Létrehozva: 2022.11.11.

Migránshajó miatt vitázik Róma és Párizs

Egyre keményebb hangon.

A római kormány migrációs politikája első eredményének tartja, hogy az Ocean Viking civil hajó 234 emberrel a fedélzetén távozott a szicíliai vizekről, és elindult a francia Marseilles kikötője felé, miközben azonban a többi civil hajóról leszállhatott mindenki szerda reggelig.

Alessandro Porro, a norvég felségjelzésű Ocean Vikinget fenntartó SOS Mediterranée francia civil szervezet olaszországi igazgatója megerősítette a Radio 105 olasz csatornának, hogy a hajó elhagyta a szicíliai Cataniát. A civil hajó, amely közel húsz napja van a tengeren, nem kapott kikötési engedélyt Olaszországban.

Hozzátette, hogy az Ocean Viking szerda délelőtt már a sziget túloldalán, Trapanihoz közel hajózott. A tervek szerint Korzika irányában folytatja az útját, és a célállomás a francia Marseilles lehet.

Benoit Payan, Marseilles polgármestere közölte, hogy városa számára a hajó befogadása megtiszteltetés lenne, de a döntés a párizsi kormányra vár.

A római miniszterelnöki hivatal kedd este közleményben fejezte ki megelégedését, amiért Franciaország „úgy döntött, megnyitja kikötőit az Ocean Viking előtt, és átvállal a migrációs veszélyhelyzet terhéből, amely mostanáig Olaszország vállát nyomta”. A párizsi belügyminisztérium forrása az ANSA olasz hírügynökségnek megerősítette, hogy a két belügyminiszter, Matteo Piantedosi és Gerald Darmanin egyeztetett egymással, azt azonban nem, hogy megállapodás született a civil hajó befogadásáról.

Később a francia kormány részéről bírálat érte Rómát „elfogadhatatlan magatartása” miatt, ami arra utal, hogy Párizs szerint az olasz hatóságok megsértették a tengeri mentésre vonatkozó nemzetközi jogszabályokat.

„Semmilyen jogsértés nem történt, ha Franciaország minden négy-öt évben befogad egy hajót, semmi rendkívüli nem történik” – hangoztatta Edmondo Cirielli külügyi államtitkár, az Olasz Testvérek (FdI) jobboldali kormánypárt politikusa a Corriere della Sera napilapban. Kifejtette: „ha a migránsok tudnák, hogy Olaszország nem Európa nyitott kapuja, nem indulnának el”. Megjegyezte, hogy Franciaország és Spanyolország „a határokon kíméletlenül elutasítja” a migránsok belépését.

A Szicíliához érkezett NGO-hajók közül egyedül az Ocean Viking nem köthetett ki. A másik három hajó közül a német felségjelzésű Rise Above 89 emberrel a fedélzetén Reggio Calabriában köthetett ki, mivel a kutatási és mentési tengeri övezetben (Sar) nyújtott segítséget.

A nemzetközi vizeken az olasz hatóságok tájékoztatása nélkül tevékenykedő Humanity 1 német és a Geo Barents norvég felségjelzésű hajó a szicíliai Cataniában köthetett ki, de az elsőről 35, a másodikról 211 embert nem engedtek leszállni. Végül egészségügyi állapotuk romlása miatt partra szállhattak. Jelenleg a város sportcsarnokában azonosítják őket, majd szétosztják az olaszországi táborok között.

A Humanity 1-et működtető SOS Humanity bejelentette, hogy a hajó kész újra indulni.

Ezzel egy időben több mint száz olyan migráns érkezett az éjszaka Lampedusára, akiknek a parti őrség segített a tengeren. Egy nő kihűlési tünetekkel életét veszítette. A sziget háromszázötven fős regisztrációs központjában nyolcszázötvenen vannak.

Év eleje óta több mint 88 ezren érkeztek az olaszországi partokra a tavalyi év ugyanazon időszakában mért, több mint 56 ezerhez képest. 

Gérald Darmanin francia belügyminiszter a TF1 francia kereskedelmi televízió híradójában, a csütörtöki kormányülést követően közölte: Franciaország csak arra való tekintettel fogadja a hajót, hogy „az olasz hatóságok hagyták az utasokat két hétig hánykódni a tengeren”.

Gérald Darmanin elmondta: Németország több mint nyolcvan embert fogad be, ugyanennyi embert szétosztanak Horvátország, Románia, Bulgária, Litvánia, Málta, Portugália, Luxemburg és Írország között az „európai szolidaritás” nevében, az utasok egyharmada pedig francia településekre kerül.
Csak azok maradhatnak az Európai Unióban, akik „jogosultak menedékre” – hangsúlyozta a miniszter. Megismételte, hogy „azok, akik nem kaphatnak menedéket, egyenesen visszaindulnak a származási országaikba”.

A Ocean Vikingen utazók között bangladesi, eritreai, szíriai, egyiptomi, pakisztáni, mali, szudáni és guineai állampolgárok vannak – jelezte a francia belügyminisztérium az AFP hírügynökségnek. A forrás elmondta: az érintett országokkal megtörtént a kapcsolatfelvétel azok kitoloncolása érdekében, akik nem jogosultak menedékre.

Gérald Darmanin ismételten „embertelennek” minősítette Olaszország eljárását, amely nem engedélyezte partjainál a mentőhajó kikötését, és jelezte: emiatt Párizs felfüggeszti azt az európai megállapodást, amelynek értelmében egy év alatt 3500 olyan menedékkérő befogadására kötelezte el magát, aki Olaszországban ért partot. Azt is elmondta, hogy Franciaország megerősíti az Olaszországgal közös határa védelmét, e célból ötszáz rendőrt a nap folyamán az olasz határhoz irányítottak.

Nem Olaszországot, hanem az emberkereskedőket kell elszigetelni Európában Giorgia Meloni olasz miniszterelnök pénteki nyilatkozata szerint, aki elfogadhatatlannak nevezte a francia kormány reakcióját a migránsokat szállító Ocean Viking civilhajó ügyében.

Az SOS Mediterranee francia civilszervezet norvég felségjelzésű hajója az olasz kormányfő kijelentéseivel egy időben érkezett meg Toulon kikötőjébe, ahol megkezdődött a 230 ember kiszállása.

Korábban Gérald Darmanin francia belügyminiszter embertelennek minősítette Olaszország eljárását, mivel nem engedélyezte a hajó kikötését, és jelezte: emiatt Párizs felfüggeszti az európai megállapodást, amelynek értelmében egy év alatt 3500 olyan menedékkérő befogadására kötelezte el magát, aki Olaszországban ért partot.

Giorgia Meloni sajtótájékoztatón úgy reagált, őt és úgy gondolja, az olasz közvéleményt is megütötte a francia kormány agresszív reakciója, ami “érthetetlen és igazolatlan”.

Ez a legelső NGO-hajó, amely Franciaországban ér partot, 230 emberrel, ezért keménynek tartom az Olaszországgal szembeni állásfoglalást, miután év eleje óta a mi nemzeti területünkre 90 ezren léphettek be” – hangoztatta Meloni. Hozzátette, az összes NGO-hajó Olaszországba viszi a migránsokat.

A menedékkérők befogadásának leállításával kapcsolatban a jobboldali római kormány vezetője azt mondta, Párizs szerint ha nem vagyunk szolidárisak, nem részesülhetünk szolidaritásban, de a szolidaritásra épülő európai szétosztási rendszer értelmében az Olaszországba érkező 90 ezer emberből kevesebb mint tíz százalékot kellene átvenni a többi tagállamnak, ezzel szemben eddig 117-et vettek át, Franciaország harmincnyolcat. Megjegyezte, hogy miközben Olaszországot embertelennek, felelőtlen államnak minősítették hatszáz bajba jutott embert mentett ki egy nap alatt a tengerből: és akkor 230 ember felborítja a diplomáciai kapcsolatokat?.

Mondják meg, mit akarnak. Olaszországnak kell lennie az egyetlen kikötőnek a Földközi-tengeren, ahol a migránsok kikötnek? És ez hol van leírva” – kérdezte Giorgia Meloni.

Kifejtette, több megoldás létezik: vagy Olaszország marad a migránsok egyetlen kikötője Európában, de a kormányom nem erre kapott felhatalmazást a választóktól, vagy minden egyes hajót viták kísérnek olaszok, franciak, spanyolok és máltaiak között, vagy megkezdődik az EU külső határainak védelme, az indulások leállításával, az afrikai országokban felállítandó regisztrációs központok felállításával, a menedékkérők szétosztásával.

Hozzátette, hogy kormánya első napjaiban erről egyeztetett Emmanuel Macron francia elnökkel, Ursula von der Leyennel az Európai Bizottság elnökével és Olaf Scholz német kancellárral.

A fő kérdés itt nem a migráció kezelése, hanem az, hogy ugyanazokat a jogokat kell biztosítani minden tagállam számára. Miközben az EU szolidaritást és megosztást hirdet, a politikai dinamika egyesek elszigetelésére irányul” – jelentette ki Giorgia Meloni, aki európai csúcsot sürgetett a migrációs helyzet európai megoldására.

Nem Olaszországot kell elszigetelni, hanem az embercsempészeket” – jelentette ki.

Rámutatott, Franciaország rögtön megegyezett Németországgal, hogy utóbbi átveszi a most érkezettek egyharmadát: “és ki veszi át az Olaszországba jött 90 ezer egyharmadát?” – tette fel a kérdést.

Újságírói kérdésre elmondta, hogy a római kormány újabb rendeleteket készül bevezetni a migráció szigorítására.

Franciaország bejelentette, hogy megerősíti az Olaszországgal közös határa védelmét, e célból ötszáz rendőrt már csütörtökön az olasz határhoz irányítottak.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Donald Trump: Elnökként büszkén dolgoztam együtt Orbán Viktor miniszterelnökkel - videó

origo.hu

Újabb európai ország készül a világháborúra

borsonline.hu

Maradandó károsodást okoztak a fiúnak a földönkívüliek

magyarnemzet.hu

A baloldal komoly válságba került Magyar Péter megjelenésével

ripost.hu

Utolsó óráit családjával töltötte, elhunyt a legendás zenész

vg.hu

Csányi Sándor bejelentette: története legnagyobb bevásárlására készül az OTP – ugrik az árfolyam

origo.hu

Ezt még nem láthattad tőle! Till Attila többször elsírta magát

mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

A Gyurcsány-Bajnai-korszakért rajong Magyar Péter tanácsadója

POLITIK

Hídpénz-botrány: Súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna