Létrehozva: 2024.10.26. 18:00

6 dolog, amit mindenképp meg kell tenned a fűtésszezon elején, ha gázkazánod van

Ne vegyünk újat, tartsuk karban a gázkazánt!

Ahelyett, hogy méregdrága gázkazánt vagy konvektort vásárolnánk, ezt a pénzt megspórolhatjuk a karbantartással. Ducsay Béla gázszerelő mester a Fanny magazinnak foglalta össze, mi a teendőnk a fűtési berendezéseinkkel és mikor hívjunk szakembert.

gázkazán, fűtés
Érdemes még most átnézetni a kazánt egy szakemberrel, hogy ne a legnagyobb hidegben legyen baj  Fotó: Shutterstock

1. Kezdjük a takarítással

Mielőtt hosszú hónapok után újra bekapcsoljuk a konvektort, portalanítsuk a külső felületét és töröljük át egy puha, nedves ronggyal. Ne használjunk durva vegyszereket, mert károsíthatják a felületet. A légbeömlő és szellőzőnyílások szintén hajlamosak eltömődni porral és szennyeződéssel a hosszú hónapok alatt, amíg nem használjuk a készüléket. Ezeket a nyílásokat porszívóval vagy egy ecsettel óvatosan megtisztíthatjuk.

2. Színe és a szaga elárulja

Ha ősszel, az első fűtésnél a parapettes gázkonvektor csúnya sárgás színű lánggal ég, szaga van, akkor a készüléket ki kell tisztítani és újra be kell szabályozni. Ellenőrizzük a láng színét, ami ideális esetben kék. Ha a láng sárgás, az elégtelen égésre utalhat, ami szén-monoxid-termeléshez vezethet. Ilyen esetben mindenképp hívjunk szerelőt.

3. Óvatosan a szivárgással

Bár a gázszivárgás érzékeléséhez szakértelem és speciális eszközök kellenek, néhány alapvető jelet mi magunk is figyelhetünk, például a gázszagot. Szivárgás gyanúja esetén azonnal kapcsoljuk le a készüléket és hívjunk szerelőt! Amíg a szakember nem vizsgált át mindent, ne kapcsoljuk be a konvektort.

4. Nézzünk bele a nyilvántartásba

Ha probléma merül fel, vagy biztosra akarunk menni, hívjunk gázszerelőt. Hacsak nincs egy jól bevált szakemberünk, érdemes a neten megkeresni a Magyar Mérnöki Kamara nyilvántartását. Az itt található listában bátran választhatunk kedvünk szerint, ugyanis biztosak lehetünk abban, hogy a kiválasztott gázos megfelelő képesítéssel rendelkezik, szabályosan dolgozik és esetleges probléma esetén sem „tűnik el” és rendelkezik arcképes gázszerelői igazolvánnyal. A megrendelőnek joga van kérni ennek felmutatását.

5. Az alapos munka a titka

Egy alapos szerelő ellenőrzi, hogy a lángőrző (thermoelem) megfelelően működik-e, és tisztítja vagy cseréli, ha szükséges. Az égőfejeket is kitisztítja, hogy biztosítsa az optimális égést. Műszeres szivárgásvizsgálatot végez, hogy kiszűrje a gázszivárgást a vezetékek és a csatlakozók környékén. A szerelő meggyőződik arról, hogy a kémény és szellőzőrendszer megfelelően működik, és nincsenek benne elzáródások. Ellenőrzi a gázszelepek működését és szükség esetén beállítja vagy cseréli őket.

6. Riaszt a veszélyre

A biztonság érdekében szén-monoxid-szint mérésére is sor kerülhet, hogy biztosan nincs veszélyes gázkibocsátás. Erre megkérhetjük a szerelőt, de akár egy állandó szén-monoxid érzékelő készüléket is felszerelhetünk a lakásba. Rengeteg fajta kapható Magyarországon, már pár ezer forintért is, de ennél az eszköznél ne a spórolás legyen az elsődleges szempontunk. A katasztrofavedelem.hu oldalon megtalálhatjuk azon szén-monoxid-érzékelők listáját, melyet a katasztrófavédő szakemberek megfelelő minőségűnek és biztonságosan működőnek minősítettek.  

Mindent a karbantartásról

Egy jól karbantartott kazán hatékonyabban működik, kevesebb energiát fogyaszt, ami alacsonyabb gázszámlákat eredményez. A por, szennyeződések vagy hibás alkatrészek csökkenthetik az égési hatékonyságot, ami magasabb üzemeltetési költségeket és nagyobb környezeti terhelést okozhat.

1. Szükséges a karbantartás

A legtöbb gyártó évente egyszer javasolja a gázkazán alapos ellenőrzését egy szakképzett gázszerelő által. Sok biztosító és gyártói garancia is megköveteli az éves karbantartást, hogy a garancia érvényben maradjon.

2. Szellőzzön jól

A gázkazánoknál a legnagyobb biztonsági kockázat a szén-monoxid szivárgás. A karbantartás során a szerelő ellenőrzi az égést és a szellőzést, hogy nincs-e szivárgás vagy más veszélyforrás.

3. Bízzuk a szakemberre

A szakember ellenőrzi a láng minőségét, hogy biztosítsa a megfelelő égést. Ellenőrzi és megtisztítja a hőcserélőt. A levegőszűrők eltömődhetnek porral, egyes modelleknél ezek a szűrők könnyen hozzáférhetők és tisztíthatók, de sok esetben a szakember végzi el ezt a munkát.

4. Ellenőrizzük a nyomást

A gázszelep és csatlakozók szivárgásának ellenőrzése elengedhetetlen, mivel egy kis szivárgás is veszélyes lehet. A szerelők speciális eszközökkel végzik ezt a vizsgálatot. A kazán víztartályát és nyomását is ellenőrzik. A szerelő beállítja a rendszert a megfelelő szintre, szükség esetén légteleníti a radiátorokat.

5. Akadályok elhárítása

A szakembernek arról is meg kell győződnie, hogy a szellőzés akadálytalan és nincs elzáródás, amely visszaáramlást vagy szén-monoxid-szivárgást okozhat. A modern kazánok sok elektronikus alkatrészt és vezérlőt tartalmaznak, amelyeket a szakember szintén átellenőriz, hogy minden megfelelően működik-e.

6. Jól jön a műszer

A karbantartás elvégzéséhez egy akkreditált labor által hitelesített füstgáz-elemző műszer is nélkülözhetetlen. Segítségével az égéstermékből vett minta alapján mérhető a berendezés hatásfoka. Az ezt meghatározó összetevők a műszer kijelzőjén megjelennek, ezeken a készülék tüzeléstechnikai beállításával lehet változtatni.

7. Az első indítás előtt

Nyissunk ki minden radiátorszelepet. A régi hagyományos (tekerős) csapokat nyissuk, zárjuk néhányszor, majd az utolsó nyitás után egy kicsit visszafelé tekerve hagyjuk nyitott állapotban. A termosztatikus szelepeket szintén nyissuk ki.

8. Ez a második lépés

Nyissuk ki a készülék előtti gázcsapot és ellenőrizzük, hogy nincs-e gázszivárgás. Kapcsoljuk be a berendezést és a szobatermosztátot állítsuk maximumra. Ha rövid időn belül a radiátorok teljes felületen nem melegszenek át, akkor a radiátorokon lévő légtelenítőszelepen keresztül légtelenítsünk.

9. Általános ellenőrzés

A kazán nyomásmérőjét időről időre ellenőrizhetjük. Ha a nyomás túl alacsony, fel kell tölteni a rendszert megfelelő minőségű vízzel a rendszert. Ennek módjáról a kazán kézikönyve általában pontos iránymutatást ad. 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek