OTTHONKA

Szerző WB

Létrehozva: 2024.01.07.

A kókadozó szobanövények orvossága: így vészeljük át a telet!

Télen megváltozik a lakás klímája, ami a legtöbb szobanövényre kifejezetten káros lehet. Ilyenkor a növények állapota romolhat, ami miatt hajlamosabbak lehetnek különféle betegségekre. Sipos József növényorvos szerint megfelelő gondozással a növények egészségesen átvészelhetik a telet.

Jobb ezt megelőzni!

A téli hónapokban rendszeresen, hetente vagy akár néhány naponta ellenőrizzük növényeinket, így időben észrevehetjük a betegségeket és a kártevőket. Vizsgáljuk át alaposan a növényeket, különös figyelmet fordítva a levelek alatti részekre és a takarásban lévő szárakra is.

 

Túlbuzgók bűne

Ha azt látjuk, hogy a levelek hervadnak, sárgulnak és puhák, az gyakran azt jelenti, hogy a növény túl sok vizet kap. A megoldás egyszerű, csökkentsük a locsolás gyakoriságát. Szinte minden növény esetében fontos szabály, hogy csak mértékkel öntözzünk, tehát ügyeljünk arra, hogy a föld mindig nedves maradjon, de ne legyen vizes. Télen a legtöbb növényt elegendő hetente egyszer locsolni.

 

Berohad a gyökere

Vigyázzunk a túlöntözésre, hiszen ezzel el is pusztíthatjuk a növényeinket. Ha foltok jelennek meg a száron vagy a gyökéren, az általában szár-, vagy gyökérrothadásra utal. Figyeljünk arra, hogy a cserép ne álljon vízben, és ügyeljünk a megfelelő vízelvezetésre: legyenek lyukak a cserép alján, hogy átengedje a felesleges vizet.

Woman,Sprays,Plants,In,Flower,Pots.,Housewife,Taking,Care,Of
Fotó: goffkein.pro / Shutterstock.com

Csontszáraz a földje

Télen ritkábban öntözzünk, általában hetente egyszer elegendő locsolni, de ne hagyjuk teljesen kiszáradni a földjét. Ha a levelek barnulnak, hervadnak és a talaj kiszáradt, ez jelezheti, hogy a virág nem kap elég vizet. Ha a növény már rossz állapotban van, tegyük a fürdőkádba, majd szobahőmérsékletű vízzel zuhanyoztassuk át, hogy a föld teljesen átitatódjon, és a víz eljusson a gyökérzetig.

 

Megsül a lakásban

A legtöbb növény, például a muskátli, leander és a kaméliák is a világos, de hűvös környezetben, 13-20 fok között érzi jól magát. Ha lehullatja a bimbóit, ennek legtöbbször a túl magas hőmérséklet is lehet az oka. Vigyázzunk arra, hogy ne tegyük fűtőtest közelébe, és tegyük huzatmentes helyre.

 

Jóból is megárt a sok!

Télen tápoldatozásra sincs szükség, mivel a túl sok műtrágya lassíthatja a növekedést, csökkenti a virágzást, ezáltal érzékenyebbé teheti a növényt a kártevőkre és a betegségekre. Tavasszal indítsuk a nitrogénben gazdag tápanyag-utánpótlást, de ne feledkezzünk meg a magnézium és a kén fontosságáról sem.

 

Kókad a levele

Minden növénynek más a fényigénye, például a szabadgyökerű muskátli, virághagyma kifejezetten jól érzi magát sötétebb helyen, míg a sárkányfának és vitorlavirágnak nagyobb fényre van szüksége. Ha a virágok hullanak, vagy a levelek kókadnak, tegyük az ablak közelébe, és hetente egyszer forgassuk át a cserepet, így minden irányból megfelelő mennyiségű fényt kap.

Fotó: Pixabay.com

Túl száraz a levegő

Néhány szobanövény, például a trópusi növények, broméliafélék nehezebben viselik az alacsony páratartalmat. A lehulló, barnuló levelek azonnal jelzik, ha a lakásban szárazabb a levegő. Szobahőmérsékletű vízzel naponta spricceljük le a virágokat, de rakhatjuk a cserepet egy kavicságyra, amit időnként permetezzünk meg vízzel.

 

Mitől ragad a levele?

A téli hónapokban a növények ellenálló képessége csökken, így könnyebben támadhatják meg őket különböző károsítók. Alacsony páratartalmú helyeken például gyakran elszaporodnak a levéltetvek, amit a levelek ragadós, deformált állapota jelez. Ha levéltetűt észlelünk, különítsük el a beteg növényt, hogy ne fertőzze meg a többit. Langyos vízzel zuhanyozzuk le, majd permetezzük káliszappanos vízzel.

Cozy,Home,Interior,Decor,,Sansevieria,(snake,Plant),In,Ceramic,Pots
Fotó: InnaLu /  Shutterstock

Szívja a vérét!

Főleg a meleg, száraz helyen teleltetett növényeken, például a begónián, krizantémon, kankalinon, mikulásvirágon jelenhetnek meg az üvegházi molytetvek, ismertebb nevén liszteskék. Ezek a kis fehér rovarok a levelek fonákján telepednek meg. A növény nedvéből táplálkoznak, ami miatt a fertőzött levelek elszáradnak és lehullanak. A kártevők ellen hatásos lehet a növények káliszappanos lemosása is.

 

Támad a fekete penész!

Ha a levelek összesodródtak, felhólyagosodtak, vagy elszíneződtek, valószínűleg fekete korompenész áll a háttérben. A tetvek ürülékeként keletkező mézharmat eltömíti a pórusokat, így a növény nem tudja felvenni a növekedéséhez szükséges fényt, ami idővel a növény pusztulásához vezethet. Nagyon fontos a növény lemosása, és a kártevők mentesítése rovarölő szerrel.

 

Belepi a pókháló

A szürkepenész könnyen felismerhető, mivel a növény levelein, szárán és virágain fehér vagy szürke pókhálószerű bevonat jelenik meg. Különösen veszélyeztetett a fukszia, muskátli és a fokföldi ibolya. Fontos eltávolítani a beteg, fonnyadt leveleket, majd minél hamarabb permetezzük a növényt gombaölő szerrel. Rendszeres, rövid szellőztetés is segíthet abban, hogy megelőzzük a penészgombák megjelenését.

 

Jól álcázza magát

Ha vattaszerű pamacsokat észlelünk a leveleken, valószínűleg gyapjas pajzstetűvel van dolgunk. Különösen kedveli a kaktuszokat, pálmákat és páfrányokat. Meleg, száraz környezetben gyorsan szaporodik, ezért érdemes áthelyezni a növényt egy hűvösebb helyre és növelni a páratartalmat. Ha a káliszappanos vízzel történő lemosás nem segít, rovarölő szerrel is védekezhetünk ellene.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan hír Oroszországból, ez mindent meg fog változtatni

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

borsonline.hu

Házasság első látásra Petra: “Mentálisan megviselt az egész, gyomorideggel mentem a válásra”

magyarnemzet.hu

Jürgen Klopp és Mohamed Szalah összeveszett, az edző rossz hírt közölt

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 28.: a Halak szerelmes, a Mérleg jókedvű

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

15 tuti tipp: Így lesz gyönyörű virágáradat a kertedben az egynyáriaktól

OTTHONKA

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

OTTHONKA

Mutatjuk, miért érdemes lakást venni a körúton

OTTHONKA

Ultrahanggal a vakondok ellen? Ez tényleg működik!