5 éve

Leandered gyilkosa észrevétlenül támad, figyeld a jeleket

A csodaszép évelõt most már mindenképp érdemes kitenni a szabadba. Ám ha nem érzi jól magát, az nem az esetleges éjszakai fagyok miatt van.

A tavasz beköszöntével előkerülnek az addig pincében tárolt növények, köztük a leander is. Ezt a színpompás növényt mindenképp ápolni kell ahhoz, hogy kertünk és teraszunk igazi díszévé válhasson.

Sok esetben azonban teljesen lekopaszodva, elszáradva, különféle betegségekkel vesszük elő őket és tesszük a helyükre.

1. Metszés

A gazdag virágzáshoz a legfontosabb, hogy mindig vissza kell metszened az ágakat. Vonatkozik el a fiatal vagy idős növényekre egyaránt, ezzel tudod a megfelelő korona növesztésére serkenteni a leandereket.

Sohasem a vessző végein, hanem a töveknél kell levágni az ágakat, mert így lesz képes a megfelelő mennyiségű virágot produkálni.

2. Élősködők

Mindig alaposan nézzük át a növényt, mert sok esetben sajnos elszaporodnak a levélen a különféle tetvek.

A tavaszi metszéssel természetesen eltávolítod ezeket az ágakat, de érdemes más manuális módszert is alkalmazni  (fogkefe vagy szivacs), hogy megszabadítsd a leveleket az élősködőktől. Ennél sokkal egyszerűbb egy vödör tiszta vízben lemosószappant vagy aloe verás tusfürdőt tenni, majd kötött kesztyűs kézzel "lehúzni" a kártevőket, folyamatosan leöblítve a vízben kezünket.

A megfelelő permetezőszereket is igénybe kell venned a  permetezéshez, ehhez a legalkalmasabb szerek a Vektafid, az Angrol és az Actara 25 WG. Mindenképp kérd ki ezek használatához szakember tanácsát.

Létezik egy, az öntözővízbe tehető Mospilan nevű szer is, amelynek használatát érdemes két hét múlva megismételned a biztos hatás érdekében.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!