
Berobbant a kertekben a cukkini, így tudod eltenni télire: 3 szuper módszer
Ha jól gondozzák, rengeteg termést ad, amit napi szinten lehetetlenség elfogyasztani. Semmi vész, a cukkini kitűnően tartósítható, így télen is bőségesen lesz belőle. Mutatunk három szuper receptet!
Kevés vele a munka, ha elég vizet kap, bőségesen terem. A cukkini hálás növény, a termése pedig sokoldalúan felhasználható, nem csak kirántani lehet! De hiába vagy kreatív az elkészítésével, ha annyi terem, hogy már a család fülén is cukkini lóg. Ilyenkor érdemes elővenni a befőttesüvegeket, és betárazni a jóféle cukkiniből télire. Alap, hogy mindenkinek elsőre a savanyúság ugrik be, de elteheted főzéshez alapanyagnak, vagy reggelihez finom szendvicskrémnek is. Ez a három cukkini recept segít, hogy változatosan tartósítsd ezt a finom zöldséget, és ne vesszen kárba a bőséges termés.

1. Bundázva, sütésre készen

A rántott cukkini a legnépszerűbb fogás ebből a sokoldalú zöldségből, és szerencsére télire is el tudod tenni a panírozott szeleteket. Nincs más dolgod, mint az alaposan megmosott cukkiniket szeletekre vágni, majd egy nagyobb tálban megsózni őket. Hagyd állni egy kicsit, majd papírtörlővel itasd le a nedvességet a szeletekről. Ezután a szokott módon panírozd be őket, és a szeleteket tedd egy nagyobb tálcára úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. Ha kicsi a fagyasztód, vagy sok a cukkinid, készíthetsz több emeletet is: az alsó sor panírozott szeletekre tegyél sütőpapírt, erre mehet a következő sor. A tálcát tedd a fagyasztóba, hagyd benne 24 órán át, majd vedd ki, és a panírozott cukkiniszeleteket tedd zárható zacskókba vagy ételes dobozokba. Akár fél évig is eláll így. A sütéshez nem kell kiolvasztani, fagyottan tedd a forró zsiradékba.
2. Cukkini csíkok üvegbe zárva

Főzeléket, fasírtot is készíthetsz a gyalult cukkiniből, de kerülhet húsételekbe is, vagy lehet belőle tésztára való szósz, némi zöldfűszerrel és fokhagymával megbolondítva. Alaposan mosd meg a cukkiniket, vágd őket ketté hosszában, majd kapard ki a magokat. Gyaluld le tökgyalun. Sterilizáld ki a befőttesüvegeket, és tegyél az aljukra egy-egy teáskanál ecetet. Ezt a lépést ne hagyd ki, mert enélkül megpuhul, megromlik a cukkini! Egy lábosban forralj fel 4-5 liter vizet két evőkanál sóval, és szedd bele kis adagokban a gyalult cukkinit. Ne főzd meg teljesen, elég, ha félig megpuhul; ekkor lével együtt, forrón szedd az üvegekbe. Ha megtelt az üveg, tegyél egy késhegynyi nátrium-benzoátot a tetejére, majd alaposan zárd le a kupakkal. Száraz dunsztban hagyd kihűlni, és mehet is a kamrába a cukkini télire.
3. Azonnal fogyasztható szendvicskrém

Hozzávalók:
- 2,5 kg cukkini
- 3 fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 db zöldpaprika
- só, bors
- őrölt pirospaprika
- friss bazsalikom
- petrezselyemzöld
- olaj a sütéshez
- olívaolaj
Elkészítés:
- Mosd meg a cukkinit, szurkáld meg villával több helyen a héját, majd süsd meg 170 Celsius fokos sütőben 45 perc alatt.
- Pirítsd meg a hagymát egy kevés olajon, add hozzá a darabolt zöldpaprikákat, sózd, borsozd ízlés szerint, és párold meg az egészet. Szórj a tetejére egy kevés őrölt pirospaprikát, add hozzá a zúzott vagy reszelt fokhagymát, az apróra vágott bazsalikomot és petrezselyemzöldet. Vedd le a tűzről, majd botmixerrel pépesítsd.
- Vágd ketté a sült cukkiniket, kanalazd ki a magokat, a húst pedig kanállal kapard a fűszeres krémhez. Újra menj át rajta a botmixerrel, majd kanalazd a krémet csírátlanított befőttesüvegekbe. Minden teli üveg tetejére tegyél olívaolajat, hogy elzárja a krémet az oxigéntől.
- Tedd fazékba a lezárt üvegeket, öntsd fel annyi vízzel, hogy a kétharmadukig ellepje őket, majd közepes lángon forrald fel. Forrás után kapcsold ki a tűzhelyet, az üvegeket hagyd a nedves dunsztban kihűlni, majd mehetnek is a kamrába.
- A cukkinikrém a végtelenségig variálható, olyan fűszert teszel bele, amilyet csak szeretnél; érdemes többfélét készíteni télire is!






