RETRO RÁDIÓ

Így tegyük hosszú életűvé kerámia főzőlapunkat

WB
Szerző
WB
Létrehozva2025. 05. 17. 18:00

Az elektromos tűzhely egyik nagy előnye, hogy könnyebben tisztán tartható, mint a hagyományos gázos megoldás. A főzőlap felülete azonban érzékeny, ezért nem mindegy, hogyan látunk neki a takarításnak.

A dörzsi szivacsok nem kímélik a főzőlap érzékeny felületét. Ezek akár mélyebb karcolásokat is okozhatnak rajta. Használjuk inkább a puha oldalát, vagy még jobb, ha beszerzünk egy mikroszálas kendőt, esetleg olyat, amelyet kifejezetten a kerámia főzőlapok tisztítására terveztek - írta a Fanny magazin.

tészta, tésztafőzés, tészta főzővíz,
Így tegyük hosszú életűvé kerámia főzőlapunkat  Fotó: Unsplash

Makacs szennyeződések a főzőlapon

Ha makacs szennyeződés van a főzőlapon, amit nem visz le a puha szivacs, akkor próbáljuk meg műanyag vagy szilikonspatulával fellazítani a szennyeződést. Ha ez sem segít, használjunk pengét, de csak az erre a célra kifejlesztett főzőlap kaparót alkalmazzuk. Ezzel is óvatosan bánjunk, figyeljünk rá, hogy oldalirányba ne húzogassuk.

Miért ne takarítsuk a forró tűzhelyet?

Bár az edényeknél célravezető módszer, hogy azonnal, még melegen mossuk el, a főzőlapok esetében sajnos ez nem működik. Ha ugyanis még forró a felület, és nekiállunk sikálni, akkor ráéghet a rongy, de még a kezünk is. Mindig várjuk meg, míg teljesen kihűl, és csak akkor álljunk neki a takarításnak.

Amikor a hő beszorul alá

Soha ne tegyük a forró fedőt a főzőlapra, mert a hő beszorulhat alá, erős vákuumot hozhat létre és a nyomás hatására a gyönyörű tűzhelyünk egy pillanat alatt összetörhet. Főzés közben inkább tegyünk egy deszkát a konyhapultra, és amíg megkeverjük az ételt, arra tegyük az edény fedelét.

Fakanállal keverjük át

A lábosokat és fazekakat ne tologassuk a lapon, inkább fogjuk meg a fülüket, emeljük fel és úgy tegyük arrébb. Ez különösen a nehezebb edényekre vonatkozik, mint az öntöttvas vagy kerámia edények. Ezek arra sem alkalmasak, hogy keverés helyett rázogatjuk az ételt, mert így könnyen összekarcoljuk vagy eltörhetjük a főzőlapot.

Biztos, hogy tiszta az alja?

Arra is nagyon figyelni kell, hogy csak tiszta aljú edényt rakjunk a főzőlapra. A zsíros serpenyő vagy lábas alja nemcsak nyomot hagyhat, amit nehezebben lehet letakarítani, de még maradandó károkat is okozhat.

Tüntessük el a karcokat!

Bármennyire is óvatosak voltunk, előfordulhat, hogy a főzőlap karcos lett. Első lépésként alaposan töröljük le a tűzhelyet egy puha, mosogatószeres ruhával. Ezzel eltávolítjuk a zsír- és porréteget, ami megnehezíthetné a későbbi javítást, vagy még jobban összekarcolhatja a felületet.

Ellenőrizzük, mekkora a baj!

Nem mindegy, hogy csak a felületi réteg sérült meg, vagy mélyebb a karcolás. Finoman húzzuk végig az ujjunkat a karcon: ha ki tudjuk tapintani, akkor mélyebb sérüléssel van dolgunk, ha nem, akkor szerencsénk van, a hajszálkarccal nagy eséllyel könnyen elbánunk.

Vessük be a fluorid erejét!

A fehér fogkrém finoman polírozó hatású. Tegyünk egy keveset a karcra, majd egy puha, nedves ronggyal vagy kendővel körkörösen dörzsöljük át. Ez segíthet eltüntetni a kisebb karcokat, miközben nem sérti meg a kerámiaüveg felületét. Arra ügyeljünk, hogy semmiképp se a mikroszemcsés, fehérítő pasztákat használjuk!

Ragyog, mint újkorában

A háztartási boltokban kapható kifejezetten kerámialapos tűzhelyekhez készült polírozó paszta. Ezeket úgy tervezték, hogy az apró karcolásokat eltüntessék, miközben visszaadják a felület eredeti fényét anélkül, hogy károsítanák az anyagot. Fontos, hogy a pasztát mindig puha ronggyal vigyük fel, ezzel elkerülhetjük a karcolásokat. A legtöbb szerhez csomagolnak egy speciális kendőt is, amivel gyerekjáték lesz a karcmentesítés.

Finom polírozás

Az autóápolási boltokban kapható finom polírozószerek is alkalmasak lehetnek kisebb karcok eltüntetésére, hiszen a fényezés vagy a lámpabura még érzékenyebb, könnyebben karcolódik, mint a kerámialap. Mindig olvassuk el előtte a címkét, hogy használhatjuk-e a hőálló üvegfelületeken.

 A csere a megoldás

Ha mély a sérülés, ne próbálkozzunk házi praktikákkal, inkább kérjük ki szakember segítségét! Repedéshez közeli vagy mély karcoknál előfordulhat, hogy cserélni kell a főzőlapot, mivel a sérült berendezés még könnyebben eltörhet.

 Ne dörzsöljük szárazon!

Ha a felület teljesen száraz, akkor a sikálással olyan erős súrlódást hozunk létre, ami csak újabb karcolásokat eredményezhet. Mindig enyhén nedvesítsük be a felületet, mielőtt polírozni vagy tisztítani kezdjük, és kizárólag kímélő eszközöket, vegyszereket használjunk.

 

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.