tóth gabi
Honnan tudhatod, hogy igazán jó minőségű mézet vettél, nem pedig hamisat?
Nem ritka, hogy belefut az ember vizezett, színezett vagy cukorsziruppal higított mézbe, ezeknek a minősége teljesen eltér a valódi, méhek által összegyűjtött finomságtól. Mikor gyanakodj hamis termékre? Sajnos annyira megtévesztő tud lenni, hogy melyik is az igazi, egészséges méz, és melyik a minőségben silány, hogy néha a tökéletes ízletes méz látszik a rosszabb minőségűnek.
Tévhit, hogy a kristályosodás lenne a legfőbb jele a hamisításnak, hiszen az egy természetes folyamat. A repceméz kristályosodik a leggyorsabban, az akác marad a legtovább folyós. A jó minőségű napraforgóméznél a kristályosodás két fázisú: felül folyékonyabb, alul sűrű. Gyanúra az ad okot, ha kicseppentve, szinte vízszerűen elfolyik a nektár, akkor nagyon nagy az esélye, hogy a méz felhígított, nem tiszta. Ha egy mézen látszik a folyósítás nyoma, akkor az egészen biztos, hogy nem az eredeti minőségű finom, illatos édesítőszer. Amelyik méznél melegítéssel igyekeznek elérni a megfelelő állagot, ott az értékes tápanyagokat veszítik el. A túlmelegítés árt a végső minőségnek, de nem tartozik a hamisítás kategóriájába, ezt csak praktikus okok miatt teszik a mézzel, azért, hogy könnyebb legyen beletölteni az üvegekbe.
A természetes méznek jellegzetes virágpor íze van. Vásárlás után mindig figyelmesen kóstold meg a mézet. Fejleszd ízlelésed.