Létrehozva: 2024.10.26. 17:45

Szörnyű károkat okozhat, ha nem takarítjuk ki ősszel az ereszcsatornát

Itt az idő kitakarítani az ereszcsatornát!

Az ereszcsatornába gyakran bekerülnek falevelek, letört ágak és a szennyeződések a tetőről. Ezek idővel felhalmozódnak és elzárják a víz útját, így a nagyobb esőzések után a víz túlcsordulhat, és eláztathatja a falat, ami bizony komoly károkat okozhat. Most a Fanny magazin segítségével bemutatjuk a tisztítás legfontosabb lépéseit.

A,Man,Is,Cleaning,A,Clogged,Roof,Gutter,From,Dirt,
Még a tél előtt végezzük el az ereszcsatorna kitakarítását!  Fotó: Radovan1 / Shutterstock

1. Tegyünk alá vödröt

Az ereszcsövek tisztítását mindig alulról kezdjük. Ha lehetséges, vegyünk ki alulról egy-két elemet, és helyezzünk alá egy vödröt, hogy a szennyeződés abba távozzon. Ha az elemek nem eltávolíthatók, tegyünk a cső alá egy nagy szemeteszsákot, amelybe összegyűjthetjük a kiszedett leveleket és ágakat.

2. Óvatosan az éles tárgyakkal

Tisztítás közben viseljünk védőkesztyűt, hogy megóvjuk kezünket az éles alumínium élektől. Kerüljük az éles eszközök, például kések használatát, mert ezek károsíthatják a csöveket, ami rozsdásodáshoz vezethet.

3. Kezdjük az aljánál

Az aljából kézzel is eltávolíthatjuk az összegyűlt leveleket, gallyakat és faágakat. Ha már nem érjük el a szennyeződéseket, használhatunk teleszkópos csatornatisztítót, egy műanyag vagy fa spatulát, esetleg egy hosszabb nyelet is. Miután a függőleges részt megtisztítottuk, egy létráról a felső részből is távolítsuk el a beleesett zöld hulladékot, amit szintén kézzel végezhetünk el.

4. Mossuk át belülről is

Miután eltávolítottuk a nagyobb törmelékeket, mossuk át a rendszert, hogy a falakon lerakódott sár is lejöjjön. Ehhez készítsük elő a permetezőt vagy az alacsony nyomásra állított nagynyomású mosót. Ha egyik eszköz sem áll rendelkezésünkre, öntsünk le 5-6 vödör vizet a csatorna tetejéről.

5. Űzzük el a penészt

Ritkán ugyan, de előfordulhat, hogy penésszel is találkozunk az ereszcsatorna belsejében. Ilyenkor nyugodtan alkalmazzuk a hétköznapi megoldásokat: használhatunk ecetet vagy speciális penész elleni tisztítószert is.

6. Semmi nem áll útjába

Miután eltávolítottunk minden szennyeződést és át is mostuk a csatornát, ellenőrizzük, hogy a víz akadálytalanul átfolyik-e rajta. Ha továbbra is fennáll az elzáródás, és saját eszközeinkkel nem tudjuk megoldani a problémát, kérjük szakember segítségét. A tisztítás átlagos költsége négyzetméterenként körülbelül 1200 forint.

7. Tiszta legyen kívülről is

Nem elég csak belülről fényesre pucolni a csöveket, kívülről is le kell mosnunk a port és a sarat. Ehhez a művelethez nyugodtan használhatjuk a kerti slagot és egy seprűt, valamint speciális tisztítószerek egyikét.

8. Minden a helyén van

Takarítás során ellenőrizzük a csatorna és az elemek állapotát. Figyeljük meg, hogy vannak-e rajta repedések, törések, illetve, hogy az elemek megfelelően illeszkednek-e egymáshoz. Ha bármilyen hibát észlelünk, azonnal javítsuk ki, mert komoly károkat okozhat, ha az elem leszakad.

9. Szereljünk rá hálót

A függőleges elem tetejére felszerelhetünk egy ereszhálót, amely megakadályozza, hogy a levelek és gallyak belehulljanak a zárt csatornába, így csökkentve a dugulás esélyét. Egy ilyen lyukacsos hálót akár a vízszintes részekre is rögzíthetünk. Vásárlás előtt nézzünk körül az interneten, mert a mintázat mérete és az árak is jelentősen eltérhetnek.



 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek