OTTHONKA

Szerző WB

Létrehozva: 2024.06.22.

Így védekezhetsz a poloska ellen! Már elindult az invázió

A poloska hangos, zümmögő repülése sokunk esti pihenését megzavarja. Bár az emberre nem veszélyes, mégis kellemetlen vendégek a lakásban, és a kertekben is jelentős károkat okozhatnak. Mutatunk néhány tippet a büdös bogarak ellen!

1. Szereljük fel az ablakokra!

Lapított testük révén a legkisebb résekbe is beférnek, így könnyedén bejutnak a lakásba. A leghatékonyabb védekezés ellenük, ha a nyílászárókra szúnyoghálót szerelünk fel. Időnként ellenőrizzük, nincs-e rajtuk szakadás, mert akár egy kis résen vagy lyukon keresztül is könnyen bemásznak az otthonunkba - tanácsolja a Fanny magazin.

poloska
Fotó: Ripost

2. Tömjük be a réseket! 

A poloska napközben gyakran az ablak közelében rejtőzik, ezért fontos ellenőrizni a nyílászárók szigetelését. A kis, apró réseken keresztül könnyen beférhetnek, ezért érdemes ezeket akár egy törölközővel betömni, így megakadályozva, hogy átjussanak rajtuk.

 

3. Menekül az illatától

A fokhagyma illata elriasztja a poloskákat. Készítsünk fokhagymás spray-t: keverjünk el 3-4 teáskanál fokhagymaport fél liter vízben. Az elkészített oldattal fújjuk le az ablakpárkányokat és az ablakkeretet kívül-belül. Érdemes hetente néhány alkalommal megismételni a kezelést.

 

4. Töröljük át vele a bútort

A teafaolaj is hatékony a rovarok ellen is, így rovarirtó szerként is használhatjuk otthonunkban. Egy tálkában keverjünk össze körülbelül 30-40 cseppet fél liter vízzel, majd ezzel töröljük át a bútorokat és azokat a területeket, ahol gyakrabban előfordulnak.

 

5. Szippantsuk fel!

Ha bejutottak a lakásba, segíthet egy alapos porszívózás is, amivel könnyedén felszippanthatjuk a betolakodókat. Ne felejtsük el, hogy a porzsákot azonnal üríteni kell, ha ugyanis a túlélők kimásznak, nem sokat ért az erőfeszítésünk. Vásárolhatunk egy vákuumos rovarfogót, ami úgy működik, mint egy kíméletes porszívó.

 

6. Fény az éjszakában

Sok rovarhoz hasonlóan a poloskákat is vonzza a fény, ezért ha bejutottak a lakásba, gyakran megjelennek esténként a világítótestek közelében, például a villanykörtén, tévéképernyőn. Ilyenkor könnyen el lehet kapni őket. Ha szeretnénk megelőzni, hogy a lakásban tömegesen megjelenjenek, érdemes az esti szellőztetésnél lekapcsolni a villanyt.

 

7. Nem tud kimászni belőle

Készíthetünk csapdákat, amelyeket a kert különböző pontjaira is elhelyezhetünk, de ha néhány poloska betéved a lakásba, ezzel a módszerrel könnyen elfoghatjuk őket. Vágjuk ketté egy üres PET palackot a felső harmadánál, majd tegyünk az aljába egy bekapcsolt LED lámpát. A palack tetejét fejjel lefelé illesszük vissza, és rögzítsük stabilan. A rovarok a fényt követve belejutnak a palackba, ahonnan már nem tudnak kiszabadulni.

 

8. Takarjuk le hálóval

A zöld vándorpoloska nagy számban jelenik meg a növényeken – főként a paradicsom, paprika, uborka és zöldbab terméseit teszik íztelenné szívogatásukkal. Kötözzünk sűrű szövésű anyagból készült hálót az ágyások fölé, így megakadályozzuk, hogy a kártevők hozzáférjenek a terméshez.

 

9. Vonzza a sárga szín

A sárga szín vonzza a kártevő rovarokat, ezért érdemes lehet például a paradicsom és a paprika mellé szappanos vízzel megtöltött sárga

tálkákat helyezni. A rovarok a zöldségek helyett a tálkába repülnek, ahonnan már nem tudnak kimászni.

 

10. Csalogassuk a kertbe!

Megoldás lehet az is, ha a növények köré néhány szál búzát ültetünk, így a poloskák a zöldségek és gyümölcsök helyett a gabonát támadják. Időnként érdemes újravetni a búzát, mert csak a teljes érésben lévő szemek vonzzák a poloskákat. Csalinövényként próbálkozhatunk még koriander ültetésével, vagy akár a csalán is hatásos lehet.

 

Szöveg: Reiter Georgina

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek