" Személyi erőtérben" matató pénzügyi mágus lett Magyar Péter új helyettese

POLITIK
OTTHONKA

Szerző Ripost

Létrehozva: 2025.01.21.

Friss vagy száraz élesztő? Végre kiderül melyik a jobb

Az élesztő mindig is viták forrása volt a háziasszonyok között. Szárított vagy friss formája a jobb? Most fény derül arra, melyiknek mi az előnye.

Általában a főzésnél is és a sütésnél is a friss alapanyagok teszik ízletessé az ételeket. Kenyér vagy tészta sütésnél friss vagy szárított legyen az élesztő? Ebben az esetben vajon melyik válasz a helyes? Melyiket praktikus választani a kettő közül?

Élesztő Fresh,Yeast,,Fresh,Dough,On,A,Cutting,Board,Dusty,With
Fotó: IevgenGluzhetsky /  Shutterstock/ Élesztő: frisset vagy szárazat érdemes használni?

Élesztő, amit frissen veszel meg

Ha frisset vásárolsz, mindenképpen tartsd hűtőben, akkor pár hétig fel tudod használni. Figyelj oda a szavatosságára, mert hamar lejár. Hátránya még ezen felül, hogyha nem használod fel az egészet, a megmaradt darabka a hűtőbe visszahelyezve könnyen megbarnul és kiszárad. Persze az sem mindegy, hogy a megvásárolt friss élesztőt hogyan tárolták korábban a boltban, ahol azt megvetted. Ha pedig lejár a szavatossága a friss élesztőnek, nagy az esélye, hogy már nem kel meg tőle a tészta.

Élesztő, ami szárítottan kerül a háztartásba

Nagy előnye a friss élesztővel szemben, hogy sokáig eláll. Sajtolt élesztőből elő szárítással készül, alacsony hőmérsékleten. Így az eljárás után 12-24 hónapig is tárolni tudod. Persze fontos azért a lejárati időt megnézned, mielőtt megveszed. Nagyon fontos, hogy amikor használod, a friss társával szemben nem elég csak belemorzsolni a lisztbe, hanem előtte, langyos tejbe kell szórni és pár percig várni, míg feloldódik. Ettől aktivizálódnak a benne lévő anyagok. Ezután használhatod csak fel. Jó, ha tudod azt is, hogy egy zacskó száraz élesztő megegyezik egy fél kocka friss élesztő mennyiségének.

Melyik a jobb a két élesztő közül?

A fent említett tényezőket figyelembe véve is rengeteg a vita ebben a kérdésben. Vannak, akik a friss változatra esküsznek, hiszen kevesebb vele a munka és gyorsabban kel meg vele a kenyér vagy a tészta. És még finomabbnak is tartják egyesek. Ezért inkább lefagyasztják a frisset, minthogy a szárazat használják. De ahogy olvashattad a szárított verziónak is vannak előnyei. El lehet ezt a kérdést valóban dönteni? Te melyiket használod szívesebben?

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek