Létrehozva: 2024.03.15.

Pikkpakk eltűnnek a falról a foltok ezekkel a trükkökkel

Bárkivel előfordulhat, hogy a konyhában forgolódva kiömlik az ital vagy éppen sütés közben kicsapódik az olaj. Kellemetlen, ha a foltok a falon landolnak, de elárulunk néhány tippet, amivel eltüntetheti azokat!

1. Fessük le a hibát

falfestés
 

A folttakaró festék kifejezetten alkalmas arra, hogy eltüntessük a konyhai „szerencsétlenségek” nyomait. Hatékonyan eltakarja a falra ömlött borfoltokat, de a sütés közben kicsapódott zsírt és olajat is elfedhetjük vele. 

2. Előzzük meg a bajt!

A folttakaró festékkel a későbbi szennyeződésektől is megvédhetjük otthonunkat, ugyanis a felülete mosható, ráadásul speciális védőréteggel van ellátva. Így, ha legközelebb leöntenénk a falat, egyszerűbben távolíthatjuk el a nyomokat.

3. Tisztítsuk meg a felületet!

Mielőtt használjuk a folttakaró festéket, a letakarni kívánt felületet portalanítsuk és amennyire tudjuk, zsírtalanítsuk. Makacs szennyeződések esetén a festés előtt nedvesítsünk meg egy szivacsot és szappanozzuk be, majd töröljük át vele a foltot! Ezt követően várjuk meg, amíg megszárad a felület!

4. Mennyi festék szükséges?

A vásárlásnál vegyük figyelembe, hogy 1 liter festékkel közel 7 négyzetmétert fedhetünk le! A számításnál azt se felejtsük el, hogy két réteggel szükséges lefesteni a foltot! 

5. Számítanak az arányok

Figyeljünk oda rá, hogy a folttakaró festéket ne hígítsuk túlságosan! Ezt elég nagyjából 5%-os arányban megtenni. Amennyiben a festék felszínén bőrréteg keletkezett, szedjük le! Ezt követően keverjük el a folttakarót és lássunk neki a szennyeződés lefedéséhez!

6. Védelem, két rétegben

A festéshez használhatunk ecsetet, illetve hengert is. Fessük le a lefedni kívánt felületet, majd hagyjuk a folttisztítót megszáradni! Ez akár 16 óráig is eltarthat, amennyiben nem kültéri falról van szó. Ezután ismételjük meg még egyszer folyamatot!

7. Óvatos mozdulatokkal

csempe, takarítás
 

A mosogatószer a falra csöppent étel-, illetve italfoltok eltüntetésénél is beválhat. Érdemes olyat használni, ami nem tartalmaz erős vegyszereket és illatanyagokat. Nedvesítsünk be egy puha szivacsot, majd cseppentsünk rá egy kicsit a szerből és habosítsuk fel! Óvatos mozdulatokkal dörzsöljük át a szennyeződést, amíg nem kezd habzani! Ezután várjunk kicsit és töröljük le benedvesített mikroszálas kendővel! Előfordulhat, hogy a műveletet többször meg kell ismételnünk - írta a Fanny magazin.

8. Makacs szennyeződés

A ragadós foltoknál segítséget jelent a zsíros szennyeződésekre is alkalmazható univerzális tisztítószer. Használjunk a tisztításhoz mikroszálas törlőkendőt, amit ne felejtsünk el átöblíteni és kicsavarni, amint bekoszolódott!

9. Varázslatos a takarítás

Beszerezhetünk úgynevezett „mágikus szivacsot” vagy melamin szivacsot, ami a komoly szennyeződésekkel is könnyedén elbánik. Nedvesítsük be és dörzsöljük át a foltot, amíg el nem tűnik, mintha csak kiradíroznánk azt! Egyedi anyagának és egy különleges gyártási technológiának hála szinte bármilyen felületen megállja a helyét, így a falon lévő nyomok eltávolításában is hatékony. 

10. Amennyiben nem akar eltűnni

A szódabikarbónából elkészített paszta az olyan foltok esetében is segíthet, amelyek nem akarnak könnyen lejönni a falról. Ehhez vegyünk elő egy tálat, majd öntsünk bele három rész szódabikarbónát és egy rész vizet! Mikor a paszta enyhén ragadós állagú lesz, vizes szivaccsal óvatosan oszlassuk el a folton! Érdemes minél hosszabb ideig állni hagyni, amíg át nem ázik. Ezután töröljük le nedves mikroszálas kendővel! 

11. Számoljunk le a zsírfoltokkal!

A zsíros foltok ellen készíthetünk keveréket 1/2 pohár ecet, 1/4 pohár szódabikarbóna és zsíroldószer felhasználásával. Miután összekevertük az anyagokat, oldjuk fel 3 liter vízben, majd töltsük szórófejes flakonba! Fújjuk a keveréket a foltra és azonnal töröljük át egy száraz, nedvszívó ronggyal!

12. Kreatív lenyomatok

Akkor is van megoldás, ha a gyerek a falon élte ki a kreativitását. A ceruzanyomokat egy erős radír segítségével egyszerűen eltávolíthatjuk. Figyeljünk rá, hogy tiszta legyen, ellenkező esetben azzal is csak maszatolunk!

13. Zsírkrétás alkotás

Amennyiben a kicsi zsírkrétával rajzolt, enyhén nedvesítsük be egy szivacs érdes oldalát, majd finom mozdulatokkal töröljük le a mintát. Vigyázzunk rá, hogy ne jöjjön le a festék a falról! Ne használjunk körkörös mozdulatokat, haladjunk inkább egy irányba a törölgetéssel!

14. Javítsuk ki az apró hibát!

Előfordulhat, hogy a gyerekünk a falra rajzolás közben felsértette a festéket. Amennyiben fehér a felület és apró karcolásról van szó, használhatunk egy kis hibajavítót, így nem lesz olyan látványos a repedés. Miután megszáradt, törölgessük át papírtörlővel a falat!

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gyalázatosan támadják a világhírű magyar idegsebészt

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

vg.hu

Fontos orosz radarrendszert lőtt ki az ukrán hadsereg – videó

metropol.hu

Most kiderült: ez lett végül a Házasság első látásra párjaival

magyarnemzet.hu

Milák Kristóf csúcsa megdőlt, erre senki sem számított

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

15 tuti tipp: Így lesz gyönyörű virágáradat a kertedben az egynyáriaktól

OTTHONKA

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

OTTHONKA

Mutatjuk, miért érdemes lakást venni a körúton

OTTHONKA

Ultrahanggal a vakondok ellen? Ez tényleg működik!