OTTHONKA

Szerző N.T.

Létrehozva: 2024.07.28.

Így építhetsz kerti zuhanyzót fillérekből

Ezzel a néhány egyszerű trükkel rengeteget spórolhatunk!

1. Építsünk kerti zuhanyzót

Épp itt az ideje elkezdünk egy kerti zuhanyzó kiépítését, hiszen a nagy kánikulában istenien esik majd a hűsítő permet. Kiváló megoldás, ha nem szeretnénk medencét, ugyanakkor jól esne felfrissülni napozás közben vagy után - írja a Fanny magazin

zuhany
 

2. Legyen egyenletes

Először is határozzuk meg az ideális helyszínt a zuhanyzó számára. Válasszunk egy olyan területet a kertben, ahol megfelelő vízelvezetés van, és könnyen hozzáférhetünk a vízforráshoz. A kerti zuhanyzónak nem árt, ha a napon van, sőt! Ha a slag csövét tűzi a napfény, akkor a víz is felmelegszik benne. Arra azért figyeljünk, hogy minél lankásabb a hely, ahová tervezzük, annál nehezebb dolgunk lesz.

3. Hordozható vagy beépített?

Ha hordozható zuhanyzó mellett döntünk, akkor könnyű, egyszerűen mozgatható anyagokat kell beszereznünk, mint például a műanyag vagy a könnyűfém. Ha inkább beépítenénk, akkor fontolóra vehetjük a tartósabb anyagokat, például fát vagy időjárásálló műanyagot. Ár tekintetében olcsóbb a hordozható, viszont, ha hosszútávra és nem egy nyárra tervezzük, akkor megfontolandó az állandósított verzió. 

4. Szükséges kellékek

A zuhanyzó kiépítéséhez szükségünk lesz csövekre, szerelvényekre, zuhanyfejre, víztárolóra (ha nincs folyamatos vízellátás), rögzítőelemekre, szerszámokra (pl. csavarhúzó) és vízvezeték-szerelési anyagokra. Amennyiben nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor érdemes egy kertészeti boltban egy már előre összeszerelt darabot választani. Árban nincs nagy különbség. 

5. Honnan jön a víz?

Gondoljuk át, hogy hol helyezkedik majd el a vízforrás (például csap vagy tömlő), a zuhanyfej, a víztároló és a padlócsatorna. Ez segít pontosan megtervezni a vízvezeték-rendszert és a zuhanyzó elhelyezkedését. A ház alaprajzán láthatjuk, hogy nálunk hol vannak ezek. Amennyiben szükség van ásásra, mert a slagos elvezetés valamiért nem megoldható, akkor szakemberre is szükségünk lesz. 

6. Rakjuk le az alapot

Jelöljük ki a zuhanyzó területét a kertben, majd távolítsuk el a felső réteget (például fű vagy talaj). Helyezzük le az alátétet, ez lehet geotextília vagy kavicsréteg, ami biztosítja a megfelelő vízelvezetést. Ez egy szükséges lépés, hogy zuhanyzás közben ne alakuljon ki tócsa a kertben.

7. Rögzítsük a forrást 

Telepítsük a vízforrást a zuhanyzóhoz. Ez lehet egy meglévő kerti csap vagy egy hordozható víztartály. Használjunk vízvezeték-szerelési anyagokat, például csatlakozókat és tömítéseket, hogy biztosítsuk a vízcsövek szilárd és vízzáró csatlakozását. A legegyszerűbb megoldás, ha olyan csapot választunk, amelyre felszerelhető a slag, így nem kell a vezetékekkel bajlódnunk. 

8. Szereljük össze teljesen

A zuhanyzó keretének vagy tartóoszlopának összeszerelésekor kövessük az előre meghatározott terveket és utasításokat. Ez tényleg fontos, mert ha egy csavar kimarad vagy rossz helyre kerül, akkor előfordulhat vízszivárgás. Használjuk a megfelelő csavarokat és rögzítőelemeket a stabil és biztonságos szerkezet kialakításához. Győződjünk meg róla, hogy a zuhanyzó kerete szilárdan áll és nem ingadozik.

9. Vezessük el a vizet

Szükségünk lesz egy padlócsatornára is. Ez lehetőséget biztosít a zuhanyzó vízének hatékony elvezetésére. Az egyik megoldás egy lyukasztott talajréteg vagy kavicságy kialakítása, amely lehetővé teszi a víz lefolyását a talajba. Ezzel megakadályozhatjuk a víz pangását a zuhanyzó körül.

10. Nem szabad mozognia

Rögzítenünk kell a zuhanyzó szerkezetét a földhöz vagy tartóoszlophoz. Ha hordozható zuhanyzót építünk, biztosítsuk, hogy a szerkezet stabil legyen, és ne billenjen vagy mozogjon használat közben. Ha pedig beépítjük, akkor erősítsük a szerkezetet a földhöz vagy tartóoszlophoz, hogy biztosítsuk a stabilitást és a tartósságot.

11. Tárazzunk be hozzá

Ha nem áll rendelkezésünkre folyamatos vízellátás a zuhanyzóhoz, fontolóra vehetjük egy víztározó telepítését. Ez lehet egy földbe ásható vagy hordozható tartály, amelyben tudjuk gyűjteni. Rendszeres időközönként töltsük fel, hogy mindig legyen elegendő víz a zuhanyzó használatához. 

12. Kerüljük el a csöpögést

Ha víztározót használunk, csatlakoztassuk a zuhanyzót a csövek és szelepek segítségével. Biztosítsuk, hogy a csatlakozások szorosak és megfelelően záróak legyenek, ne csöpögjenek sehol. Ha van lehetőségünk közvetlenül a vízhálózathoz csatlakoztatni, akkor ellenőrizzük a helyi vízellátási rendszerek és előírások szerinti csatlakozási követelményeket. Szakemberrel ellenőriztessük, hogy milyen vízórára köthetjük rá.

13. Teszteljük le

Nyissuk meg a vízforrást, és ellenőrizzük, hogy a víz megfelelően áramlik-e a zuhanyfejből. Szükség esetén állítsuk be a fej magasságát és szögét, hogy kényelmes legyen a zuhanyzás. Vizsgáljuk meg a csatlakozásokat és tömítéseket, és győződjünk meg róla, hogy nincsenek vízszivárgások vagy problémák a rendszer működésével. Ha többfunkciós fejet vásároltunk, akkor a víznyomást is be tudjuk állítani kedvünk szerint. 

14. Szépítsük a környeztet

A kerti zuhanyzó körül is pont ugyanúgy dekorálhatunk, mint bárhol máshol. Tehetünk köré virágokat, látványos köveket. Arra viszont ügyeljünk, hogy ha szappant használunk, akkor ne fröcsköljük le velük a növényeket. 

15. Könyvajánló

Az idő rabságában  - Momo, a történet borzas kis hősnője egy szál virággal a kezében és egy teknősbékával a karján sikeresen veszi fel a harcot a szürkék seregével, akik csalással elorozták az emberektől az időt.
Michael Ende: Momo
2499 Ft, Móra Könyvkiadó 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek