Évek óta véres terror a nyugat-európai karácsonyi vásárokon

POLITIK
OTTHONKA

Szerző WB

Létrehozva: 2024.06.30.

Így szüreteld és tárold a levendulát

Az egész országban tombol a levendulaszüret, ilyenkor nehéz ellenállni az édeskés, aromás illatának és gyönyörű látványának. Ha idén ellátogatnánk egy levendulamezőre, mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat.

1. Az időjárástól függ minden

A levendulaszüret általában június végétől egészen július elejéig tart, de az időpontok évente változhatnak az időjárás függvényében. Mielőtt elindulunk a szüretre, érdemes előre tájékozódni az adott helyszín weboldalán vagy közösségi média oldalain - tanácsolja a Fanny magazin.

2. Inkább a délelőtti órákban

Tervezzük úgy a napunkat, hogy a délelőtti órákban szedjük a levendulát, amikor még nem éri közvetlenül a növényt a perzselő napfény, így megőrzi az értékes illóolajokat. Fontos, hogy olyan napot válasszunk, amikor az előző napokon nem esett az eső, így könnyen szárítható lesz az illatos levendula.

3. Lehullik a virága

Az aratás időpontja mindig attól függ, milyen célra kívánjuk felhasználni a levendulát. Ha csokrot készítenénk belőle vagy koszorút fonnánk, érdemes olyankor szüretelni, amikor a virágok harmada már kinyílt, de a többi rügy még zárt. Ha ugyanis később szüretelünk, akkor a virágok szárítás után könnyen lehullanak.

levendula
Fotó: levendula / freepik.com

4. Ilyenkor lesz a legjobb

Ha levendulaolajat szeretnénk készíteni, akkor a betakarítással érdemes várni egészen addig, amíg a virágok fele már kinyílt, mivel ekkor a legmagasabb az olajtartalma. Ha a legtöbb virág már kinyílt, akkor a levendulát szárítás után vagy frissen ételbe, italba, de illatpárnába is tehetjük.

5. Egy határozott mozdulattal

Ha csak néhány szál levendulát szednénk, akkor metszőollóval is könnyedén learathatjuk a virágokat, de nagyobb mennyiség esetén inkább sarlót vagy sövényvágó ollót használjunk, így nem kell száranként bajlódnunk a virágszedéssel.

6. Hagyjuk meg a szárat!

Első lépésként fogjunk annyi virágszálat a kezünkbe, amennyit kényelmesen át tudunk fogni. Általában 20-30 cm hosszúságú szárral vágjuk le úgy, hogy még a fás rész felett legalább 2-3 ujjnyival vágjuk el. Vigyázzunk, hogy ne vágjunk a fás részbe, mert azzal károsíthatjuk a növényt.

7. Fejjel lefelé lógatva

Ha összegyűlt egy csokorra való, befőttes gumival kössük át a szárát. Fejjel lefelé lógatva szárítsuk árnyékos, szellős helyen, de ne tűző napon. Ügyeljünk arra, hogy a helyiség ne legyen párás, mart akkor a virágok könnyen megpenészedhetnek, és fény se érje őket, mert könnyen kifakulhatnak, elvesztve az illóolaj tartalmukat.

8. Húzzunk rá papírt

Ha étkezési célokra szeretnénk használni, csak biztos helyről származó, vegyszermentes növényt válasszunk. Ilyen esetben tegyünk papírzacskót a csokrokra, hogy megvédjük azokat a rovaroktól és a szálló portól.

9. Tároljuk helyesen

A levendulát nem kell sokáig szárítani. Körülbelül 2-3 hét múlva, amikor a csokrok már megszáradtak, az ujjunkkal óvatosan húzzuk le a virágokat a szárról. A lehullott virágokat gyűjtsük össze és felhasználásig tároljuk sötét, hűvös helyen egy jól zárható üvegben.

 

Szöveg: Reiter Georgina

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek