
Óvatosan a mézzel: Így ismerheted fel, hogy hamis!
Honnan tudhatod, hogy igazán jó minőségű mézet vettél, nem pedig hamisat?
Nem ritka, hogy belefut az ember vizezett, színezett vagy cukorsziruppal higított mézbe, ezeknek a minősége teljesen eltér a valódi, méhek által összegyűjtött finomságtól. Mikor gyanakodj hamis termékre? Sajnos annyira megtévesztő tud lenni, hogy melyik is az igazi, egészséges méz, és melyik a minőségben silány, hogy néha a tökéletes ízletes méz látszik a rosszabb minőségűnek.

Mézek kristályosítása, túlmelegítés, minőség
Tévhit, hogy a kristályosodás lenne a legfőbb jele a hamisításnak, hiszen az egy természetes folyamat. A repceméz kristályosodik a leggyorsabban, az akác marad a legtovább folyós. A jó minőségű napraforgóméznél a kristályosodás két fázisú: felül folyékonyabb, alul sűrű. Gyanúra az ad okot, ha kicseppentve, szinte vízszerűen elfolyik a nektár, akkor nagyon nagy az esélye, hogy a méz felhígított, nem tiszta. Ha egy mézen látszik a folyósítás nyoma, akkor az egészen biztos, hogy nem az eredeti minőségű finom, illatos édesítőszer. Amelyik méznél melegítéssel igyekeznek elérni a megfelelő állagot, ott az értékes tápanyagokat veszítik el. A túlmelegítés árt a végső minőségnek, de nem tartozik a hamisítás kategóriájába, ezt csak praktikus okok miatt teszik a mézzel, azért, hogy könnyebb legyen beletölteni az üvegekbe.
Hogyan ismerheted fel, ha hamis a méz?
- Csepegtess az ujjaidra a mézből. A hamis könnyen szétfolyik, nem tartja meg az alakját, az igazi sokáig egyben marad.
- A hamis méz nem kristályosodik, az igazi méz (kivéve az akác) hetek alatt beköt. A hónapokig folyékony vegyes virágméz pedig nem méz.
- Vásárolj körültekintően, helyi termelőtől, próbálj ki több mézet, új ízeket, jegyezd meg a neked tetszőt, találd meg a legmegbízhatóbb forrást. Térj oda vissza máskor is!
Íze-illata
A természetes méznek jellegzetes virágpor íze van. Vásárlás után mindig figyelmesen kóstold meg a mézet. Fejleszd ízlelésed.
- akácméz – enyhén aromás, kevéssé savas
- repceméz – nagyon édes, jellegzetes zamatú
- napraforgóméz – kesernyésen édes, nagyon karakteres ízű






