Létrehozva: 2022.12.09.

Feszültséget szült az EU-ban, hogy megvétózták Románia és Bulgária schengeni csatlakozását

Diplomáciai feszültséget szült a schengeni övezet bővítése. Az Európai Unió bel- és igazságügyi tanácsa csütörtökön döntött a kérdésben: Ausztria és Hollandia viszont megvétózta Románia és Bulgária csatlakozását.

A román kormány hazarendelte bécsi nagykövetét, ami a kétoldalú kapcsolatok romlását hozza, és a bolgár belügyiniszter is értetlenül állt a döntés előtt. Magyarország mindkét ország csatlakozását támogatta, gazdasági és biztonsági szempontból is fontos a bővítés.

Hosszú sorokban várakoznak az autósok a román–magyar határon, Nagylaknál. A határrendészek szerint nem ritka, hogy több kilométeres sorok alakulnak ki. A kamionsofőrök gyakran akár négy órát is várnak arra, hogy be tudjanak lépni Magyarországra. „Tudja, sokkal jobb lenne, ha belépnénk a schengeni övezetbe. Reménykedünk” – mondta egy román kamionsofőr.

Ez azonban egyelőre nem fog megtörténni, ugyanis csütörtökön az Európai Unió bel- és igazságügyi tanácsának ülésén Ausztria megvétózta Románia schengeni csatlakozási kérelmét.

Az osztrák belügyminiszter szerint egy nem működő rendszert helytelen lenne bővíteni, ezt mutatják a migrációs adatok is.

Ebben az évben több mint százezren lépték át illegálisan Ausztria határait. Ebből mintegy hetvenötezer nincs regisztrálva. Ez arra utal, hogy a rendszer jelenleg nem működik” – fogalmazott Gerhard Karner osztrák tárcavezető. Romániában komoly felháborodást okozott a döntés. A miniszterelnök mélységes csalódottságának adott hangot amiatt, hogy Ausztria elutasította schengeni csatlakozásukat.

A külügyminisztériumon keresztül bécsi nagykövetünket is visszahívtuk, így a diplomáciai kapcsolatunk szintje az ügyvivői szintre süllyed. Azonban a jövőben is mindent megteszünk a schengeni övezethez való csatlakozás érdekében, ez egy konszenzusos politikai döntés Romániában” – szögezte le Nicolaie Ciuca román miniszterelnök.

Nem Románia volt az egyetlen, amely csalódott a csütörtöki ülés után. Ugyanis Ausztria Hollandiával karöltve megvétózta Bulgária csatlakozását is. A bolgár belügyminiszter értetlenül állt a döntés előtt, szerinte országa jól teljesített.

A bizottság következtetései, a jelentések és a cseh elnökség által bemutatott vélemények mind azt mutatták, hogy Bulgária és Románia teljesíti a schengeni csatlakozásunkhoz szükséges összes technikai követelményt. Politikai döntés volt. Huszonöten fenntartások nélkül támogattak minket, mindössze két ország döntött másként” – hangsúlyozta Ivan Demerdzsiev.

Megszűnik azonban január elsejétől az ellenőrzés Magyarország és Horvátország 344 kilométer hosszú határszakaszán.

Horvátország ugyanis zöld utat kapott a schengeni csatlakozáshoz. A Belügyminisztérium államtitkára csütörtökön Brüsszelben azt mondta: Horvátország csatlakozásával élénkebbé válhat a két ország közötti gazdasági kapcsolat. Rétvári Bence kiemelte: Magyarország mindvégig támogatta Románia és Bulgária csaltlakozását is.

„Mi azt szeretnénk, hogyha ezek az országok minél hamarabb csatlakozhatnának a schengeni övezethez. Ez egyrészről a határok átjárhatóságát is segíti, másrészről erről a határszakaszról az unió külső határszakaszára lehet átcsoportosítani a határvédelmi erőket, tehát megerősíteni a külső határok védelmét, ami a migrációt is jobban vissza tudja tartani” – fejtette ki az államtitkár.

Rétvári Bence hozzátette: Románia csatlakozása nemzetpolitikai szempontból is fontos lenne, hiszen a magyar–román határ két oldalán élő magyarok számára könnyebbé válna az átjárás.

Románia és Bulgária megérdemelte volna a csatlakozást a schengeni övezethez, hiszen keményen védik határaikat és sokat tettek az illegális migráció megfékezése érdekében — írta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken a közösségi oldalán.

