"Alkesz, pszichés gondjai vannak, még Facebookja sincs". Szegény, lassan, nehezen beszél". Megalázzák, kigúnyolják az aktivistákat a Tisza Pártban, akár a tenyészpéldányokat a mezőgazdaságban, úgy minősítik őket. Szexuális szokásaikat is nyilvántartják!

POLITIK
Létrehozva: 2025.05.17.

Így tegyük hosszú életűvé kerámia főzőlapunkat

Az elektromos tűzhely egyik nagy előnye, hogy könnyebben tisztán tartható, mint a hagyományos gázos megoldás. A főzőlap felülete azonban érzékeny, ezért nem mindegy, hogyan látunk neki a takarításnak.

A dörzsi szivacsok nem kímélik a főzőlap érzékeny felületét. Ezek akár mélyebb karcolásokat is okozhatnak rajta. Használjuk inkább a puha oldalát, vagy még jobb, ha beszerzünk egy mikroszálas kendőt, esetleg olyat, amelyet kifejezetten a kerámia főzőlapok tisztítására terveztek - írta a Fanny magazin.

tészta, tésztafőzés, tészta főzővíz,
Így tegyük hosszú életűvé kerámia főzőlapunkat  Fotó: Unsplash

Makacs szennyeződések a főzőlapon

Ha makacs szennyeződés van a főzőlapon, amit nem visz le a puha szivacs, akkor próbáljuk meg műanyag vagy szilikonspatulával fellazítani a szennyeződést. Ha ez sem segít, használjunk pengét, de csak az erre a célra kifejlesztett főzőlap kaparót alkalmazzuk. Ezzel is óvatosan bánjunk, figyeljünk rá, hogy oldalirányba ne húzogassuk.

Miért ne takarítsuk a forró tűzhelyet?

Bár az edényeknél célravezető módszer, hogy azonnal, még melegen mossuk el, a főzőlapok esetében sajnos ez nem működik. Ha ugyanis még forró a felület, és nekiállunk sikálni, akkor ráéghet a rongy, de még a kezünk is. Mindig várjuk meg, míg teljesen kihűl, és csak akkor álljunk neki a takarításnak.

Amikor a hő beszorul alá

Soha ne tegyük a forró fedőt a főzőlapra, mert a hő beszorulhat alá, erős vákuumot hozhat létre és a nyomás hatására a gyönyörű tűzhelyünk egy pillanat alatt összetörhet. Főzés közben inkább tegyünk egy deszkát a konyhapultra, és amíg megkeverjük az ételt, arra tegyük az edény fedelét.

Fakanállal keverjük át

A lábosokat és fazekakat ne tologassuk a lapon, inkább fogjuk meg a fülüket, emeljük fel és úgy tegyük arrébb. Ez különösen a nehezebb edényekre vonatkozik, mint az öntöttvas vagy kerámia edények. Ezek arra sem alkalmasak, hogy keverés helyett rázogatjuk az ételt, mert így könnyen összekarcoljuk vagy eltörhetjük a főzőlapot.

Biztos, hogy tiszta az alja?

Arra is nagyon figyelni kell, hogy csak tiszta aljú edényt rakjunk a főzőlapra. A zsíros serpenyő vagy lábas alja nemcsak nyomot hagyhat, amit nehezebben lehet letakarítani, de még maradandó károkat is okozhat.

Tüntessük el a karcokat!

Bármennyire is óvatosak voltunk, előfordulhat, hogy a főzőlap karcos lett. Első lépésként alaposan töröljük le a tűzhelyet egy puha, mosogatószeres ruhával. Ezzel eltávolítjuk a zsír- és porréteget, ami megnehezíthetné a későbbi javítást, vagy még jobban összekarcolhatja a felületet.

Ellenőrizzük, mekkora a baj!

Nem mindegy, hogy csak a felületi réteg sérült meg, vagy mélyebb a karcolás. Finoman húzzuk végig az ujjunkat a karcon: ha ki tudjuk tapintani, akkor mélyebb sérüléssel van dolgunk, ha nem, akkor szerencsénk van, a hajszálkarccal nagy eséllyel könnyen elbánunk.

Vessük be a fluorid erejét!

A fehér fogkrém finoman polírozó hatású. Tegyünk egy keveset a karcra, majd egy puha, nedves ronggyal vagy kendővel körkörösen dörzsöljük át. Ez segíthet eltüntetni a kisebb karcokat, miközben nem sérti meg a kerámiaüveg felületét. Arra ügyeljünk, hogy semmiképp se a mikroszemcsés, fehérítő pasztákat használjuk!

Ragyog, mint újkorában

A háztartási boltokban kapható kifejezetten kerámialapos tűzhelyekhez készült polírozó paszta. Ezeket úgy tervezték, hogy az apró karcolásokat eltüntessék, miközben visszaadják a felület eredeti fényét anélkül, hogy károsítanák az anyagot. Fontos, hogy a pasztát mindig puha ronggyal vigyük fel, ezzel elkerülhetjük a karcolásokat. A legtöbb szerhez csomagolnak egy speciális kendőt is, amivel gyerekjáték lesz a karcmentesítés.

Finom polírozás

Az autóápolási boltokban kapható finom polírozószerek is alkalmasak lehetnek kisebb karcok eltüntetésére, hiszen a fényezés vagy a lámpabura még érzékenyebb, könnyebben karcolódik, mint a kerámialap. Mindig olvassuk el előtte a címkét, hogy használhatjuk-e a hőálló üvegfelületeken.

 A csere a megoldás

Ha mély a sérülés, ne próbálkozzunk házi praktikákkal, inkább kérjük ki szakember segítségét! Repedéshez közeli vagy mély karcoknál előfordulhat, hogy cserélni kell a főzőlapot, mivel a sérült berendezés még könnyebben eltörhet.

 Ne dörzsöljük szárazon!

Ha a felület teljesen száraz, akkor a sikálással olyan erős súrlódást hozunk létre, ami csak újabb karcolásokat eredményezhet. Mindig enyhén nedvesítsük be a felületet, mielőtt polírozni vagy tisztítani kezdjük, és kizárólag kímélő eszközöket, vegyszereket használjunk.

 

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek