Létrehozva: 2023.02.16.

Most figyeld meg a leanderedet: így tudod szaporítani

Ez a csodaszép mediterrán növény még a téli álmát alussza, de már lassan kezd ébredezni. Ha szereted a kihívásokat, és szeretsz kísérletezni, akkor a leander szaporítása magról neked való. Most van itt az ideje; mutatjuk, hogyan csináld!

A leandert általában dugványozással, a hajtások gyökereztetésével szokták szaporítani. Arra kevesen gondolnak, hogy szaporítása magról is működik; de tény, hogy kell hozzá némi rutin, no meg bátorság is. Ám ha van helyed, és szeretsz a kertben kísérletezni, akkor érdemes, ugyanis így teljesen más színű virágokat kaphatsz, mint amilyenek az eredeti növényen vannak. Igaz, hogy ezeket a virágokat csak három év múlva tudod megcsodálni – ugyanis ennyi idő kell ahhoz, hogy az új növény teljesen kifejlődjön. A leander szaporítása magról különleges feladat, és igazi kertészeti kihívás; érdemes tehát belefogni.

A leander szaporítása magról is lehetséges. Fotó: Pixabay.com

Hol találod a magokat?

Ha nem metszetted le tavaly az elnyílt virágokat, akkor a hajtások végén mostanra már hosszúkás, kinyílt magtokokat láthatsz olyan pihékkel, mint amilyen a pitypang magjainak van. Bár ezek a hosszúkás magtokok már nyáron megtalálhatók a növényeken, december végén, január elején érnek be; ekkor nyílnak ki. Ezeket a tokokat alapesetben nem ajánlott meghagyni, mert rengeteg energiát elvesznek a növénytől, de ha szeretnéd szaporítani, akkor pont erre lesz szükséged – illetve a bennük lévő magokra.

A magok télen érnek be. Fotó: Nagyné Gál Annamária

Februárban már vetheted

Ha tudsz nekik folyamatosan meleget biztosítani, akkor februárban el is vetheted a magokat. A nagyobb magtokokban lévők között sokkal több a csíraképes, érdemes azokból válogatni, hogy sok növényke kikeljen. A vetéshez válassz ki egy mély műanyagedényt, amit le tudsz majd fedni; lehetőleg átlátszó legyen. Töltsd meg laza szerkezetű virágfölddel, amit nedvesítsd be magvetés előtt. Erre tedd rá a magokat; könnyebb lesz később a dolgod, ha 1-2 centi távolságra helyezed el őket. Ezután takard be a magokat 1-2 milliméter vékonyan virágfölddel; nem gond, ha néhol kilátszanak. Locsold meg őket; a legjobb a spriccelős flakon, így nem mosódnak be a magok. Takard le folpackkal a dobozt, de pár szellőzőlyukat csinálj rajta, nehogy befülledjenek a magok.

 

Így gondozd őket

A csírázás alatt meleg és fényes helyre tedd a műanyagtálat; ne felejtsd el folyamatosan nedvesen tartani a földet, egyszer sem száradhat ki. Legyél türelmes, akár négy hét is kellhet, mire kibújnak a magoncok. Ha már a kis növénykék elérték a 4-6 leveles állapotot, itt az ideje az átültetésnek is: vagyis át kell tenned őket kisebb cserepekbe. Ha a leanderek az új cserépben megnőttek 10 centisre, ültesd őket nagyobba, ha pedig elérték a 15-20 centit, csípd ki a közepüket; ezzel bokrosodásra ösztönzöd a növényt. Rendszeres átültetést igényel, ahogy növekszik, de így is szükséges a három év, mire meghozza az első virágait. Jó minőségű földről, fényről, locsolásról és a tápoldatozásról ne feledkezz meg a gondozásuk során! A harmadik évben pedig már gyönyörködhetsz a színpompás, különleges virágokban.


 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Így néz ki ma, 60 évesen a Váratlan utazás sztárja - fotó

origo.hu

Döbbenetes fordulat: az Egyesült Államok bevonulhat Ukrajnába

mindmegette.hu

Olyan Aldi nyílik Magyarországon, amire nem volt még példa: te se hiszel majd a szemednek

magyarnemzet.hu

Így szavaznának az emberek, ha most hétvégén lennének a választások

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

hirtv.hu

Jogsértést követtek el Magyar Péterék

origo.hu

Mégis egy pár lehet a Házasság első látásra két sztárja - kép

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.baon.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Ebbe a luxuslakásba csak beköltözni kell!

OTTHONKA

Kukacos lesz-e idén a cseresznye, különös megállapítást tett egy gazda

OTTHONKA

Erre figyelj, ha ősz óta nem használtad a fűnyíród

OTTHONKA

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést