Létrehozva: 2024.09.01.
Módosítva: 2024.09.03.

Kutya vs. pázsit: így előzhető meg, hogy kedvencünk tönkretegye a füvet a kertben

Íme pár tipp, ami segíthet!

1. Gyeppusztító kutyapisi

Nincs annál bosszantóbb, mint amikor a ragyogó zöld pázsitunkon csúnya foltok lesznek a kutya vizelete miatt. Szerencsére erre is van megoldás! Mutatunk néhány módszert, amellyel megőrizhetjük a szép kertünket.

2. Sok benne a nitrogén

De miért ég ki a fű a kutya vizeletétől? Ennek oka elsősorban a vizelet magas nitrogén- és sótartalma, amely kis mennyiségben előnyös a fű számára, ugyanakkor túl nagy koncentrációban csúnya foltokat és elszíneződéseket hagy a gyepen, és akár kiégetheti a dísznövényeket is.

3. Séta naponta többször

A legegyszerűbb megoldás az lenne, ha a napi rutinba beiktatnánk két-három sétát, hogy a kutyánkat hozzászoktassuk ahhoz, hogy a kert helyett máshol végezze el a dolgát. Ennek megvalósítása azonban nem mindig könnyű, különösen, ha nem vagyunk állandóan otthon.

4. A következő célpont

A kutyák általában több helyen is megjelölik a területüket, ahova gyakran visszatérnek, hogy "felülírják" ezeket. Figyeljük meg az útvonalait, majd szúrjunk le farönköket a földbe azokra a helyekre, ahol rendszeresen végzi a dolgát. Így a kutyánk ezeket jelöli meg, nem pedig a növényeket vagy a kert különböző részeit.

5. Homokozót a kutyavécének

Egy másik megoldás, ha a kutyánkat egy kijelölt helyre szoktatjuk a kertben. Ehhez alakítsunk ki egy félreeső részen néhány négyzetméteres kutyatoalettet alacsony peremmel és fa szegéllyel. Távolítsuk el a talaj felső rétegét körülbelül arasznyi vastagságban, majd töltsük fel homokkal. Az ilyen sarok előnye, hogy nincs szem előtt, és nincs aktív művelés alatt, így a kutya nem tud kárt tenni a növényeinkben.

6. Hasonlít az igazira

A ház mellé vagy a teraszra is kitehetünk egy alomdobozt. A gazdaboltokban beszerezhető műfűvel borított kutyavécék tökéletesen utánozzák a valódi fű kinézetét és érzetét, így könnyen rászoktathatjuk kutyánkat a használatukra. Ezek alatt egy rácsos tálca található, ami elvezeti a folyadékot, ezzel megelőzve, hogy a kutyánk belelépjen vagy kiömöljön.

7. Kell hozzá a türelem

A következő lépés az, hogy kedvencünket hozzászoktassuk az új helyhez. Ehhez folyamatos gyakorlásra, időre és türelemre lesz szükség, de nem lehetetlen feladat. A sétáltatás vagy evés után vezessük a számára kijelölt területre, majd jutalmazzuk meg, ha ott végzi el a dolgát. Ha sikerrel járunk, elkerülhetjük, hogy kutyagumiba lépjünk, vagy hogy a pázsitot vizelettel károsítsa.

kutya
Illusztráció / Fotó: Photo by Camilo Ospina

8. Gondoskodjunk árnyékról

Megoldás lehet egy kutyakennel is, amit a legegyszerűbben ponthegesztett hálóból alakíthatunk ki. Fontos, hogy szilárd burkolatú területre építsük, ami esőben nem lesz sáros. A kennel méretét az állat méretéhez és mozgásigényéhez igazítsuk, és gondoskodjunk megfelelő árnyékról is, ahol hűsölhet a meleg időben.

9. Mit jelez a csengő?

Bár lehet, hogy van kijelölt hely a kutyánknak, előfordulhat, hogy mégis belóg a veteményesbe, és ott végzi el a dolgát. Készüljünk fel erre, és védjük a veteményest vagy díszágyást kerítéssel vagy hálóval. A kerítés fölé feszítsünk egy madzagot, és akasszunk rá néhány csengőt. Ha a csengők megszólalnak, nemcsak minket figyelmeztetnek a behatolásra, hanem a kutyánkat is megtanítják, hogy a területre tilos a belépés.

10. Locsoljuk le vízzel

Ha az óvintézkedések ellenére rajtakapjuk a kutyánkat, hogy a fűre vizel, azonnal öblítsük le a területet egy vödör vízzel. Ezzel hígíthatjuk a vizeletet és csökkenthetjük a nitrogén koncentrációját. Ebben hasznunkra lehet az automataöntöző is, de ügyeljünk arra, hogy a túl gyakori öntözés elősegítheti a gombás fertőzések kialakulását.

11. Szabaduljunk meg a szagoktól

Készüljünk fel arra, hogy a jelölőfák környékén erős szagok lehetnek, és a pázsiton lévő foltokat sem tudjuk eltüntetni. Léteznek olyan termékek, amelyeket a fűre permetezhetünk, ezáltal lebontják a vizeletben lévő káros anyagokat, ráadásul megszüntetik az ammónia képződését is, amely a vizelet kellemetlen szagát okozza.

12. Tegyük az itatótálba

Ügyeljünk arra, hogy a kutyánk elegendő vizet igyon, mivel ez hígíthatja a vizeletét, így csökkenthetjük a fűkárosodást. Számos tabletta és itatókő is kapható a kutyafelszereléseket árusító boltokban, amelyek speciális ásványi anyag összetevői feloldódnak a vízben, ezáltal megváltoztatják a vizelet koncentrációját, így segítenek megakadályozni a kiégett gyepfoltok kialakulását a füvön.

13. Hozzuk helyre a füvet

Ha már megjelentek a foltok, a gyepet újra lehet vetni. Távolítsuk el a sérült fűrészeket és a talaj felső rétegét a foltos területről. Egyenletesen szórjuk el a fűmagokat az előkészített területen, majd finoman gereblyézzük be a talajba. A csírázási időszak alatt rendszeresen öntözzük a területet. Akkor nyírjuk le először, amikor a fű eléri a 8-10 cm-es magasságot, hogy elősegítsük a növekedést és a sűrűbb gyep kialakulását.

14. Szinte mindent túlél

Ha nem sikerül leszoktatni a kutyánkat a fűről, érdemes olyan fűmagkeveréket választani, amely jól tűri a kutyák okozta terhelést. Különösen ajánlottak a strapabíró, taposástűrő vagy gyorsan regenerálódó fajták. Ezekkel a magkeverékekkel füvesítve ellenállóbb lesz a gyep a kutyák okozta igénybevétellel szemben.

Forrás: Fanny magazin

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek