tóth gabi
Itt az ideje végiggondolni, hogy az idei szezonban milyen zöldségeket és fűszernövényeket szeretnénk nevelni a kertben.
Itt az ideje végiggondolni, hogy az idei szezonban milyen zöldségeket és fűszernövényeket szeretnénk nevelni a kertben. A tervezés után következik a vetőmagvásárlás, ami sok kertész számára jelenthet kihívást, hiszen egy rossz választással a tavaszi ültetés akár kudarcba is fulladhat. Sipos József növényorvost kérdezte a Fanny magazin, honnan szerezzük be a magokat, és mire érdemes figyelni a vásárlás során.
Mindig megbízható helyről, szaküzletekben vagy gazdagoboltokban vásároljunk, ahol a megfelelő termékek kiválasztásához akár szaktanácsot is kérhetünk. Ismeretlen vagy bizonytalan eredetű magoknál előfordulhat, hogy a növény végül nem fejlődik rendesen, nem hoz bő termést, vagy az ültetés után hamar elhal.
A legtöbb üzletben hatalmas a választék. Ha sárgarépát keresünk, még azon belül is rengeteg fajtát találunk. A legjobb, ha magyar előállítóktól vásárolunk, akik kifejezetten a mi klímánkra és talajadottságainkra nemesítik ki fajtáikat. Ezenkívül jó eséllyel ellenállóak lesznek a nálunk megjelenő betegségekkel szemben is.
Hazánkban csak ellenőrzött és minősített, fémzárolt vetőmag kerülhet forgalomba. A hagyományos papírtasakok mellett már léteznek speciális, csíravédő csomagolású termékek, melyek hatékonyan védenek a külső nedvességtől. Így akár felbontás után is, megfelelő tárolási körülmények mellett hosszabb ideig megőrzi a vetőmag csírázóképességét.
Minden évben újabb nemesített fajták jelennek meg a kínálatban, melyek gyakran ellenállóbbak a kórokozókkal szemben, és magasabb termőképességgel rendelkeznek. Fontos azonban tudni, hogy az F1 jelzéssel ellátott hibrid vetőmagokból termő növényekről nem érdemes magokat gyűjteni, mivel azok már nem rendelkeznek ugyanazzal a kiváló tulajdonságokkal, mint a szülők.
Nézzük meg, hogy a vetőmag csávázott-e. Az így kezelt vetőmag előnye, hogy vegyszeres kezelésen esett át, így a felületén lévő kórokozók és baktériumok könnyebben elpusztulnak. Ennek eredményeként a csávázott magból kifejlődő növény nagyobb eséllyel lesz egészséges és ellenálló.
A drazsírozott vetőmagok drágábbak ugyan, de sokkal gazdaságosabb a felhasználásuk. Ezek a szemek tápanyagot és gombaölő szert tartalmazó réteggel vannak bevonva, így pontosabban lehet elvégezni a vetést. Nem szórunk ki túl sok magot egy helyre, ezért kihagyható a fáradságos egyelés, és egyenletesebb lesz a kelés.
Az egyenletes vetés és kelés érdekében célszerű kalibrált vetőmagokat vásárolni. Ezeket a magokat méret alapján osztályozzák, így az egységes méretnek köszönhetően a vetés pontosabb lesz, ami egyenletes csírázást és jobb növényfejlődést eredményez. Emellett tíz és húsz százalék közötti megtakarítást lehet elérni a hagyományos vetőmagokhoz képest.
Vásárlás előtt ellenőrizzük a vetőmagok szavatossági idejét! Érdemes évente frisset vásárolni, különösen például petrezselyem, paszternák és hagymafélék magjából, mivel ezek gyorsan elveszítik csírázóképességüket. Az olajtartalmú magvak, például a tökfélék könnyen avasodhatnak, így érdemes ezeket is minél hamarabb elvetni. A zeller, répa, cékla, paradicsom, retekfélék magja akár évekig megőrzi csírázóképességét. A paprika, paradicsom, borsó, bab és fejes saláta 4-5 évig is megőrizheti csírázóképességét, a görögdinnye, a sárgadinnye és az uborka pedig akár 8 évig is csíraképes marad. Legtovább a bab és a káposztafélék magja áll el.
Még vásárlás előtt számoljuk ki, hogy a kertünkben mennyi magra lenne szükségünk, és melyik kiszereléssel járunk jobban. Egy tasak mag általában 1-2 négyzetméter terület bevetéséhez elegendő. Ha a csomagoláson csak a súlyát tüntetik fel, magkatalógusból kikereshetjük, hogy 1g mag hány szemnek felel meg.
A csomagoláson piktogramok jelölik, hogy a vetőmagot milyen sor- és tőtávolságban kell vetni. Sem a túl sűrű, sem a túl ritka vetés nem gazdaságos: a sűrű vetést később egyelni kell, míg a ritka vetéssel nem használjuk ki a rendelkezésünkre álló lehetőségeket. A vetés mélységére is ügyeljünk: a kelleténél mélyebbre vetett magok nehezen és lassabban kelnek ki, a sekélyen vetettek pedig átmeneti szárazságtól szenvedhetnek.
Hiába ügyelünk vetéskor az egyenletességre, az apró kis magvak a méretük miatt könnyen egy csomóba szóródnak. A sárgarépa, petrezselyem, de több virágmagok, például a petúnia, bársonyvirág esetében is érdemes kipróbálni a vetőmagszalagot, így vetéskor a magok egyenletes távolságra kerülnek, és nincs gondunk a ritkításra sem. Cserépbe inkább vetőkorongot használjuk, és itt is ügyeljünk a megfelelő vízellátás biztosítására.
Ügyeljünk arra, hogy a magokat megfelelően tároljuk, hogy hosszú távon megőrizzék minőségüket. Miután felbontottuk a csomagolást, légmentesen zárjuk le, majd egy nagy, légmentesen záródó műanyag dobozban is tárolhatjuk. Ezután tegyük száraz, hűvös helyre, például egy kamrában lévő szekrénybe.
Felhasználás előtt rendszeresen ellenőrizzük a készletet, és távolítsuk el azokat, amelyeknek lejárt a szavatossága, vagy amelyekkel kapcsolatban a legkisebb kételyünk is felmerül. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a mag kikel-e, végezzünk el egy próbacsíráztatást még a vetés előtt.