Létrehozva: 2024.10.26. 12:00

Sosem gondolnád: ezért büdösödik be a törülköző egy idő után

Hiába mosod rendszeresen, mégis kellemetlen, állott szaga van a törölközőnek? A szakértő elárulta, mi lehet ennek az oka, és azt is, hogyan lehetnek puhák és illatosak a törölközőid.

Nincs is annál kellemetlenebb, mint amikor már a mosás után is büdösek a törölközők. Ilyenkor az ember legszívesebben visszatenné még egy körre, de ez hatalmas energia- és vízpazarlás, ráadásul legtöbbször meg se oldja a problémát. De mi lehet az oka, hogy idővel a törölközőnek kellemetlen szaga lesz? Oberling Léna takarítási- és szelektálási szakértő elárulta!

Young,Woman,Looking,At,Smelly,Clothes,Out,Of,Washing,Machine
Van, hogy már a mosásból büdösen jönnek ki a törölközők / Fotó: Andrey_Popov / Shutterstock (Illusztráció)

1. Rossz a mosási módszer

A mai mosógépekkel már lehet kevesebb vizet használva, alacsonyabb hőfokon mosni, ami a szakértő szerint más ruhaneműknél rendben is van, de bizonyos textíliáknál szükség van a 60 fokos mosásra – a törölközők ezek közé tartoznak. Hiszen a bennük lévő baktériumok csak így pusztulnak el, a magasabb hőfok által pedig a mosógép belseje is tisztul.

2. Nedvesek maradnak

Lehetőleg szárítógépben szárítsuk a törölközőket, mondta el videójában a szakértő, de ha ez nincsen a háztartásban, a lehető legszárazabb és legmelegebb helyre kell kiteregetni őket. Akár 2-3 napra is a szárítón hagyhatjuk őket, olyan helyiségben, ahol nincsenek útban, és ahol ablak, szellőztetés is van; a lényeg, hogy tökéletesen megszáradjanak. Ha ugyanis kicsit is nedves marad a szálak között a törölköző, a szekrényben is elszaporodhatnak a baktériumok. A fűtőtest nem a legjobb megoldás, a gyors száradás során ugyanis nem fog minden szál megszáradni, ráadásul ha nincs ablak a helyiségben, a bent felgyülemlő párát beszívja a törölköző.

3. Rossz minőségű a törölköző

Sokszor az olcsó törölközők anyagösszetétele annyira silány, hogy nemcsak a nedvességet nem szívja és durva, de nem is szárad rendesen. A szakértő szerint nem érdemes spórolni a minőségen, hiszen ezek a darabok tartósabbak, később kezdenek tönkre menni, büdösödni.

4. Túl sok az öblítő

A szakértő szerint a legjobb, ha nem használunk öblítőt a törölközőkhöz, ugyanis az öblítő a törölköző szálaiban csúszós réteget képez, ami rontja a minőségét, a száradóképességét, a nedvszívóképességét is. Inkább használj ecetet pár csepp illóolajjal!

5. Tisztításra szorul a mosógép

A mosógép belsejét rendszeresen tisztítani kell, hiszen idővel nemcsak a törölközők, de minden ruhanemű kellemetlen szagú lehet. Át kell törölni a gumitömítéseket, a dobot, majd üresen át kell mosni a gépet egy forró vizes mosással. 

Ne sajnáljuk kidobni!

Még a legjobb minőségű törölköző is veszít idővel a nedvszívóképességéből, és óhatatlanul büdös lesz a hosszas használat után – de ekkor sem kell kidobni, állatmenhelyeken szívesen látják őket. 

A szakértő videóját itt tudod megnézni.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek