Létrehozva: 2023.02.17.

Így működött a brüsszeli korrupció

Lassan összeáll a kép.

Egy dokumentum is nagy szerepet játszott a baloldali képviselőket érintő brüsszeli korrupciós botrányban.

Még 2018-ban félhivatalos együttműködési megállapodást kötött egy katari kormányhoz köthető szervezettel az Európai Parlament (EP) emberi jogi bizottsága nevében az olasz Pier Antonio Panzeri EP-képviselő (Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége). Ez a dokumentum is szerepet játszott a baloldali képviselőket érintő brüsszeli korrupciós botrányban. Az EP döntéshozói által nem ismert dokumentumot a Politico című brüsszeli lap szerezte meg, ismertetve annak tartalmát.

Amikor 2020 februárjában Eva Kaili, az Európai Parlament azóta börtönben ülő, a brüsszeli korrupciós botrányban kulcsszerepet játszó görög, szocialista alelnöke Katar fővárosában, Dohában, az ötcsillagos Ritz Carlton szállodában egy rendezvényen együtt

2022. október 10-én a marokkói fővárosban, Rabatban készített kép Eva Kaili görög szocialista képviselőőõl, az Európai Parlament alelnökéről, akit korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyezték Belgiumban 2022. december 11-én. MTI/EPA/Dzsalal Morsidi

dicsérte Katar stabilitását és biztonságát Dimitrisz Avramopulosszal,

a volt migrációért felelős uniós biztossal (aki egyébiránt kritikátlan migránspártiságáról híresült el – a szerk.), kevesen tudták, hogy az Öböl menti országgal kialakított kapcsolat, s különösen a Katarról megfogalmazott kedvező vélemény kétesztendős „munka” eredménye – írja a Politico.

Teljes függetlenségben

A Panzeri által alapított Fight Impunity nevű „civil” szervezet 60 ezer eurót fizetett ki Avramopulosznak. Panzerit most azzal vádolja a belga bíróság, hogy ő irányította azt a baloldali EP-képviselőkből álló „négyesfogatot”, amely kiemelkedő szerepet játszott a több százezer eurós korrupcióban és pénzmosásban.

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság (EB) migrációs politikáért és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős tagja sajtóértekezleten beszámol az európai migrációs stratégia keretében 2015 óta elért főbb eredményekrõl kiadott bizottsági jelentésről Brüsszelben 2019. október 16-án.  MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Panzeri 2018. április 26-án írta alá a megállapodást a az EP emberi jogi DROI-bizottság brüsszeli ülésén Ali bin Samikh Al Marrival, a katari Nemzeti Emberi Jogi Bizottság (NHRC) elnökével. Az NHRC a honlapján azt állítja, hogy „teljes függetlenséget” élvez a katari kormánytól. A paktum megalapozta a későbbi konferenciákat, s a törvényhozók dohai utazásait, amelyek során Katar fedezte a

repülőjegyet és a luxusszállodai tartózkodást.

 

Kihagy az emlékezet

„Ez soha nem történt meg” – jelentette ki a Politico megkeresésére Petras Auštrevičius litván liberális képviselő, aki akkoriban a képviselőcsoportja emberi jogi munkáját vezette. Két korábbi, a bizottságban koordinációs szerepet betöltő európai parlamenti képviselő, a német Barbara Lochbihler (Zöldek) és a francia Marie-Christine Vergiat (Európai Baloldal Pártja) szintén azt mondta, hogy nem emlékeznek ilyen megállapodásra.

A dokumentum mégis létezik,

és jól szemlélteti, hogy egy külföldi ország hogyan tudott jelentős kapcsolatokat kiépíteni az uniós törvényhozókkal és az Európai Parlament egyik bizottságával anélkül, hogy valaha is hivatalos riadót fújtak volna az európai intézményben – összegezte a Politico.

A Politico című portál szerint újabb EP-képviselők is érintettek lehetnek az ügyben. Egy a birtokukba jutott nemzetközi elfogatóparancs alapján arról számoltak be, hogy Maria Arena és Alessandra Moretti európai parlamenti képviselő is a belga hatóságok látókörébe került.

Terebélyesedik a korrupciós botrány, egyre több uniós törvényhozó neve kerül szóba – ezzel a címmel jelentetett meg cikket a Politico című hírportál. Azt írják: az új nevek egy, a birtokukba jutott – Andrea Cozzolino EP-képviselő letartóztatására kiadott – nemzetközi elfogatóparancsban merültek fel. A dokumentum szerint Maria Arena és Alessandra Moretti egy „négyes szövetség” tagjai voltak, Cozzolinóval és Marc Tarabella belga EP-képviselővel, akit szintén a múlt héten tartóztattak le.

Azt írják: mind a négyüket Pier Antonio Panzeri volt olasz EP-képviselő irányította, aki azóta vádalkut kötött a belga ügyészekkel.

Tarabellával és Cozzolinóval ellentétben a belga rendőrség egyelőre nem kérte az Európai Parlamentet arra, hogy függessze fel Arena és Moretti mentelmi jogát, így eljárás sem indulhat ellenük. Arena egyébként a múlt hónapban lemondott az EP emberi jogi albizottságának vezetéséről, ahol elődje a poszton maga Panzeri volt. Moretti tagadja az elfogatóparancsban állítottakat,  Arena nem nyilatkozott.

A több baloldali magyar képviselővel is szoros kapcsolatot ápoló, azóta előzetes letartóztatásba került Marc Tarabella is tagadja a vádakat. A belga baloldali képviselő a rendőrség gyanúja szerint 140 ezer eurót, csaknem hatvanmillió forint kenőpénzt fogadott el.

A brüsszeli korrupciós botrány december közepén robbant ki, miután letartóztatták az ügy főszereplőjét, Eva Kaili, görög szocialista politikust, aki a gyanú szerint kenőpénzt fogadott el Katartól, illetve Marokkótól, cserébe pedig kedvező döntésekért lobbizott nekik Brüsszelben.

A brüsszeli bíróság csütörtökön hallgatta volna meg Eva Kaili és Marc Tarabella vallomását. Ezt azonban az utolsó pillanatban elhalasztották, miután a belga szocialista politikus kérvényezte a vizsgálatot vezető bíró eltávolítását.

Tarabella azt állítja: a botrányt először leleplező Michel Claise elfogult vele szemben, nem hisz az ártatlanságában.

A brüsszeli korrupció csak a nemzeti parlamentek bevonásával számolható fel – áll a Fidesz EP-delegációjának sajtóközleményében. Mint írják: az Európai Parlament csütörtökön azt javasolta az Európai Bizottságnak, hogy hozzon létre a korrupció felszámolása érdekében egy új etikai szervet. A Fidesz európai parlamenti delegációja határozottan kiáll a brüsszeli korrupció felszámolása mellett, ez azonban – mint írták – csak mélyreható változtatások útján lehetséges. A Fidesz EP-képviselői szerint látszatintézmények helyett érdemi változásra van szükség, ez pedig csak a nemzeti parlamentek bevonásával érhető el.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Köllő Babett és a lánya közösen költöznek el Amerikába

origo.hu

Nagy a baj: Izrael megtámadja Iránt

borsonline.hu

Kiszivárgott! Ők lehetnek a Nyerő Páros új évadának szereplői

mandiner.hu

Soros elemzője kitálalt Magyar Péterről – ez nem fog tetszeni a baloldal új sztárjának

life.hu

Megbetegíthet bennünket egy ruha? Eláruljuk, hogyan

mandiner.hu

Van egy sokkal találóbb kifejezés erre a mocskos, alávaló, szemét gazemberre

origo.hu

Családja nélkül hagyta el az országot Lékai-Kiss Ramóna

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

ripost.hu

Ez a három csillagjegy forró szerető 50 év felett is

ripost.hu

Súlyos dologgal vádolják a nézők a Házasság első látásra szereplőjét

ripost.hu

Házasság első látásra: ez történt a házzal, amiben Csabit fogva tartotta volt kedvese

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszelben tárgyal Orbán Viktor. A tét: háború vagy béke

POLITIK

Mutatjuk, hol jár a legnagyobb otthonfelújítási támogatás

POLITIK

A csokoládékirály elindul Zelenszkij ellen az ukrán elnökválasztáson

POLITIK

Szexrabszolgaként tartottak, kínoztak meg lányokat a Németországban letartóztatott migránsok

POLITIK

Magyar Péter tüntetését a gurulódollár-botrány egyik cége szervezte

POLITIK

A Fidesz a valaha volt legerősebb EU-kampányra készül

POLITIK

A britek szerint az oroszok külföldi zsoldosokat toboroznak

POLITIK

A Lánchíd-botrány az elmúlt évek legnagyobb korrupciós ügye