Létrehozva: 2021.05.16.

Csigák a kertben? Ettől tuti menekülni kezdenek

Végre felmelegedett az idő, növekedésnek indulnak a zöldségek és a virágok. Ám a jó idő egyúttal azt is jelenti, hogy felbukkannak a csigák a kertben; és ha nem védekezel ellenük, eszméletlen pusztítást tudnak végezni...

A csigák a kertben akár egy hét alatt is le tudják rágni a zsenge, fiatal zöldségeidet, ha nem vagy résen; ha egyet meglátsz, hamarosan több is megjelenik, és kárba vész a rengeteg munkád. A legnagyobb fenyegetést a meztelencsigák jelentik, akik nem válogatnak, megrágják a zellert, salátát, a frissen kelt répát. Sokan úgy hiszik, a házas csiga is veszélyt jelent; bár azok is rágnak, messze nem annyit, mint a meztelen társaik. Utóbbi ugyanis hatalmas pusztítást végez, sokszor a kertész onnan tudja, hogy megjelentek ezek a kártevők, hogy reggelre rengeteg megrágott növény van a kertben. Szerencsére lehet ellenük védekezni; mutatunk néhány hatásos, vegyszermentes trükköt.

Fotó: Pixabay.com

Ha megjelentek a csigák a kertben, sokan a hagyományos módszereket akarják bevetni, például a sót, az ecetet, a meszet, vagy a hamut. Ám ezek igencsak kegyetlenek, ráadásul a só és az ecet a növényeidnek se tesz jót. A legtutibb az, ha csapdába csalod őket. Ehhez vásárolhatsz olyan csigacsapdát, ami vonzó illattal egy vízzel teli edénybe csalja őket; de készíthetsz is saját kezűleg. A csigák nem tudnak ellenállni a sör illatának: töltsd félig tele az edényt az itallal, ásd a földbe annyira, hogy könnyen át tudjanak mászni a peremen. Reggelre tele lesz a csapda, hiszen a csigák olyannyira szeretik az illatát, hogy akár 150 méterről is megérzik. Ezután már csak meg kell szabadulnod tőlük.

 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 

Wez Ley (@wesleydawson) által megosztott bejegyzés

Ha nem szeretnél a csigák tetemeivel bajlódni, mechanikai úton is távol tudod tartani őket az ágyásaidtól, vagyis valami olyasmivel vedd körbe a szeretett növényeidet, amin nem szívesen megy át a csiga. Ez lehet egy vékony drót, amit a ágyás köré feszítesz, vagy készíts olyan, 10-15 centi magas ágyásszegélyt, aminek a teteje 90-45 fokban visszahajlik; ezen nem tudnak bemászni. Hatékonyan védi az ágyásokat az apróra tört tojáshéj is; érdemes gyűjteni, és kiszórni a növények köré. A csigák nem mennek rá, mert szúrja a hasukat; ráadásul a tojáshéj a növények számára táplálékot ad.

Fotó: Pixabay.com

Vannak olyan harcedzett kertészek, akik puszta kézzel indulnak a csatába a csigák ellen, vagyis sötétedés után körbejárják egy elemlámpával a kertet, és vödörbe gyűjtik a kártevőket. Van, aki éjszakára kitesz néhány deszkadarabot, alájuk csaliként nyers krumplihéjat; reggelre tele van a terület csigákkal. Ám ezekhez a módszerekhez gyomor kell, hiszen a meztelencsigákat még kesztyűben se kellemes megfogni. Ha végképp nem akarsz bajlódni velük, a legegyszerűbb, ha segítségül hívod a csigák természetes ellenségét: szerezz be egy pár indiai futókacsát, akik nem csupán jópofák, de képtelenek ellenállni a csigáknak, és rövid időn belül felfalják az összeset.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

borsonline.hu

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

mandiner.hu

Már megint a magyarok?! Olaszországban attól félnek, hogy a történelem megismétli önmagát

origo.hu

Temetőben ünnepeltek volna Polgár Árpádék, de kidobták őket

travelo.hu

Magyar fotós készített bravúros képeket az Etna füstölgő krátere felett

metropol.hu

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Így ültesd át végleges helyére a paradicsompalántát, hogy bő termésed legyen

OTTHONKA

Sokkal tovább friss marad az eper, ha kipróbálod ezt az egyszerű trükköt

OTTHONKA

Közel a belvároshoz kétszobás lakás, csupán 35,8 millióért

OTTHONKA

Most szedd az akácvirágot! Gyógyító ereje van!