Főpolgármester-választás: még nincs vége, Vitézy Dávid az Alkotmánybírósághoz fordult

INSIDER
OTTHONKA

Szerző WB

Létrehozva: 2024.06.08.

Így festheted le profin a falat szakember nélkül

Nem kell rögtön szakembert hívni, ha baleset érte a festett falat, bátran kijavíthatjuk a hibákat mi magunk is, vagy akár új színt is kölcsönözhetünk otthonunknak. Összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, útmutatót.

1. Megfelelő eszközök

Falfestés előtt érdemes körültekintően kiválasztani a megfelelő eszközöket. Kérhetjük szakember segítségét is, ha nem vagyunk biztosak benne, hogy milyen ecsettel vagy hengerrel célszerű nekilátni a kívánt felületnek, de az interneten is találhatunk hasznos összefoglalókat. Érdes felületek esetén teljesen más keménységű eszközre lesz szükségünk, mint a lágyabb, beltéri falaknál - írja a Fanny magazin.

 

2. Falfesték kiválasztása

A festék kiválasztásakor alaposan gondoljuk át, milyen mennyiséget igényel a festeni kívánt felület. A kétszeresével érdemes számolni. Az sem mindegy, melyik helyiségben, mit használunk. Konyhába és fürdőszobába mindenképpen penészgátló, míg a gyerekszobába káros anyagoktól mentes változatot alkalmazzunk. A mosható falfestékek ugyan drágábbak, de hosszútávon praktikus megoldást nyújthatnak, főleg olyan családok esetében, ahol gyerek és háziállat is van.

 

3. A felület előkészítése

Az egyik legfontosabb művelet a fal megfelelő előkészítése. Ha látható hibák vannak, azokat mindenképpen el kell távolítani. A lyukakat gletteljük le, a tapéta maradványait spaklival vakarjuk le a falról.

 

4. Fontos a mennyiség

Az sem mindegy, milyen mennyiségű festéket viszünk fel az eszközzel. Ha túl sok a festék és keményen nyomjuk a felülethez, száradás után foltos maradhat. Ugyan ez a helyzet akkor is, ha túl kevés festéket használtunk és túl finoman nyomtuk rá a hengert a falra. Fessünk rétegesen és száradás után ismételjük meg a műveletet.

 

5. Sötétből világosat

Ha sötét falszínből világosat szeretnénk festeni, semmiképp se hagyjuk ki az alapozó használatát. Időigényesebb megoldás, de megéri! Alapozóval megakadályozhatjuk a csíkosodást, illetve a foltos végeredményt. De a falon maradt szennyeződések ellen is, mint például a zsírosodás, védelmet nyújthat.

 

6. Ügyeljünk a száradásra!

Foltos lesz a fal, ha nem tartjuk be a száradási időt és a még nedves rétegre egy újat festünk. Haladjunk falról falra!

falfestés
 

7. Tüntessük el a foltokat!

Festés közben természetesen a megfelelő előkészületek mellett is lecseppenhet a festék. Ha menet közben szeretnénk folyamatosan takarítani, akkor érdemes egy nedves törlőkendőt a kezünk ügyébe helyezni, így egy mozdulattal letörölhetjük a nem kívánt foltokat. Amennyiben megszáradt foltokat szeretnénk eltüntetni, pengével vagy erre a célra alkalmas kaparószerszámokkal könnyedén megtehetjük.

 

8. Biztonság a tárolásban

Gondoskodjunk arról, hogy a festéshez használt eszközöket, dobozokat biztonságosan tároljuk használat közben. Így nem tud felborulni, kiömleni az anyag vagy leesni a henger.

 

9. Egyből cselekedjünk

Amennyiben nagyobb mennyiségű festék ömlött a padlóra vagy a szőnyegre, azonnal el kell távolítani. Lapos pengéjű szerszámmal szedjük fel a nagyját, majd száraz, nedvszívó ronggyal itassuk fel. A foltot végül hideg vízbe vagy oldószerbe mártott rongy segítségével dörzsöljük ki.

 

10. Fontosak az előkészületek

Annak érdekében, hogy minél kevesebb fejfájást okozzon a festés utáni takarítás, érdemes alaposan előkészülni. Használjunk kifejezetten festéshez készült fóliákat, amikkel letakarhatjuk a padlót és a bútorokat, illetve maszkoló szalaggal fedjük be az ajtófélfákat, kapcsolókat, amiket könnyedén el tudunk távolítani a későbbiekben.

 

11. Megfelelő oldószerek

Vízbázisú festék esetén egyszerűen sima, kéz meleg vízzel is eltávolíthatjuk a foltokat, míg oldószer alapú festékek esetében megfelelő oldószer használata javasolt. Mivel ezeknek a szereknek szúrós szaguk lehet, fontos, hogy gyerek és háziállat ne tartózkodjon a közelben.

 

12. Haladjunk sorrendben

Először a mennyezetet fessük le, mert így a falra fröccsent festéket letörölhetjük, eltakarhatjuk. Ha a falak festése mellett az ajtókat, ablakokat és a padlót is festenénk, ezeket hagyjuk utoljára.

 

13. Védőfelszerelés fontossága

Plafon festése esetén mindenképpen használjunk védőszemüvegeket, hogy megóvjuk szemünket a festékcseppektől. Érdemes kesztyűben dolgozni, így nem kell a festéket eltávolítani, illetve az anyag nem szárítja ki a bőrünket. Mindenképpen olyan ruhában álljunk neki a munkálatoknak, amit nem sajnálunk, ugyanis a ruhára cseppent folt nagy valószínűséggel ott is marad.

 

14. Szerszámok tisztítása

Amennyiben néhány órán belül folytatjuk a munkálatokat, nem érdemes kitisztítani az eszközöket, elég csak háztartási fóliába tekerni őket vagy légmentes műanyag tasakba zárni. Ha már nem festünk, az ecseteket, hengereket, attól függően, milyen festéket használtunk, 1-2 órára érdemes beáztatni vagy vízbe vagy oldószerbe. Ezután dörzsöljük meg alaposan és törlőkendővel töröljük át.

 

Szöveg: Székely-Gergely Kata

origo.hu

Marine Le Pen és a jobboldal nyerte a francia választást, Macron hatalmasat bukott

ripost.hu

Rengeteg idén az ingyen gyümölcs: mire jó a fosóka, vagy szebb nevén mirabella szilva?

borsonline.hu

Bereczki Zoltán felesége kitálalt, fejlemény a Szandi-botrány kapcsán

hirtv.hu

Robert Fico maradandó mozgásszervi károsodást szenvedett

ripost.hu

Kirobbant az Európa-bajnokság legnagyobb botránya

ripost.hu

Órák vannak hátra: hidegfront vet véget a hőségnek - széllel, zivatarokkal érkezik az enyhülés

mindmegette.hu

Ha így készíted a főtt kukoricát, akkor olyan lesz otthon is, mint a strandon

ripost.hu

Leszakadt a világ egyik legnagyobb repterének teteje, rengeteg a sérült

ripost.hu

Hegyes Berci és szerelme szakított? Megkerestük a párost

ripost.hu

Itt a nagy szerelem teszt: most kiderült, mi hozza el számodra az igazit!

ripost.hu

Az univerzum ereje mindent felülír, 3 csillagjegy élete most vesz fordulatot

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Virágözönnel hálálja meg a petúnia, ha így gondozod a töveket

OTTHONKA

Készítsd a kerted a kánikulára: spórolj a vízzel, mutatjuk, hogyan

OTTHONKA

Érkezik a pokoli forróság így hűtsd le fillérekből a lakást

OTTHONKA

Rozsdás a muskátli levele? Így mentsd meg, hogy újra egészséges legyen

OTTHONKA

Tudtad, hogy a kertet is óvni kell a káros UV-sugaraktól? Kertész árulta el, miért fontos

OTTHONKA

Így szüreteld és tárold a levendulát

OTTHONKA

Tépkedd le a paradicsom levelét, eszméletlen, ami történni fog

OTTHONKA

Ezeket az ételeket nyáron is tilos a hűtőbe tenni