Létrehozva: 2022.08.17.
Módosítva: 2022.08.17.

Évi 200 ezer a német földgázadó

Ez nem a gáz ára, ez a plusz adó.

Évente csaknem kétszázezer forintos pluszköltséget jelent egy átlagos német családnak az új földgázadó. A berlini kormány tegnap jelentette be, hogy októbertől kilowattóránként nagyjából tíz forintnak megfelelő adót vetnek ki a gázra, méghozzá az import költségek növekedése miatt. Azt ígérik, az illetéket 2024-ben kivezetik, ám addig még emelhetik is, ha a helyzet ezt megkívánja – számolt be az M1 Híradója.

Sok helyütt alig használnak áramot a német családok, mert szinte minden gázzal üzemel, így most nagy gondban lesznek, hiszen októbertől még többet kell majd fizetniük egy köbméterért. Miután Oroszország jelentősen visszafogta a Németországba irányuló földgázszállításait, sok importőr jóval drágábban tudta csak beszerezni a szükséges gázmennyiséget, és mára a csőd szélére került. Hogy elkerüljék a gazdaság teljes összeomlását, a berlini kormány hétfőn engedélyezte, hogy új illetéket építsenek be az energiahordozó árába.

Ez a gázbeszerzési illeték, amit a háztartásoknak egyenlő arányban kell majd fizetniük, bárhonnan is szerzi be a szolgáltatójuk a gázt.

Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter szerint ez egy szolidáris megoldás, így senkinek sem kell többet fizetnie a szomszédjánál csak azért, mert máshonnan kapja a csekket.
A Zöldek politikusa azt mondta, „az adó a lehető legigazságosabb módja annak, hogy a megnövekedett költségek okozta terhet elosszuk a lakosság körében. A másik választásunk nem az volt, hogy nem vetünk ki adót, hanem az, hagyjuk, hogy összeomoljon Németország, és ezzel Európa nagyobbik részének energiapiaca”.

Robert Habeck kifejtette, az adó 480 euró, vagyis 190 ezer forint többletköltséget jelent majd évente egy átlagos család számára, de rögtön hozzátette, a kormány a szegényebb háztartások pénzügyi támogatásával igyekszik enyhíteni a terhet. Az energiaigényes vállalkozások sürgették a kormányt, hogy korlátozza az új adóból eredő terheket.

A gázbeszerzési illetéket októbertől áprilisig kell fizetni, a mértékét folyamatosan felülvizsgálják, és a tervek szerint 2024-ben kivezetik.

A berlini kabinet korábban már elrendelte, hogy ősszel és télen a kórházak és a szociális intézmények kivételével legfeljebb tizenkilenc Celsius-fokra szabad majd felfűteni a helyiségeket, és ugyanez vonatkozik a lakásokra is. Az iskolákban is csak húsz fok lehet, a folyosókat és például a vasúti  várótermeket pedig egyáltalán nem lehet majd fűteni. Az üzleteket és bevásárlóközpontokat is kötelezték a hőmérséklet csökkentésére, sok helyen érzékelőket és önműködő ajtókat kell beszerelni.

A kialakult helyzet hátterében az áll, hogy az orosz állami gázexportőr, a Gazprom jelentősen csökkentette az Európába irányuló szállítmányokat. A Nyugat szerint a Kreml az ebből eredő gázhiányt arra használja fel, hogy megemelje az árakat, és nyomást gyakoroljon az Európai Unió kormányaira Ukrajna támogatása és az Oroszország elleni szankciók miatt.

Jelentősen csökkent a földgázfogyasztás az idén az első fél évben Németországban, júniusban már csaknem huszonöt százalékkal kisebb volt a felhasználás, mint egy évvel korábban – mutatta ki egy kedden ismertetett felmérés.

Az energetikai és vízgazdálkodási vállalkozások szövetségének (BDEW) adatai szerint az év első hat hónapjában 497 milliárd kilowattórának (KWh) megfelelő mennyiségű földgázt használtak fel a németországi fogyasztók, ez 14,7 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest. A visszaesés mindenekelőtt a tavalyinál enyhébb időjárásnak tulajdonítható – emelte ki közleményében a BDEW, rámutatva, hogy a gázt főleg fűtésre használják Németországban.

Ugyanakkor a hőmérsékleti hatásoktól megtisztított adatok is jelentős, csaknem nyolcszázalékos csökkenést mutatnak. Ez elsősorban a földgáz drágulásával magyarázható, de a gazdasági kilátások romlásának és az ártól független megtakarítási szándéknak is lehetett szerepe.

A visszaesés különösen júniusban volt jelentős, amikor a kiigazított fogyasztás már majdnem a negyedével, 22,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

A felhasználást tovább kell csökkenteni, a gáztározókat pedig a nyár végéig a lehető legnagyobb mértékben fel kell tölteni ahhoz, hogy az ország „jól vészelje át a telet”, és ehhez az iparvállalatoktól a háztartásokig minden fogyasztónak segítenie kell

– hangsúlyozta a közlemény szerint Kerstin Andreae, a BDEW ügyvezetője.

Szinte minden háztartásban és minden középületben vannak még megtakarítási lehetőségek – tette hozzá az ágazati érdekképviselet vezetője, példaként említve a rövidebb zuhanyzást és a fűtés szakszerű ellenőrzését. A fűtési szezon kezdetén mindenkinek meg kell fontolnia azt is, hogy nem lenne-e elég egy-két fokkal alacsonyabb szobahőmérséklet – mondta.

Minden egyes megtakarított kilowattóra pénzt is megtakarít

– jegyezte meg.

Azzal kapcsolatban, hogy az orosz földgázszállítások visszafogásának hatására erősödik az aggodalom a földgázhiány miatt – ami megnövelte a keresletet az árammal működő mobil fűtőberendezések iránt – kiemelte, hogy az eszközök nem a fűtési rendszer helyettesítésére valók, ezért csak óvatosan szabad használni őket.

Az ilyen berendezések a kiugróan magas áramigényük miatt nagyon megnövelhetik a háztartások villanyszámláját, és akár hálózati szintű veszélyt is okozhatnak.

Ha például egy hideg téli estén egy környéken egyszerre sok háztartás kapcsolja be a fűtőventilátort, gyorsan túlterhelődhet az áramelosztó hálózat

– mutatott rá az ágazati szervezet vezetője.

A közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) keddi kimutatása szerint a Németországba irányuló orosz gázszállítás továbbra is igen jelentősen elmarad az utóbbi években megszokott szinttől. Az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat-1 vezetéken alig négyszáz gigawattórának (GWh) megfelelő mennyiség érkezik napi szinten, szemben a június elején regisztrált ezernyolcszáz GWh-val. Szintén nagyságrendekkel csökkent az Ukrajna-Szlovákia-Csehország útvonalon érkező orosz gáz mennyisége, a német-cseh határon fekvő Waidhaus mérőállomáson regisztrált adatok szerint hatszázról kétszáz GWh alá.

A kieső mennyiséget lehet más forrásból pótolni, de a nagykereskedelmi árak

a kínálat csökkenése miatt nagyon magasak, így a fogyasztóknak jelentősen emelkedő gázárakra kell készülniük

– olvasható a hatóság jelentésében.

Ugyanakkor a felkészülés az októberben kezdődő fűtési szezonra így is folytatódik, a tározók töltöttsége 76,79 százalékos a keddi mérések szerint. Ez meghaladja a tározók üzemeltetéséről szóló gazdasági miniszteri rendeletben rögzített menetrendet, miszerint szeptember elejére hetvenöt, október elejére nyolcvanöt, november elejére pedig kilencvenöt százalékra kell feltölteni a tározókat.

Németországban az ukrajnai háború előtt ötvenöt százalék volt az orosz import aránya a földgázfelhasználásában. A szövetségi kormány igyekszik lazítani ezt a függőséget, legutóbbi adatai szerint az orosz földgáz arányát sikerült harmincöt százalékra csökkenteni a háború kezdete óta.

Kilowattóránként mintegy 2,5 eurócentes, azaz csaknem 10 forintos gázadót vezetnek be október 1-től Németországban a gázimport megnövekedett költségeire hivatkozva. A lakosságnak így még az eddig vártnál is drágább lesz a fűtés télen. A Századvég energetikai üzletágának vezetője arról beszélt, hogy amíg Európa számos országa attól tart, nem lesz elég gázuk, az itthoni ellátás biztosított. Péntek óta már a korábbi megállapodásokon felüli gázt is szállítja Magyarországnak a Gazprom 

Saját bőrükön érzik a vásárlók az energiaválság miatt bevezetett takarékossági szabályokat Barcelonában. A spanyol kormány úgy döntött: a klímákat tilos 27 foknál hidegebbre állítani, télen pedig nem lehet 19 foknál melegebb az intézményekben.

Az Egyesült Királyságban is nehéz idők jönnek. Sokan úgy készülnek, hogy a rezsiszámlák négyszer akkorák lesznek, mint tavaly. Ráadásul a kormány vészhelyzeti terve azzal számol: a téli időszakban a többórás áramkimaradások is rendszeressé válhatnak.

Németországban sok helyen már most sincs éjszakai díszkivilágítás, és uszodákat is bezártak. A lakosság pedig októbertől akár ezer euróval is többet fizethet a rezsiért, mert a szolgáltatók rájuk terhelhetik költségeiket. A gázhiány miatt lassan ott tartanak, hogy az ipar és a lakosság igényét is korlátozni kell.

Amíg Európa számos országa a hiánnyal küzd, és nem biztos, hogy lesz elég gázuk a télre, addig Magyarország ellátása biztosítva van

– mondta Hortay Olivér az M1-en. A Századvég energetikai üzletágvezetője elmondta: Magyarországnak 10+5 éves szerződése van Oroszországgal évi 4,5 milliárd köbméter gáz szállítására, amit nemrég tovább bővítettek.

Az intézkedési tervbe bekerült néhány héttel ezelőtt, hogy 700 millió köbméter plusz gáz beszerzésére kérik fel a külügyminisztert, Szijjártó Pétert, és hát a külügyminiszterünk meg is kezdte az ezzel kapcsolatos munkát. Úgy látszik már ezzel sikerült eredményt elérni, a mostani augusztusi szállítási tervben már egy megnövekedett mennyiséget kapunk az oroszoktól. Úgy becsülöm, hogy ez mintegy 40 millió köbméter lesz” – fogalmazott a szakértő.

Magyarország gázellátása nemcsak a külföldi szállításokra támaszkodik, hanem a hazai forrásokra is. A kitermelést most tovább növelik, ugyanis jövő év elején már munkába állhat az első kút a Békés megyei Nyékpusztán. A 3700–4500 méteres mélységben becslések szerint akár 50 évre elegendő gáz is lehet.

Egy hónapja jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energiaválság miatt növelik a kitermelést. Az előzetes számítások szerint a Békés megyei földgáz a hazai éves igény ötödét fedezheti.

A kitermelt gázt pedig raktározni is tudja majd Magyarország, ugyanis van elég földgáztározó itthon.

Magyarországé az egyik legnagyobb gáztárolókapacitás, mert a szocialisták által 2006-ban eladott tárolókat 2013-ban visszavásárolta a kormány. Ezért a már most betárolt gáz mennyisége is lefedi a teljes lakossági fogyasztást – erről a Mathias Corvinus Collegium szakértője beszélt az M1-en. Sebestyén Géza kiemelte: ezért a világpiaci ár ingadozása kevésbé érinti a lakosságot.

A kormány a rezsicsökkentéssel védi meg a magyar családokat az Európát sújtó energiaválságtól. Az augusztusban életbe lépett új szabályok az átlagfogyasztásig továbbra is mindenkinek olcsón biztosítják a villanyt és a gázt.

A villamos energiánál az átlagfogyasztási limit 2523 kilowattóra, a földgáznál pedig 1729 köbméter évente. A gáz köbméteréért 102, az áramért kilowattóránként 36 forintot kell fizetni, ami sokkal alacsonyabb a piaci árnál. A családok így évente több mint kétmillió forintot spórolhatnak a rezsiszámlákon.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Háborús hangulat van Brüsszelben

borsonline.hu

Next Top Model Hungary: Bikinis fotóval jelentette be, babát vár

hirtv.hu

Eléggé bepipult Magyar Péter a Datadatra vonatkozó riporteri kérdésektől + videó

metropol.hu

Visszahívják az emberek kedvenc jégkrémét: nagy probléma van vele

hirtv.hu

Betiltotta és elképesztő vádakat fogalmazott meg a kerületi polgármester Orbánék konferenciájáról + videó

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Kudlik Júlia üzent a köztévé MI-műsorvezetőjének: "Szerencse, hogy lelket nem adtak még neki!"

ripost.hu

3 csillagjegy kapcsolata el van átkozva, ők még idén szakíthatnak!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Az oltásellenesség mindannyiunk biztonságát veszélyezteti

POLITIK

Az európaiak elégedetlenek Brüsszellel és békét akarnak

POLITIK

Zelenszkij beismerte, Amerika nélkül nincs esélyük

POLITIK

Még az idén növekedési pályára áll a magyar gazdaság