drónt lőttek le orosz területek felett