OTTHONKA

Szerző WB

Létrehozva: 2024.09.22. 16:30

9 szobanövény, ami segíti a jobb alvást

A szobanövényekkel nem csak a lakást díszíthetjük, néhány példány ugyanis javítja az alvás minőségét is. Íme néhány növény, amelyet érdemes beszereznünk a hálószobába, ha álmatlanságtól szenvedünk.

1.

Nyugtatja az idegeket

A levendula nemcsak kellemes illatú, hanem köztudottan nyugtató és stresszoldó hatású is. Csökkenti a szorongást, így segít ellazulni alvás előtt. Szereti a napos helyet, de ha nincs lehetőségünk cserépben tartani, szárított formában a párnánk alá is tehetjük, így is kifejti jótékony hatását.

Indoor,Plants,Variete,-,Sansevieria,,Chlorophytum,In,The,Room,With
Fotó: t.sableaux /  Shutterstock

Gépek sugarában

A vitorlavirágot tegyük a dolgozószobába, vagy olyan helyre, ahol számítógép vagy televízió van. Egyes vizsgálatok szerint képes elnyelni az elektromágneses sugárzást, így hozzájárulhat az elektroszmog okozta alvászavarok és ingerlékenység csökkentéséhez.

 

Gyógymód az allergia ellen

Ha a családban valakinek allergiája vagy asztmája van, érdemes borostyánt tenni a hálószobájába. Kiszűri a levegőből az allergiás reakciókat okozó spórákat, így enyhítheti a panaszokat és elősegítheti a nyugodt alvást. Fontos, hogy tartsuk távol a gyermekektől és állatoktól, mivel mérgező növény.

 

Intsünk búcsút a penésznek

A szobapáfrány az egyik legkedveltebb növény a fürdőszobákban, mivel kedveli a párás levegőt, ezért tökéletes megoldás lehet a penész elleni harc során. Ha ezt a növényt választjuk a hálószobába, illóolajainak köszönhetően a hálószobába téve szintén segít megbirkózni a stressz káros hatásaival.

 

Tiszta lesz a levegő

Az aranypálma hatékonyabban tisztítja meg a levegőt a kellemetlen szagoktól, mint bármilyen légfrissítő. A tiszta, friss levegő pedig hozzájárulhat a nyugodt alváshoz is. Emellett trópusi hangulatot varázsol a hálószobába, és kezdő kertészek számára is ideális választás, mivel nem igényel különösebb gondozást.

 

Kellemes illata álomba ringat

Ha álmatlanságtól szenvedünk, és nem zavarnak a hálószobában lévő illatos virágok, próbáljuk ki a gardéniát. Egyes kutatások szerint az illata képes csökkenteni a stresszt, így természetes alternatívát nyújt az altatók helyett, ráadásul szépen díszíti a szobát is.

 

Több oxigént a szobába

A csüngő csokrosindát tegyük a kályhával, kandallóval fűtött szobába, esetleg oda, ahol a gázkazán van. Tanulmányok szerint az egyik legjobb légtisztító növény, ezért ott, ahol sok a zöldike, a szénmonoxid és a nitrogén-dioxid szintje 24 órán belül szinte nullára csökkent, ráadásul segíthet megelőzni a kiszáradó orr és torok okozta kellemetlenségeket.

 

Fokozza a szellemi teljesítményt

Nem meglepő, hogy a jázmin illata gyakran megtalálható parfümökben és gyertyákban. Ez a kellemes aroma csökkenti a szorongást és a nyugtalanságot, elősegítve ezzel a nyugodt alvást, ezáltal fokozva a mentális teljesítményt a nap folyamán. Szereti a világos, napos helyet, és rendszeres öntözést igényel.

 

Kiszűri a mérgeket

Ha lakásfelújítás után állunk, vagy új bútorokat szereztünk be, a levegő formaldehid-tartalma magas lehet. A sárkányfa, más néven dracéna hatékonyan semlegesíti a levegőbe kerülő káros anyagokat, amelyek a falakból, padlókból, szőnyegekből és berendezési tárgyakból származhatnak. Ezzel csökkenti a belégzésük miatt fellépő fejfájás és nehézlégzés kockázatát.

 

Szöveg: Reiter Georgina - Fanny magazin

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek