POLITIK

Szerző Ripost

1 hónapja

Elképesztő állapotok a német hadseregben

Koalíciós feszültséget okozhat a Bundeswehr drámai lőszerhiánya. A liberálisok által irányított német pénzügyi tárca kioktató hangnemű levélben „tette helyre” a szociáldemokrata Christine Lambrecht védelmi minisztert.

Annak ellenére nincs elég muníció és maradtak el ismét az évek óta halogatott beszerzések a hadseregnél, hogy idén februárban egy 100 milliárd eurós rendkívüli alappal is megtoldották a védelmi költségvetést Berlinben.

Egymásra mutogat a német védelmi minisztérium (BMVg) és a pénzügyi tárca a Bundeswehrt sújtó lőszerhiány miatt, miközben a baj akkora, hogy a tüzéralakulatok egy ideje már éles lőgyakorlatot sem tartanak, és problémát okoz az Ukrajnába küldött tarackok ellátása is.

Hétfőn a berlini kancellárián találkoztak a kormány és a hadiipar képviselői, de a megoldáshoz nem jutottak közelebb. A lassan koalíciós botránnyá terebélyesedő ügyben a gyártók és a szabaddemokrata (FDP) vezetésű pénzügyminisztérium (BMF) álláspontja világos, és nagyjából összhangban van egymással.

A beszállítók szerint az elmúlt évek spórolása és a covidválság kapacitáscsökkenéshez vezettek, ez ugyanakkor leküzdhető akadályt jelentene, ha a szociáldemokrata (SPD) Christine Lambrecht tárcája fegyelmezettebben, mégis bizonyos szempontból rugalmasabban működne.

A szakma képviselői a honvédelmi minisztérium „bonyolult, esetenként átláthatatlan és következetlen tervezését, valamint a bürokratikus rendelési folyamatokat” kritizálják – figyelmeztetett az AFP-hez pénteken kiszivárgott levelében Steffen Saebisch, a BMF államtitkára válaszul arra, hogy Lambrecht nem sokkal korábban többletforrást követelt kollégájától, Christian Lindnertől a sürgős lőszerbeszerzéshez.

Itt érdemes megjegyezni, a BMVg fiskális kérdéseket érintő kommunikációja meglehetősen ellentmondásos.

A Bundeswehr állapota és védelmi kapacitása, már csak az ukrán háború miatt is, mindennapos témává vált Németországban. A centrista és konzervatív ellenzék tétlenséggel és inkompetenciával vádolja az SPD politikusát, a költségvetés vitájában pedig több pénzt követeltek a honvédség számára. Christine Lambrecht erre jellemzően azzal vágott vissza, hogy a 2015-ös 300 millió euróval szemben idén több mint 700 milliót irányoztak elő lőszerbeszerzésre, és 72 szerződést kötöttek.

Muníció ennek ellenére nincs, és számos alkatrészből is hiány van, ami hátráltatja a nagyjavításokat. November végén pedig, mint fentebb írtuk, a védelmi minisztérium pénzt kért egy levélben a BMF-től.

Jelzésértékű, hogy Lindner erre nem személyesen, hanem az államtitkára útján reagált. Steffen Saebischsel megüzente Lambrechtnek, hogy a pénzügyminisztérium szívesen segít a BMVg-nek a „tervezési folyamatok fejlesztésében”. A BMF szerint a védelmi tárcának olyan mechanizmusokat kell bevezetnie, amelyek biztosítják a Bundeswehr valós igényeinek számbavételét, rangsorolását és a folyamatos utánkövetést.

De a szociáldemokrata miniszter megalázása ezzel nem ért véget. Saebisch ugyanis szóba hozta a különleges védelmi alapot, amelyről háromnegyed éve döntött a kormány és a parlament. Ebbe 100 milliárd eurót toltak bele február végén. Lambrecht azonban a pénzügyminisztérium szerint sem akkor, sem egészen a közelmúltig nem hozta szóba, hogy további forrásokra lenne szüksége a lőszerhiány miatt.

Bár a védelmi minisztérium Steffen Saebisch levelének nyilvánosságra kerülése után „komolytalannak” nevezte az abban foglaltakat, a valósághoz hozzátartozik, hogy a ZDF november 23-i összegzése szerint a különleges alap terhére előirányzott, nem ritkán évek óta csúszó projektek és beszerzések egyikéből sem lett semmi.

A lőszerbeszerzésre egyébként több mint 1,1 milliárd eurót fordítania Christine Lambrecht tárcája Németország jövő évi védelmi költségvetéséből, ami nagyjából annyi, mint halottnak a csók. Ahhoz ugyanis, hogy a Budenswehr eleget tegyen a NATO által előírt kötelességének, azaz 30 napra elegendő muníciót tároljon, ennek a húszszorosára lenne szükség – azonnal.

Súlyosan érinti a német csapatok ellátmányát az orosz–ukrán háborúban az intenzív lőszerhasználat. Olyannyira, hogy a német kormány már azt is bevallotta, hogy a lőszer- és alkatrészhiány ténylegesen fennáll a Bundeswehr, azaz a német fegyveres erők minden területén. 

Mindennek a legfőbb oka az lehet, hogy nemcsak a már folyamatban levő gyártást hanem a meglévő készletekből is rengeteget irányítottak át Ukrajnának – írja a Portfolio

A cikk szerint a helyzet annyira akut, hogy bizonyos kiszivárgó információk szerint a német hadseregnek mindössze két napra elegendő lőszere maradt arra az esetre, ha háborús konfliktusba kerülnének, és ezt tetézi, hogy bizonyos fegyvernemek esetében lőszer sem maradt. 

Ilyen például a tüzérség, amelynek csapatai alapvető lőszerhiányban szenvednek, olyannyira, hogy már gyakorlatozni sem tudnak – mindezt Johann Wadephul, az ellenzéki CDU frakciójának alelnöke mondta. 

Hozzáteszik, hogy ráadásul nem ez a legnagyobb baj. Eve Högl, a Bundeswehr parlamenti katonai biztosa november végén arról nyilatkozott, hogy folyamatos visszajelzéseket kapnak arról, hogy alapvető harctéri felszerelések hiányoznak a német katonaságból, és feltehetően elég nagy a baj, ugyanis hozzátette,  az, hogy legyen sisak, csizma, és megfelelő védőmellény, az  több mint valószínű, hogy csak 2025-re fog megvalósulni a német hadseregben. 

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár döntő jelentőségűnek nevezte Németország Ukrajnának nyújtott támogatását az orosz támadás elleni ukrán küzdelemben a Die Welt am Sonntag című német vasárnapi lapban megjelent interjújában.

„Németország erős támogatása döntő különbséget jelent” – nyilatkozta Stoltenberg.

Korábban vezető ukrán tisztségviselők számos alkalommal bírálták a német politikai vezetést, mert szerintük Berlin túl lassan biztosított katonai felszerelést Kijevnek, és különösen azért, mert Németország nem volt hajlandó nehézfegyverzetet szállítani Ukrajnának.

A keddi bukaresti NATO-külügyminiszteri találkozó előtt két nappal Stoltenberg leszögezte, hogy a német fegyverkészletek életeket mentenek Ukrajnában, majd hozzátette: „Mindannyiunknak fent kell tartanunk, sőt, növelnünk kell Ukrajna támogatását.”

Németország a többi között korszerű Iris-T légvédelmi rendszert szállított Ukrajnának, az orosz rakéta- és dróntámadások elhárításához. Jövőre Berlin további három ilyen rakétavédelmi rendszert küld Kijevnek.

Stoltenberg rámutatott: Vlagyimir Putyin orosz elnök „egyre növekvő brutalitással” reagál az orosz katonai kudarcokra, példaként említve, hogy az orosz légitámadások a tél beállta előtt az ukrán energetikai infrastruktúrát célozzák.

