POLITIK

2020-tól minden tankönyv ingyenes lesz

Október 1-jéig 614 ezer könyvet, illetve munkafüzetet rendeltek az iskolák 642 millió forint értékben – közölte Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár.
  • Szerző: Ripost

Az államtitkár a sajtótájékoztatón felidézte: augusztusban 13 millió tankönyvet szállítottak ki több mint négyezer iskolába 11,2 milliárd forint értékben.

Az intézmények a pótrendelésekkel a tavasztól szeptember 1-jéig lezajlott tanulómozgásokat „követik le”. Ezeknek a tankönyveknek a kiszállítása megtörtént, illetve a napokban megtörténik – tette hozzá Maruzsa Zoltán.

Az államtitkár kitért arra is: az elmúlt hetekben három kiadó teljes tankönyv-portfólióját is felvásárolta az állam. Közülük a legnagyobb a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat Croatica kiadója, amelytől 171, többnyire kis példányszámú, a nemzetiségi oktatásban használt tankönyvet vettek meg.

Hozzátette: a közeljövőben is terveznek még néhány kiadóvásárlást.

Maruzsa Zoltán azt mondta: az idei tankönyvrendelésben 85 százalék fölötti volt az állami kiadású tankönyvek aránya, és a kormánynak nem célja a 100 százalék elérése. Az idegen nyelvű – különösen az angol – tankönyveknél számítanak a nemzetközi nagy kiadók jelenlétére.

Megerősítette, hogy 2020-tól már nemcsak az 1-től 9-ik évfolyamon tanuló, hanem valamennyi, a köznevelésben tanuló diák ingyen kapja majd a tankönyvet.

Az ingyenes tankönyvek biztosítására az ideinél 2,8 milliárd forinttal több, 13,9 milliárd forint áll rendelkezésre a költségvetésben.

Beszámolt arról is: a következő tanévtől a minisztérium közvetlenül a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-vel (Kello) számolja el a tankönyvek árát, így az iskoláknak csak a tankönyvrendeléseket kell leadniuk. „Ezzel jelentősen csökken a bürokrácia” – jegyezte meg.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?