Létrehozva: 2023.10.02.
Módosítva: 2023.10.02.

Újabb brüsszeli korrupció? Fia üzlete mellett lobbizott egy baloldali EP-képviselő

A brüsszeli korrupciós botrány egyik érintettje ismét korrupciós gyanúba keveredett.

Maria Arena EP-képviselő, akinek az ingatlanjaiban házkutatást tartottak a brüsszeli korrupciós botrány kapcsán, meglehetősen szívén viselte az orvosi célú kannabiszra vonatkozó tagállami szabályozások harmonizálását. A belga politikus csak azt az egy apróságot hallgatta el a képviselőtársai elől, hogy fia cége nagyon hasonló területtel, CBD-termékek árusításával foglalkozik - írja a Magyar Nemzet.

Újabb brüsszeli korrupció? Fia üzlete mellett lobbizott egy EP-képviselő

Maria Arena 2021-ben társalapítója volt az orvosi marihuána szabályozásának egységesítéséért tevékenykedő európai parlamenti lobbicsoportnak, de már 2019-ben házigazdája volt egy kannabisszal kapcsolatos rendezvénynek az Európai Parlamentben. Ez utóbbit egy ACTIVE nevű marihuána-kereskedelmi egyesület szervezte, amelynek elnöke történetesen egy bizonyos Ugo Lemaire, aki nem más, mint Maria Arena fia.

A képviselő természetesen tagadja, hogy ez összeférhetetlenséget jelentett volna, mivel semmiképpen sem magánérdekű, hanem közérdekű témát népszerűsített. Az esemény a terápiás célú kannabiszhoz való hozzáféréséről szólt, és nem a rekreációs marihuánáról vagy a CBD-ről, magyarázkodott Arena.

A képviselő érvelése azonban nem mindenkit győzött meg. Stuart Lambie, a Medicinal Cannabis Europe nevű NGO főtitkára inkább távol maradt a rendezvénytől. „Brüsszelben többé-kevésbé köztudott volt, hogy Arena és Ugo Lemaire rokonok, így úgy éreztük, hogy az ACTIVE részvétele az ő rendezvényén egyértelmű összeférhetetlenség” – idézte Lambie-t a Politico hírportál tudósítása.

Ugo Lemaire nem csupán egy társadalmi szervezet révén kapcsolódik a marihuánához. Cége történetesen CBD-termékek árusításával foglalkozik, amelyek Európa legtöbb országában, így Belgiumban is legálisak, ráadásul egy bizonyos THC-szint alatt dohánytermékként árusíthatók.

Bár a Politicónak küldött üzenetében Arena azt állítja, hogy csupán az orvosi felhasználás szabályozásának egységesítését igyekezett elérni, a portál szerint egy 2020 szeptemberében egy internetes portálnak adott nyilatkozatában még úgy fogalmazott, hogy az csak az első lépés, amely után az egyéb felhasználás szabályozása jöhetne. Ami viszont nyilvánvalóan segítené fia cégét.

Külön ízt ad a történetnek, hogy Lemaire társa a vállalkozásban nem más, mint Michel Claise fia. Claise volt a brüsszeli korrupciós botrány vizsgálóbírója, aki júniusban leadta az ügyet, miután az egyik gyanúsított, Marc Tarabella ügyvédje elfogultsággal vádolta meg.

Júliusban a belga hatóságok házkutatást tartottak Arena házában és Lemaire vele szomszédos ingatlanában is, az utóbbiból 280 ezer eurónyi készpénzt foglaltak le. Arena tagadja, hogy akár hozzá, akár a brüsszeli korrupciós botrányhoz köze lett volna a lefoglalt összegnek, és erre a hatóságok sem találtak bizonyítékot.

A Le Soir szerint – amely elsőként hozta nyilvánosságra a történetet – a pénz eredete ismeretlen, és egyelőre nem sikerült közvetlen kapcsolatot találni a korrupciós botrányhoz. Ez a második alkalom egyébként hogy Lemaire neve a közelmúltban felbukkan a nyomozás során. Éppen két hónappal ezelőtt derült ki, hogy Nicolas Claise, az ügyben korábban nyomozó bíró, Michel Claise fia 2018-ban Lemaire-rel közösen alapított egy legális kannabidiol üzletet. Sem Lemaire, sem az ügyvédei nem hajlandóak kommentálni az ügyet - írta a Magyar Nemzet.

Újabb fejlemények vannak a brüsszeli korrupciós botrányban

FORRÁS: MTI/EPA/OLIVIER HOSLET

 

Egyelőre nincs vádemelés

Marie Arena tagadja, hogy köze lenne a botrányhoz, és a belga hatóságok hivatalosan nem emeltek vádat ellene. Ennek ellenére az elmúlt hónapokban többször is felröppentek hírek arról, hogy ezer szállal fűződik külföldi kormányokhoz. Januárban Arena lemondott az Európai Parlament emberi jogi albizottságának elnöki posztjáról, miután a Politico értesülései szerint nem jelentette be megfelelően, hogy tavaly május 8-án és 9-én a dohai útján a szállását és repülőjegyeit a katari kormány fizette.