Szijjártó Péter Facebook-bejegyzésében felidézte, hogy csütörtökön szavaztak az EU-tagállamok Brüsszelben Horvátország, Románia és Bulgária csatlakozásáról a schengeni övezethez. Horvátország felvételt nyert, de Románia és Bulgária nem csatlakozhat, holott mindketten megérdemelték volna.

 

Akkor mégis miért nem csatlakozhattak? Nos, azért, mert egy-egy tagállam — Ausztria illetve Hollandia — megvétózta a csatlakozásukat. Mindenki más támogatta. S hol vannak ilyenkor a hivatásos károgók, az EU egységéért aggódók, az egyhangú döntéshozatalt eltörölni akaró EP-képviselők, hol vannak a liberális mainstream jajveszékelő újságírói, hol vannak a brüsszeli bürokraták, a liberális kormányok miniszterei?” — tette fel a kérdést a tárcavezető.

 

Úgy folytatta, hogy azt kérte, hasonlítsák össze ezt a mostani csendet azzal a „hangzavarral”, ami minden egyes magyar nemzeti álláspontot kísér a brüsszeli vitákban.

A liberális mainstream ismét leleplezte mérhetetlen képmutatását: ha egy közép-európai ország vétózik, az a világvége, az európai egység szétverése, ha pedig a nyugat-európaiak vétóznak, akkor az rendben van” — értékelte a történteket Szijjártó Péter.

Románia hazarendelte pénteken bécsi nagykövetét, válaszképpen arra, hogy Ausztria vétója miatt az Európai Unió bel- és igazságügyi tanácsa csütörtökön elutasította Románia csatlakozását a határellenőrzés nélküli schengeni térséghez.

A bukaresti külügyminisztérium közleménye szerint a diplomáciai szokásjog szerint a döntés azt jelzi, hogy a román fél mélységesen elítéli Ausztria magatartását, és a diplomáciai kapcsolatok szintjét csökkenteni akarja.

 

 

Románia bécsi nagykövetségét – Emil Hurezeanu nagykövet hazahívását követően – ideiglenes ügyvivő fogja vezetni.

Bogdan Aurescu román külügyminiszter utasítására csütörtök este Ausztria romániai nagykövetét is bekérették a bukaresti külügyminisztériumba, ahol tudomására hozták hogy Ausztria indokolatlan és barátságtalan lépése óhatatlanul visszaveti a kétoldalú kapcsolatokat.

Bukarest szerint igazságtalan, teljességgel megalapozatlan és ilyenként elfogadhatatlan érv volt az osztrák fél részéről Romániát tenni felelőssé az illegális migráció növekedéséért. A Frontex adataiból is világosan kitűnik, hogy Románia nem része a nyugat-balkáni migrációs útvonalnak, határaira nem nehezedik migrációs nyomás, a román hatóságok tevékenyen részt vesznek a jelenség megfékezésében, és az európai partnerek elismerését is kivívták azzal, ahogyan az ukrajnai menekülthullámmal járó problémákat kezelték – érvelt a bukaresti külügyminisztérium.

A kommüniké hozzáteszi: Ausztria november 18-án közölt, Románia schengeni tagságát elutasító álláspontja már csak azért is meglepte Bukarestet, mert november 16-án a Salzburgi Fórum bukaresti értekezletén részt vevő belügyminiszterek – beleértve az osztrák belügyminisztert – közös nyilatkozatban fejezték ki támogatásukat Románia, Bulgária és Horvátország csatlakozását illetően.

Az EU bel- és igazságügyi tanácsa csütörtökön elutasította Románia és Bulgária schengeni csatlakozását, miután Ausztria és Hollandia vétózott. Utóbbi tagállam csak Bulgária csatlakozását ellenezte, de a két országról csomagban döntöttek. A tanács ugyanakkor megszavazta Horvátország felvételét a belső határellenőrzések nélküli térségbe.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg - a csodálatos Cserháti Zsuzsa szenvedései

borsonline.hu

Elérkezett a pillanat, amire mindenki várt: óriási örömhírt jelentett be Krausz Gábor és Mikes Anna – fotó!

magyarnemzet.hu

Magyar Péter tüntetésén nem csak a Momentum szavazók, de maga Donáth Anna is részt vett

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

magyarnemzet.hu

Meleg futballisták forradalma a Bundesligában: tömeges coming out szerveződik

origo.hu

Brutálisan megtámadták, véresre verték a TV2 sztárját

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

A Gyurcsány-Bajnai-korszakért rajong Magyar Péter tanácsadója

POLITIK

Hídpénz-botrány: Súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna