OTTHONKA

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.09.

Ezért vedd meg már most a nyári vetőmagot!

Itt az ideje végiggondolni, hogy az idei szezonban milyen zöldségeket és fűszernövényeket szeretnénk nevelni a kertben.

Szerző Ripost

1. Kezdődhet a vetőmag vadászat!

vetőmag
Fotó: Pexels

Itt az ideje végiggondolni, hogy az idei szezonban milyen zöldségeket és fűszernövényeket szeretnénk nevelni a kertben. A tervezés után következik a vetőmagvásárlás, ami sok kertész számára jelenthet kihívást, hiszen egy rossz választással a tavaszi ültetés akár kudarcba is fulladhat. Sipos József növényorvost kérdezte a Fanny magazin, honnan szerezzük be a magokat, és mire érdemes figyelni a vásárlás során.

2. A minőség kulcsa

Mindig megbízható helyről, szaküzletekben vagy gazdagoboltokban vásároljunk, ahol a megfelelő termékek kiválasztásához akár szaktanácsot is kérhetünk. Ismeretlen vagy bizonytalan eredetű magoknál előfordulhat, hogy a növény végül nem fejlődik rendesen, nem hoz bő termést, vagy az ültetés után hamar elhal.

3. A klíma hatása

A legtöbb üzletben hatalmas a választék. Ha sárgarépát keresünk, még azon belül is rengeteg fajtát találunk. A legjobb, ha magyar előállítóktól vásárolunk, akik kifejezetten a mi klímánkra és talajadottságainkra nemesítik ki fajtáikat. Ezenkívül jó eséllyel ellenállóak lesznek a nálunk megjelenő betegségekkel szemben is.

4. Dupla védelem

Hazánkban csak ellenőrzött és minősített, fémzárolt vetőmag kerülhet forgalomba. A hagyományos papírtasakok mellett már léteznek speciális, csíravédő csomagolású termékek, melyek hatékonyan védenek a külső nedvességtől. Így akár felbontás után is, megfelelő tárolási körülmények mellett hosszabb ideig megőrzi a vetőmag csírázóképességét.

5. Kitűnő genetika

Minden évben újabb nemesített fajták jelennek meg a kínálatban, melyek gyakran ellenállóbbak a kórokozókkal szemben, és magasabb termőképességgel rendelkeznek. Fontos azonban tudni, hogy az F1 jelzéssel ellátott hibrid vetőmagokból termő növényekről nem érdemes magokat gyűjteni, mivel azok már nem rendelkeznek ugyanazzal a kiváló tulajdonságokkal, mint a szülők.

6. Erősebb védelem

Nézzük meg, hogy a vetőmag csávázott-e. Az így kezelt vetőmag előnye, hogy vegyszeres kezelésen esett át, így a felületén lévő kórokozók és baktériumok könnyebben elpusztulnak. Ennek eredményeként a csávázott magból kifejlődő növény nagyobb eséllyel lesz egészséges és ellenálló. 

7. Csak semmi pazarlás! 

A drazsírozott vetőmagok drágábbak ugyan, de sokkal gazdaságosabb a felhasználásuk. Ezek a szemek tápanyagot és gombaölő szert tartalmazó réteggel vannak bevonva, így pontosabban lehet elvégezni a vetést. Nem szórunk ki túl sok magot egy helyre, ezért kihagyható a fáradságos egyelés, és egyenletesebb lesz a kelés.

8. Osztályozás méret szerint

Az egyenletes vetés és kelés érdekében célszerű kalibrált vetőmagokat vásárolni. Ezeket a magokat méret alapján osztályozzák, így az egységes méretnek köszönhetően a vetés pontosabb lesz, ami egyenletes csírázást és jobb növényfejlődést eredményez. Emellett tíz és húsz százalék közötti megtakarítást lehet elérni a hagyományos vetőmagokhoz képest.

9. Minőségét megőrzi

Vásárlás előtt ellenőrizzük a vetőmagok szavatossági idejét! Érdemes évente frisset vásárolni, különösen például petrezselyem, paszternák és hagymafélék magjából, mivel ezek gyorsan elveszítik csírázóképességüket. Az olajtartalmú magvak, például a tökfélék könnyen avasodhatnak, így érdemes ezeket is minél hamarabb elvetni. A zeller, répa, cékla, paradicsom, retekfélék magja akár évekig megőrzi csírázóképességét. A paprika, paradicsom, borsó, bab és fejes saláta 4-5 évig is megőrizheti csírázóképességét, a görögdinnye, a sárgadinnye és az uborka pedig akár 8 évig is csíraképes marad. Legtovább a bab és a káposztafélék magja áll el.

10. Minden szem számít

Még vásárlás előtt számoljuk ki, hogy a kertünkben mennyi magra lenne szükségünk, és melyik kiszereléssel járunk jobban. Egy tasak mag általában 1-2 négyzetméter terület bevetéséhez elegendő. Ha a csomagoláson csak a súlyát tüntetik fel, magkatalógusból kikereshetjük, hogy 1g mag hány szemnek felel meg.

11. Számít a távolság!

A csomagoláson piktogramok jelölik, hogy a vetőmagot milyen sor- és tőtávolságban kell vetni. Sem a túl sűrű, sem a túl ritka vetés nem gazdaságos: a sűrű vetést később egyelni kell, míg a ritka vetéssel nem használjuk ki a rendelkezésünkre álló lehetőségeket. A vetés mélységére is ügyeljünk: a kelleténél mélyebbre vetett magok nehezen és lassabban kelnek ki, a sekélyen vetettek pedig átmeneti szárazságtól szenvedhetnek.

12. Szalagot a földre

Hiába ügyelünk vetéskor az egyenletességre, az apró kis magvak a méretük miatt könnyen egy csomóba szóródnak. A sárgarépa, petrezselyem, de több virágmagok, például a petúnia, bársonyvirág esetében is érdemes kipróbálni a vetőmagszalagot, így vetéskor a magok egyenletes távolságra kerülnek, és nincs gondunk a ritkításra sem. Cserépbe inkább vetőkorongot használjuk, és itt is ügyeljünk a megfelelő vízellátás biztosítására.

13. Zárjuk le légmentesen

Ügyeljünk arra, hogy a magokat megfelelően tároljuk, hogy hosszú távon megőrizzék minőségüket. Miután felbontottuk a csomagolást, légmentesen zárjuk le, majd egy nagy, légmentesen záródó műanyag dobozban is tárolhatjuk. Ezután tegyük száraz, hűvös helyre, például egy kamrában lévő szekrénybe.

14. Próba szerencse

Felhasználás előtt rendszeresen ellenőrizzük a készletet, és távolítsuk el azokat, amelyeknek lejárt a szavatossága, vagy amelyekkel kapcsolatban a legkisebb kételyünk is felmerül. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a mag kikel-e, végezzünk el egy próbacsíráztatást még a vetés előtt.

(FANNY)

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

mandiner.hu

Újabb nagyberuházást jelentett be Lázár János

metropol.hu

50 éves a Rubik-kocka, brit lap készített interjút a magyar feltalálóval

hirtv.hu

Javítóintézetben kell letöltenie előzetes letartóztatását a bőnyi késelőnek + videó

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

astronet.hu

Heti horoszkóp 2024. április 29-május 5.: Nagyon kedvező változásokat jeleznek a bolygók

ripost.hu

Kiderült, együtt maradt-e a Házasság első látásra kedvenc házaspárja

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Így ültesd át végleges helyére a paradicsompalántát, hogy bő termésed legyen

OTTHONKA

Sokkal tovább friss marad az eper, ha kipróbálod ezt az egyszerű trükköt

OTTHONKA

Közel a belvároshoz kétszobás lakás, csupán 35,8 millióért

OTTHONKA

Most szedd az akácvirágot! Gyógyító ereje van!