Létrehozva: 2024.09.28. 15:00

Soha többet nem lesz büdös a mosógéped, ha beveted ezt a trükköt

Rettentő kellemetlen, ha szaga lesz a gépnek, hiszen sokszor a ruhák is átveszik. Szerencsére nem kell beletörődni, vagy szerelőt hívni, néhány házi praktikával újra illatos lehet!

Ha mindig állott, dohos szagú ruhákat veszel ki mosás után a gépből, netán már az ajtó nyitásakor érzed a kellemetlen szagot, akkor ideje cselekedni. Akkor ugyanis, ha már szaga van a mosógépnek, rengeteg lerakódás lehet benne, ami hosszú távon a gép működésére is rossz hatással van. Néhány házi módszerrel megszabadulhatsz a kellemetlen szagtól, és azt is mutatjuk, hogyan előzheted meg, hogy büdös legyen a mosógép.

Young,Blonde,Woman,Looks,At,The,Laundry,In,The,Washing
Kellemetlen, ha lebüdösödik a mosógép, de van megoldás! Fotó: ERIK Miheyeu /  Shutterstock

Segít az ecet és a szódabikarbóna

Persze nem egyszerre kell őket a gépbe önteni, mert nemcsak habzik, de teljesen hatástalan is. Első körben indíts el egy üres, 90 Celsius fokos mosást úgy, hogy a mosószer-adagolóba és az öblítő helyére is vízzel hígított ecetet öntesz; egy rész ecethez két rész vizet adj. Hagyd lefutni a programot, majd készíts szódabikarbónával tisztító oldatot: keverj el 2-3 evőkanálnyit 2 dl langyos vízben, és egy rongy segítségével ezzel törölgesd át a dobot, a mosószer adagolót, az ajtót, a gumitömítéseket. Utána indíts el még egy üres mosást, szintén 90 fokon úgy, hogy ezúttal szódabikarbónát használsz. Keverj el két evőkanállal két deci vízben, majd ezt öntsd a mosószer-adagolóba és az öblítő helyére. Ha lefutott a program, máris megszabadultál a kellemetlen szagoktól.

Így előzd meg a problémát

Egészségtelen is lehet, ha büdös a mosógép, hiszen a belsejében dohosodás, penész alakulhat ki, így érdemes inkább megelőzni a bajt. Mosáskor, ha lejárt a program, minél hamarabb teregess ki, ne hagyd sokáig a dobban a nedves ruhákat. Két mosás között pedig mindig hagyd nyitva a mosógép ajtaját, legalább résnyire, hogy ki tudjon szellőzni. Bár gazdaságos mindent alacsony hőfokon, vagy teljesen hideg vízben mosni, időnként indíts forró vizes programot is, hogy elpusztuljanak a gép belsejében megtelepedett kórokozók; érdemes például az ágyneműket, törölközőket így mosni. Emellett pedig legalább félévente egyszer indíts el egy üres, 90 Celsius fokos mosást ecetes vízzel, hogy kitisztítsd a gépedet.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek