Létrehozva: 2022.09.21.
Módosítva: 2022.09.21.

Óvatosan a mézzel: Így ismerheted fel, hogy hamis!

Honnan tudhatod, hogy igazán jó minőségű mézet vettél, nem pedig hamisat?

Szerző Sors Edina

Nem ritka, hogy belefut az ember vizezett, színezett vagy cukorsziruppal higított mézbe, ezeknek a minősége teljesen eltér a valódi, méhek által összegyűjtött finomságtól. Mikor gyanakodj hamis termékre? Sajnos annyira megtévesztő tud lenni, hogy melyik is az igazi, egészséges méz, és melyik a minőségben silány, hogy néha a tökéletes ízletes méz látszik a rosszabb minőségűnek.

Fotó: pixabay.com

Mézek kristályosítása, túlmelegítés, minőség

Tévhit, hogy a kristályosodás lenne a legfőbb jele a hamisításnak, hiszen az egy természetes folyamat. A repceméz kristályosodik a leggyorsabban, az akác marad a legtovább folyós. A jó minőségű napraforgóméznél a kristályosodás két fázisú: felül folyékonyabb, alul sűrű. Gyanúra az ad okot, ha kicseppentve, szinte vízszerűen elfolyik a nektár, akkor nagyon nagy az esélye, hogy a méz felhígított, nem tiszta. Ha egy mézen látszik a folyósítás nyoma, akkor az egészen biztos, hogy nem az eredeti minőségű finom, illatos édesítőszer. Amelyik méznél melegítéssel igyekeznek elérni a megfelelő állagot, ott az értékes tápanyagokat veszítik el. A túlmelegítés árt a végső minőségnek, de nem tartozik a hamisítás kategóriájába, ezt csak praktikus okok miatt teszik a mézzel, azért, hogy könnyebb legyen beletölteni az üvegekbe.

Hogyan ismerheted fel, ha hamis a méz?

  • Csepegtess az ujjaidra a mézből. A hamis könnyen szétfolyik, nem tartja meg az alakját, az igazi sokáig egyben marad.
  • A hamis méz nem kristályosodik, az igazi méz (kivéve az akác) hetek alatt beköt. A hónapokig folyékony vegyes virágméz pedig nem méz.
  • Vásárolj körültekintően, helyi termelőtől, próbálj ki több mézet, új ízeket, jegyezd meg a neked tetszőt, találd meg a legmegbízhatóbb forrást. Térj oda vissza máskor is!

Íze-illata

A természetes méznek jellegzetes virágpor íze van. Vásárlás után mindig figyelmesen kóstold meg a mézet. Fejleszd ízlelésed.

  • akácméz – enyhén aromás, kevéssé savas
  • repceméz – nagyon édes, jellegzetes zamatú
  • napraforgóméz – kesernyésen édes, nagyon karakteres ízű
Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek