RETRO RÁDIÓ

Friss vagy száraz élesztő? Végre kiderül melyik a jobb

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2025. 01. 21. 08:00

Az élesztő mindig is viták forrása volt a háziasszonyok között. Szárított vagy friss formája a jobb? Most fény derül arra, melyiknek mi az előnye.

Általában a főzésnél is és a sütésnél is a friss alapanyagok teszik ízletessé az ételeket. Kenyér vagy tészta sütésnél friss vagy szárított legyen az élesztő? Ebben az esetben vajon melyik válasz a helyes? Melyiket praktikus választani a kettő közül?

Élesztő Fresh,Yeast,,Fresh,Dough,On,A,Cutting,Board,Dusty,With
Fotó: IevgenGluzhetsky /  Shutterstock/ Élesztő: frisset vagy szárazat érdemes használni?

Élesztő, amit frissen veszel meg

Ha frisset vásárolsz, mindenképpen tartsd hűtőben, akkor pár hétig fel tudod használni. Figyelj oda a szavatosságára, mert hamar lejár. Hátránya még ezen felül, hogyha nem használod fel az egészet, a megmaradt darabka a hűtőbe visszahelyezve könnyen megbarnul és kiszárad. Persze az sem mindegy, hogy a megvásárolt friss élesztőt hogyan tárolták korábban a boltban, ahol azt megvetted. Ha pedig lejár a szavatossága a friss élesztőnek, nagy az esélye, hogy már nem kel meg tőle a tészta.

Élesztő, ami szárítottan kerül a háztartásba

Nagy előnye a friss élesztővel szemben, hogy sokáig eláll. Sajtolt élesztőből elő szárítással készül, alacsony hőmérsékleten. Így az eljárás után 12-24 hónapig is tárolni tudod. Persze fontos azért a lejárati időt megnézned, mielőtt megveszed. Nagyon fontos, hogy amikor használod, a friss társával szemben nem elég csak belemorzsolni a lisztbe, hanem előtte, langyos tejbe kell szórni és pár percig várni, míg feloldódik. Ettől aktivizálódnak a benne lévő anyagok. Ezután használhatod csak fel. Jó, ha tudod azt is, hogy egy zacskó száraz élesztő megegyezik egy fél kocka friss élesztő mennyiségének.

Melyik a jobb a két élesztő közül?

A fent említett tényezőket figyelembe véve is rengeteg a vita ebben a kérdésben. Vannak, akik a friss változatra esküsznek, hiszen kevesebb vele a munka és gyorsabban kel meg vele a kenyér vagy a tészta. És még finomabbnak is tartják egyesek. Ezért inkább lefagyasztják a frisset, minthogy a szárazat használják. De ahogy olvashattad a szárított verziónak is vannak előnyei. El lehet ezt a kérdést valóban dönteni? Te melyiket használod szívesebben?

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.