Márciusban Pier Antonio Panzeri, volt olasz EP-képviselő – aki elismerte, hogy kenőpénzt fogadott el, és most együttműködik a szövetségi nyomozókkal – kiszivárgott vallomásából kiderült, hogy ő és Arena 2015-ben egy marokkói luxushotelben szálltak meg egy nagyrészt a marokkói kormány által finanszírozott utazás során – igaz, Panzeri szerint Arena nem volt tisztában azzal, hogy valójában ki szponzorálta az utazást – írja a Brussels Times belga lap.

Eva Kaili, az Európai Parlament egykori baloldali alelnöke, a brüsszeli korrupciós botrány egyik főszereplője, akit decemberben tartóztattak le és vádoltak meg korrupcióval, most merész jogi fordulattal akarja megbuktatni a teljes nyomozást, azzal érvelve, hogy a rendőrség és a kémszolgálatok törvénytelenül jártak el, amikor nyomoztak utána. Kaili ügyvédjeinek több hónapig tartó munkájának kedden reggel 9 órakor lehet eredménye a brüsszeli igazságügyi palotában, ahol a szövetségi ügyész ülést hívott össze a jogi kifogás mérlegelésére − írja a Politico brüsszeli hírportál.

A KAILIT VÉDŐ KÉT ÜGYVÉD, SVEN MARY ÉS CHRISTOPHE MARCHAND AZT ÁLLÍTJA, HOGY A BELGA TITKOSSZOLGÁLAT ÉS A RENDŐRSÉG MEGSÉRTETTE AZ ÜGYFELE PARLAMENTI MENTELMI JOGÁT ÉS ESETLEGESEN MÁS GYANÚSÍTOTTAKAT VÉDŐ UNIÓS TÖRVÉNYEKET.

Kaili ügyvédei az eljárás jogi ellenőrzése iránti kérelmet nyújtottak be a szövetségi ügyészséghez, amely három független bíró általi vizsgálatot indít el a vádakkal kapcsolatban. Kaili arra akarja kényszeríteni a bíróságot, hogy minden felet kérjen fel az üggyel kapcsolatos észrevételek megjegyzésére, és tűzze ki az eljárás folytatásának időpontját - írta a Magyar Nemzet.

Eva Kaili megúszhatja a felelősségre vonást Forrás: Facebook

 

A korrupt politikus azzal érvel, hogy megsértették a parlamenti mentelmi jogát, és ezért az ellene indított büntetőeljárást elfogadhatatlannak kell nyilvánítani. Az ügyvédek szerint a jogi eljárások megkezdése előtt a brüsszeli korrupciós botrány nyomozóinak hivatalos kérelmet kellett volna benyújtaniuk a parlamenthez a politikus mentelmi jogának felfüggesztésére. Azonban erre nem került sor.

Ehelyett decemberben megfosztották mentelmi jogától Kailit, amikor úgy ítélték meg, hogy bűncselekmény elkövetésén kapták rajta. A belga rendőrök rajtaütöttek a brüsszeli lakásán, letartóztatták, és táskákat foglaltak le, amelyekben körülbelül 150 ezer euró készpénz volt. Más személyeket is célba vettek, és összesen legalább egymillió eurót foglaltak le.

Ha úgy döntenek, hogy a bizonyítékokat jogellenesen gyűjtötték össze, akkor azok nem használhatók fel a bíróságon- mondta Vincenzo Domenico Ferraro, Cozzolino ügyvédje, aki a korrupciós botrány egy másik gyanúsítottja. Elmondta, hogy megkeresték őt, valamint az ügyben megvádolt harmadik európai parlamenti képviselő, Marc Tarabella ügyvédjét, hogy álljanak össze Kaili védelme mögött. Ferraro megerősítette, hogy Cozzolino csatlakozik a kéréshez.

 

A Politico által látott idézés azt mutatja, hogy a meghívottak között a brüsszeli botrány 13 jelenlegi vagy korábbi gyanúsítottja van, az európai parlamenti képviselőktől az ügyben érintett katari és marokkói diplomatákig. Ezek közé tartozik az állítólagos vezető és volt európai parlamenti képviselő, Pier Antonio Panzeri, és két személy, akiket a brüsszeliek korrumpálásával gyanúsítanak: Ali Bin Samik Al Marri katari munkaügyi miniszter és Abderrahim Atmún marokkói diplomata.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Döbbenetes videó leplezi le Brüsszel hazugságát az oroszokról

origo.hu

Ukrajna beismerte, pillanatokra a teljes összeomlás

metropol.hu

Házasság első látásra: kiderült az igazság az egyetlen házasságban maradt párosról

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

metropol.hu

Közleményt adtak ki a benzin és a gázolaj áráról

mandiner.hu

Akkorát vitázott Puzsér Róbert és Magyar Péter, hogy a végén majdnem mindenben egyetértettek

origo.hu

Megrázó vallomást tett válásáról a TV2 sztárja

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Teljes döbbenet: életveszélyes dolgot művelt egy férfi, megbírságolták

KÜLFÖLD

„Gyűlölöm az életem” – Betegsége miatt pokoli kínokat él át mindennap egy 13 éves lány

KÜLFÖLD

Sokkot kaptak a nézők: lezuhant a halálkerékről az artista

KÜLFÖLD

Megszólalt a szakértő: fontos részleteket árult el a Titanic-katasztrófa kapcsán