POLITIK

Szerző Ripost

1 hónapja

Feszültséget szült az EU-ban, hogy megvétózták Románia és Bulgária schengeni csatlakozását

Diplomáciai feszültséget szült a schengeni övezet bővítése. Az Európai Unió bel- és igazságügyi tanácsa csütörtökön döntött a kérdésben: Ausztria és Hollandia viszont megvétózta Románia és Bulgária csatlakozását.

A román kormány hazarendelte bécsi nagykövetét, ami a kétoldalú kapcsolatok romlását hozza, és a bolgár belügyiniszter is értetlenül állt a döntés előtt. Magyarország mindkét ország csatlakozását támogatta, gazdasági és biztonsági szempontból is fontos a bővítés.

Hosszú sorokban várakoznak az autósok a román–magyar határon, Nagylaknál. A határrendészek szerint nem ritka, hogy több kilométeres sorok alakulnak ki. A kamionsofőrök gyakran akár négy órát is várnak arra, hogy be tudjanak lépni Magyarországra. „Tudja, sokkal jobb lenne, ha belépnénk a schengeni övezetbe. Reménykedünk” – mondta egy román kamionsofőr.

Ez azonban egyelőre nem fog megtörténni, ugyanis csütörtökön az Európai Unió bel- és igazságügyi tanácsának ülésén Ausztria megvétózta Románia schengeni csatlakozási kérelmét.

Az osztrák belügyminiszter szerint egy nem működő rendszert helytelen lenne bővíteni, ezt mutatják a migrációs adatok is.

Ebben az évben több mint százezren lépték át illegálisan Ausztria határait. Ebből mintegy hetvenötezer nincs regisztrálva. Ez arra utal, hogy a rendszer jelenleg nem működik” – fogalmazott Gerhard Karner osztrák tárcavezető. Romániában komoly felháborodást okozott a döntés. A miniszterelnök mélységes csalódottságának adott hangot amiatt, hogy Ausztria elutasította schengeni csatlakozásukat.

A külügyminisztériumon keresztül bécsi nagykövetünket is visszahívtuk, így a diplomáciai kapcsolatunk szintje az ügyvivői szintre süllyed. Azonban a jövőben is mindent megteszünk a schengeni övezethez való csatlakozás érdekében, ez egy konszenzusos politikai döntés Romániában” – szögezte le Nicolaie Ciuca román miniszterelnök.

Nem Románia volt az egyetlen, amely csalódott a csütörtöki ülés után. Ugyanis Ausztria Hollandiával karöltve megvétózta Bulgária csatlakozását is. A bolgár belügyminiszter értetlenül állt a döntés előtt, szerinte országa jól teljesített.

A bizottság következtetései, a jelentések és a cseh elnökség által bemutatott vélemények mind azt mutatták, hogy Bulgária és Románia teljesíti a schengeni csatlakozásunkhoz szükséges összes technikai követelményt. Politikai döntés volt. Huszonöten fenntartások nélkül támogattak minket, mindössze két ország döntött másként” – hangsúlyozta Ivan Demerdzsiev.

Megszűnik azonban január elsejétől az ellenőrzés Magyarország és Horvátország 344 kilométer hosszú határszakaszán.

Horvátország ugyanis zöld utat kapott a schengeni csatlakozáshoz. A Belügyminisztérium államtitkára csütörtökön Brüsszelben azt mondta: Horvátország csatlakozásával élénkebbé válhat a két ország közötti gazdasági kapcsolat. Rétvári Bence kiemelte: Magyarország mindvégig támogatta Románia és Bulgária csaltlakozását is.

„Mi azt szeretnénk, hogyha ezek az országok minél hamarabb csatlakozhatnának a schengeni övezethez. Ez egyrészről a határok átjárhatóságát is segíti, másrészről erről a határszakaszról az unió külső határszakaszára lehet átcsoportosítani a határvédelmi erőket, tehát megerősíteni a külső határok védelmét, ami a migrációt is jobban vissza tudja tartani” – fejtette ki az államtitkár.

Rétvári Bence hozzátette: Románia csatlakozása nemzetpolitikai szempontból is fontos lenne, hiszen a magyar–román határ két oldalán élő magyarok számára könnyebbé válna az átjárás.

Románia és Bulgária megérdemelte volna a csatlakozást a schengeni övezethez, hiszen keményen védik határaikat és sokat tettek az illegális migráció megfékezése érdekében — írta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken a közösségi oldalán.

Szijjártó Péter Facebook-bejegyzésében felidézte, hogy csütörtökön szavaztak az EU-tagállamok Brüsszelben Horvátország, Románia és Bulgária csatlakozásáról a schengeni övezethez. Horvátország felvételt nyert, de Románia és Bulgária nem csatlakozhat, holott mindketten megérdemelték volna.

 

Akkor mégis miért nem csatlakozhattak? Nos, azért, mert egy-egy tagállam — Ausztria illetve Hollandia — megvétózta a csatlakozásukat. Mindenki más támogatta. S hol vannak ilyenkor a hivatásos károgók, az EU egységéért aggódók, az egyhangú döntéshozatalt eltörölni akaró EP-képviselők, hol vannak a liberális mainstream jajveszékelő újságírói, hol vannak a brüsszeli bürokraták, a liberális kormányok miniszterei?” — tette fel a kérdést a tárcavezető.

 

Úgy folytatta, hogy azt kérte, hasonlítsák össze ezt a mostani csendet azzal a „hangzavarral”, ami minden egyes magyar nemzeti álláspontot kísér a brüsszeli vitákban.

A liberális mainstream ismét leleplezte mérhetetlen képmutatását: ha egy közép-európai ország vétózik, az a világvége, az európai egység szétverése, ha pedig a nyugat-európaiak vétóznak, akkor az rendben van” — értékelte a történteket Szijjártó Péter.

Románia hazarendelte pénteken bécsi nagykövetét, válaszképpen arra, hogy Ausztria vétója miatt az Európai Unió bel- és igazságügyi tanácsa csütörtökön elutasította Románia csatlakozását a határellenőrzés nélküli schengeni térséghez.

A bukaresti külügyminisztérium közleménye szerint a diplomáciai szokásjog szerint a döntés azt jelzi, hogy a román fél mélységesen elítéli Ausztria magatartását, és a diplomáciai kapcsolatok szintjét csökkenteni akarja.

 

 

Románia bécsi nagykövetségét – Emil Hurezeanu nagykövet hazahívását követően – ideiglenes ügyvivő fogja vezetni.

Bogdan Aurescu román külügyminiszter utasítására csütörtök este Ausztria romániai nagykövetét is bekérették a bukaresti külügyminisztériumba, ahol tudomására hozták hogy Ausztria indokolatlan és barátságtalan lépése óhatatlanul visszaveti a kétoldalú kapcsolatokat.

Bukarest szerint igazságtalan, teljességgel megalapozatlan és ilyenként elfogadhatatlan érv volt az osztrák fél részéről Romániát tenni felelőssé az illegális migráció növekedéséért. A Frontex adataiból is világosan kitűnik, hogy Románia nem része a nyugat-balkáni migrációs útvonalnak, határaira nem nehezedik migrációs nyomás, a román hatóságok tevékenyen részt vesznek a jelenség megfékezésében, és az európai partnerek elismerését is kivívták azzal, ahogyan az ukrajnai menekülthullámmal járó problémákat kezelték – érvelt a bukaresti külügyminisztérium.

A kommüniké hozzáteszi: Ausztria november 18-án közölt, Románia schengeni tagságát elutasító álláspontja már csak azért is meglepte Bukarestet, mert november 16-án a Salzburgi Fórum bukaresti értekezletén részt vevő belügyminiszterek – beleértve az osztrák belügyminisztert – közös nyilatkozatban fejezték ki támogatásukat Románia, Bulgária és Horvátország csatlakozását illetően.

Az EU bel- és igazságügyi tanácsa csütörtökön elutasította Románia és Bulgária schengeni csatlakozását, miután Ausztria és Hollandia vétózott. Utóbbi tagállam csak Bulgária csatlakozását ellenezte, de a két országról csomagban döntöttek. A tanács ugyanakkor megszavazta Horvátország felvételét a belső határellenőrzések nélküli térségbe.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Így mutatta meg magát anyaszült meztelenül Margot Robbie - képek

origo.hu

Tolvai Reni a meztelen melleit mutogatja - fotó

borsonline.hu

Kitálalt a Kucsera-Tápai család barátja: Nem egy megcsalás volt, már az esküvő előtt is állt a bál!

mandiner.hu

Nemzetközi botrány: Biden egy svájci-német lap szerint felajánlotta Ukrajna 20 százalékát Putyinnak a békéért

ripost.hu

Megszólalt Tápai Szabináék barátja: „Több sebből vérzett a házasságuk”

mandiner.hu

Fordulat: Scholz attól tart, hogy a NATO egy esetleges orosz támadás esetén nem védené meg Németországot

borsonline.hu

Borzalmas tragédia: 10 éves kisfiút gázolt halálra a vonat

astronet.hu

A hétvége horoszkópja február 4-5.: vigyázat, magasfeszültséget jeleznek a bolygók!

ripost.hu

Felfoghatatlan: 47 éves korában váratlanul elhunyt a magyar világbajnoki ezüstérmes birkózó

ripost.hu

Durva pletyka: Előkerülhet Kucsera Gábor eltitkolt szeretője

borsonline.hu

Kevesebb mint féláron - így juthatunk kedvezményekhez (x)

ripost.hu

„Nem csak Shakirát cserélték le egy Twingóra” – Nagy Melanie miatt keményen beszóltak Kulcsár Edinának

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor reakciója az EU bejelentésére: A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!

POLITIK

Egyre kevesebb ideig van áram Kárpátalján, folytatódik a mozgósítás is

POLITIK

Kiszámoltuk, hol mennyi sört kapunk ugyanannyi pénzért

POLITIK

Totális cenzúra az Eötvösben, a diákok nem beszélhetnek a vesztegetési botrányról

POLITIK

Felrobbant egy személyautó a dél-ukrajnai Enerhodarban

POLITIK

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatnak offenzívát

POLITIK

Alapjogokért Központ: Egyre rosszabbá válik Európa pozíciója

POLITIK

Itt a bizonyíték, hogy a dollárbaloldal háborúba sodorná Magyarországot