Létrehozva: 2024.09.24. 12:30

Őszi praktikák: így űzd el a lakásból a poloskákat

Egyre szemtelenebbek ezek a bogarak, ahogy közeledik a tél, most már gyakran bukkannak fel a lakásban is. Mutatunk néhány praktikát, hogyan tudsz tőlük megszabadulni.

Hiába figyel oda az ember, sokszor egy ajtónyitás is elég, hogy bejussanak a házba a poloskák, amik éppen meleg helyet keresnek, ahol át tudnának telelni. Lecsapni nem lehet őket, hiszen egyből bűzfelhőt eresztenek magukból, és a szag órákig megmarad; kézzel megfogni pedig senki nem szeretné őket. Mutatunk néhány lehetőséget, hogyan tudod távol tartani őket, és mit kezdhetsz velük, hogy bűzmentesen szabadulj meg tőlük, ha már bejutottak a lakásba.

Woman,In,Bedroom,Terrified,By,Brown,Stink,Bug,Walking,On
Utálatos dolog odabent találkozni velük / Fotó: Robert Petrovic / Shutterstock (Illusztráció)

Térképezd fel a terepet

Ha egyre többször találkozol poloskákkal a lakásban, érdemes jó alaposan körülnézni, hogy hol juthatnak be. Nézd át a fali szellőzőket, van-e rés, ahol beférnek, de gyakori, hogy a redőnytokon keresztül jutnak be a lakásba. Ha nincs szúnyogháló az ajtón, ablakon, akkor pedig szellőztetéskor a legvalószínűbb, hogy bejutnak a házba; ilyenkor láthatod is őket, ahogy kívül, az ablak vagy ajtó mellett ülnek a falon, úgy várják a bejutási lehetőséget.

Tartsd távol őket az ajtótól, ablaktól

Ha minden más bejutási lehetőséget megszüntettél, nincsenek rések, ahol be tudnak menni a lakásba, akkor érdemes a bejárati ajtó, erkélyajtó és az ablakok környékén védekezni. Ezt a leghatásosabban illatokkal vagy csapdákkal tudod elérni. Az illatok távol tartják a poloskákat az ablaktól; a leghatásosabb a fokhagyma spray. Keverj fel 4 teáskanál szárított fokhagymaport fél liter vízben, és ezt spricceld a külső falakra, párkányokra, keretekre. Hatásos még a teafaolaj és a mentaolaj is: tíz cseppet keverj össze fél liter vízzel, és spricceld le a külső felületeket. Jó pár napig távol tartja a büdös bogarakat. Csapdát pedig egy PET palack és egy elemes LED-es mécses segítségével készíthetsz. A palack tetejét vágd le, tedd az aljába a mécsest, kapcsold be, majd a palack felső részét megfordítva tedd bele, mint egy tölcsért. Éjszaka a fény vonzani fogja a rovarokat, de kimenni már nem tudnak.

Gyufásdobozzal a legjobb kitessékelni őket

Ha már bent van a poloska a lakásban, érdemes úgy megfogni, hogy ne legyen ideje bűzfelhőt ereszteni. Ez akkor fordul elő, ha veszélyben érzi magát, így a légycsapót felejtsd el, de a zsebkendővel megfogás során is lehet, hogy elereszt egy bűzfelhőt a rovar. A porszívó pedig eszedbe se jusson, hiszen a bűz a gép szűrőjébe, szivacsába hetekre beeheti magát, és minden porszívózáskor szagolhatod majd! Inkább fogj egy üres gyufás dobozt, és azzal fogd meg óvatosan a falon, bútoron lévő rovart. Sokan lehúzzák a vécén, de ez hatalmas vízpazarlás; inkább egyszerűen csak dobd ki a poloskát.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek