RETRO RÁDIÓ

Berobbant a kertekben a cukkini, így tudod eltenni télire: 3 szuper módszer

Létrehozva2025. 07. 19. 11:00

Ha jól gondozzák, rengeteg termést ad, amit napi szinten lehetetlenség elfogyasztani. Semmi vész, a cukkini kitűnően tartósítható, így télen is bőségesen lesz belőle. Mutatunk három szuper receptet!

Kevés vele a munka, ha elég vizet kap, bőségesen terem. A cukkini hálás növény, a termése pedig sokoldalúan felhasználható, nem csak kirántani lehet! De hiába vagy kreatív az elkészítésével, ha annyi terem, hogy már a család fülén is cukkini lóg. Ilyenkor érdemes elővenni a befőttesüvegeket, és betárazni a jóféle cukkiniből télire. Alap, hogy mindenkinek elsőre a savanyúság ugrik be, de elteheted főzéshez alapanyagnak, vagy reggelihez finom szendvicskrémnek is. Ez a három cukkini recept segít, hogy változatosan tartósítsd ezt a finom zöldséget, és ne vesszen kárba a bőséges termés.

Többféleképpen tartósítható a cukkini.
Túl sok a cukkini? Tedd el télire! (Fotó: Uryupina Nadezhda)

1. Bundázva, sütésre készen

Hobak,Jeon,,Korean,Green,Zucchini,Pancake.,Pan,Fried,Sliced,Zucchini
Csak elő kell venni a fagyasztóból, és pár perc alatt kisütni (Fotó: Ika Rahma H)

A rántott cukkini a legnépszerűbb fogás ebből a sokoldalú zöldségből, és szerencsére télire is el tudod tenni a panírozott szeleteket. Nincs más dolgod, mint az alaposan megmosott cukkiniket szeletekre vágni, majd egy nagyobb tálban megsózni őket. Hagyd állni egy kicsit, majd papírtörlővel itasd le a nedvességet a szeletekről. Ezután a szokott módon panírozd be őket, és a szeleteket tedd egy nagyobb tálcára úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. Ha kicsi a fagyasztód, vagy sok a cukkinid, készíthetsz több emeletet is: az alsó sor panírozott szeletekre tegyél sütőpapírt, erre mehet a következő sor. A tálcát tedd a fagyasztóba, hagyd benne 24 órán át, majd vedd ki, és a panírozott cukkiniszeleteket tedd zárható zacskókba vagy ételes dobozokba. Akár fél évig is eláll így. A sütéshez nem kell kiolvasztani, fagyottan tedd a forró zsiradékba.

2. Cukkini csíkok üvegbe zárva

Sokféleképpen felhasználhatod a télire eltett gyalult cukkinit (Fotó: Ripost)

Főzeléket, fasírtot is készíthetsz a gyalult cukkiniből, de kerülhet húsételekbe is, vagy lehet belőle tésztára való szósz, némi zöldfűszerrel és fokhagymával megbolondítva. Alaposan mosd meg a cukkiniket, vágd őket ketté hosszában, majd kapard ki a magokat. Gyaluld le tökgyalun. Sterilizáld ki a befőttesüvegeket, és tegyél az aljukra egy-egy teáskanál ecetet. Ezt a lépést ne hagyd ki, mert enélkül megpuhul, megromlik a cukkini! Egy lábosban forralj fel 4-5 liter vizet két evőkanál sóval, és szedd bele kis adagokban a gyalult cukkinit. Ne főzd meg teljesen, elég, ha félig megpuhul; ekkor lével együtt, forrón szedd az üvegekbe. Ha megtelt az üveg, tegyél egy késhegynyi nátrium-benzoátot a tetejére, majd alaposan zárd le a kupakkal. Száraz dunsztban hagyd kihűlni, és mehet is a kamrába a cukkini télire.

3. Azonnal fogyasztható szendvicskrém

Egészséges, finom szendvicskrém télire. Fotó:  Ripost

Hozzávalók:

  • 2,5 kg cukkini
  • 3 fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 db zöldpaprika
  • só, bors
  • őrölt pirospaprika
  • friss bazsalikom
  • petrezselyemzöld
  • olaj a sütéshez
  • olívaolaj

Elkészítés: 

  • Mosd meg a cukkinit, szurkáld meg villával több helyen a héját, majd süsd meg 170 Celsius fokos sütőben 45 perc alatt. 
  • Pirítsd meg a hagymát egy kevés olajon, add hozzá a darabolt zöldpaprikákat, sózd, borsozd ízlés szerint, és párold meg az egészet. Szórj a tetejére egy kevés őrölt pirospaprikát, add hozzá a zúzott vagy reszelt fokhagymát, az apróra vágott bazsalikomot és petrezselyemzöldet. Vedd le a tűzről, majd botmixerrel pépesítsd. 
  • Vágd ketté a sült cukkiniket, kanalazd ki a magokat, a húst pedig kanállal kapard a fűszeres krémhez. Újra menj át rajta a botmixerrel, majd kanalazd a krémet csírátlanított befőttesüvegekbe. Minden teli üveg tetejére tegyél olívaolajat, hogy elzárja a krémet az oxigéntől.
  • Tedd fazékba a lezárt üvegeket, öntsd fel annyi vízzel, hogy a kétharmadukig ellepje őket, majd közepes lángon forrald fel. Forrás után kapcsold ki a tűzhelyet, az üvegeket hagyd a nedves dunsztban kihűlni, majd mehetnek is a kamrába. 
  • A cukkinikrém a végtelenségig variálható, olyan fűszert teszel bele, amilyet csak szeretnél; érdemes többfélét készíteni télire is!

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.