Szoboszlai Dominik
Az élesztő mindig is viták forrása volt a háziasszonyok között. Szárított vagy friss formája a jobb? Most fény derül arra, melyiknek mi az előnye.
Általában a főzésnél is és a sütésnél is a friss alapanyagok teszik ízletessé az ételeket. Kenyér vagy tészta sütésnél friss vagy szárított legyen az élesztő? Ebben az esetben vajon melyik válasz a helyes? Melyiket praktikus választani a kettő közül?
Ha frisset vásárolsz, mindenképpen tartsd hűtőben, akkor pár hétig fel tudod használni. Figyelj oda a szavatosságára, mert hamar lejár. Hátránya még ezen felül, hogyha nem használod fel az egészet, a megmaradt darabka a hűtőbe visszahelyezve könnyen megbarnul és kiszárad. Persze az sem mindegy, hogy a megvásárolt friss élesztőt hogyan tárolták korábban a boltban, ahol azt megvetted. Ha pedig lejár a szavatossága a friss élesztőnek, nagy az esélye, hogy már nem kel meg tőle a tészta.
Nagy előnye a friss élesztővel szemben, hogy sokáig eláll. Sajtolt élesztőből elő szárítással készül, alacsony hőmérsékleten. Így az eljárás után 12-24 hónapig is tárolni tudod. Persze fontos azért a lejárati időt megnézned, mielőtt megveszed. Nagyon fontos, hogy amikor használod, a friss társával szemben nem elég csak belemorzsolni a lisztbe, hanem előtte, langyos tejbe kell szórni és pár percig várni, míg feloldódik. Ettől aktivizálódnak a benne lévő anyagok. Ezután használhatod csak fel. Jó, ha tudod azt is, hogy egy zacskó száraz élesztő megegyezik egy fél kocka friss élesztő mennyiségének.
A fent említett tényezőket figyelembe véve is rengeteg a vita ebben a kérdésben. Vannak, akik a friss változatra esküsznek, hiszen kevesebb vele a munka és gyorsabban kel meg vele a kenyér vagy a tészta. És még finomabbnak is tartják egyesek. Ezért inkább lefagyasztják a frisset, minthogy a szárazat használják. De ahogy olvashattad a szárított verziónak is vannak előnyei. El lehet ezt a kérdést valóban dönteni? Te melyiket használod szívesebben?