„Putyin a téli időjárást is fegyverként igyekszik használni, de nem fog sikerrel járni” - fogalmazott a NATO főtitkára.

Segítséget ajánl a német kormány Lengyelország légvédelmének megerősítéséhez az ukrán határnál történt rakétabecsapódás miatt – mondta a német védelmi miniszter.

Németország egy Patriot légvédelmi rakétarendszerrel és több Eurofighter vadászgéppel is erősítené a lengyel védelmi képességeket – mondta Christine Lambrecht a Rheinische Post című lapban közölt interjúban.

A közelmúltban történt lengyelországi rakétabecsapódás egyik tanulsága, hogy a NATO egészének légvédelmét meg kell erősíteni. Ez különösen igaz az olyan partnerekre, mint Lengyelország, Szlovákia és a balti államok, amelyek közvetlenül határosak Oroszországgal és Ukrajnával – húzta alá a német védelmi miniszter.

Rámutatott, hogy Szlovákiát már támogatja is Németország Patriot rendszerekkel és vadászgépekkel. Ezt az együttműködést legalább 2023 végéig fenn kell tartani, szükség esetén még tovább – tette hozzá.

Kiemelte, hogy a német hadseregnél (Bundeswehr) is változtatásokra van szükség. Mint mondta, az Oroszország Ukrajna elleni háborújának hatására elindított 100 milliárd eurós program önmagában nem elég, a pénz felhasználásának szabályain is javítani kell. Az eddiginél gyorsabban és kevesebb bürokráciával kell végrehajtani a fejlesztéseket, ezért törölték el például az ötezer eurónál kisebb értékű beszerzésekre vonatkozó időrabló pályázati eljárást – fejtette ki Christine Lambrecht.

Lengyelországban november közepén történt rakétabecsapódás, az ukrán határ térségében

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megdöbbentő bejelentés az USA szerepéről az ukrajnai háborúban

origo.hu

Megdöbbentő bejelentés az ukrajnai háborúval kapcsolatban

borsonline.hu

Ez kellemetlen! Óriásplakát hirdeti Kulcsár Edina és Csuti szerelmét

vg.hu

A német módszertan alapján Magyarország ezermilliárdokat veszít a következő hónapokban

ripost.hu

Óriási bejelentés: Ők a Sztárban Sztár idei évadának versenyzői

hirtv.hu

Hazaárulónak nevezte az újságírókat a DK-s Molnár Csaba

origo.hu

Nincs több titok, ők lesznek a Sztárban Sztár versenyzői

mindmegette.hu

A 13 legjobb kókuszgolyó recept - köztük van a kedvenced is!

veol.hu

A Provident Pénzügyi Zrt. munkatársat keres Kereskedelmi Tanácsadó munkakörbe (x)

life.hu

Kettő az egyben szupervitamin, amely segíthet visszaállítani a megtépázott immunrendszert (x)

beol.hu

Kényelmet és extra kedvezményeket nyújt a Lidl digitális szórólapja(x)

she.life.hu

Kedves lányos anyukák! Kérlek, beszélgessetek a lányotokkal az intim higiéniáról!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

POLITIK

Kiszámoltuk, hol mennyi sört kapunk ugyanannyi pénzért

POLITIK

Totális cenzúra az Eötvösben, a diákok nem beszélhetnek a vesztegetési botrányról

POLITIK

Botrányos felvétel: pénzért árulják az iskolai helyeket a budapesti elit gimnáziumban

POLITIK

Hatalmas veszteségei lehetnek a kárpátaljai dandárnak

POLITIK

Soros Györgytől jöhetett a pénz a dollárbaloldalhoz

POLITIK

Mihalik Enikő lebuktatta Korányi Dávidot

POLITIK

Nyugalmazott amerikai ezredes: önmagában semmi értelme tankokat adni Ukrajnának

POLITIK

Afgán és szír bevándorlók estek egymásnak a Vajdaságban