1 éve

Visszatért a tél, ezekkel a trükkökkel védd meg a kerted!

Éjszaka fagypont alá is csökkent a hőmérséklet és még egy-két napig ez így lesz, érdemes néhány trükköt bevetni.

Sajnos újra itt a lehűlés, éjszakánként fagypont alá csökkent a hőmérséklet, ezért különösen fontos a fagy elleni védekezés a kertben. A tavasszal hirtelen érkező lehűlés kifejezetten nagy bajt tud okozni még a fagytűrő növényeknél is. A nappali melegek hatására elindul a nedvkeringés a növényekben, sőt, már a rügyek is előbújhatnak és a hirtelen lehűlés hatására megfagyhat a keringő nedv, ami roncsolja a szöveteket, gyümölcsfáknál ez akár kéregrepedéshez is vezethet.

Fotó: Pixabay

Van azonban pár jól bevált trükk, amivel megvédheted a kertedben lévő növényeket:

  • Az időjárás szerint nem lesz nagyon erős a fagy, ezért elégséges egy légáteresztő anyaggal letakarni kerti ágyásodat, növényeidet. Lepedő vagy hasonló pamutszövet, ami engedi a növények lélegzését, megfelel a célra, mert megakadályozza a levelek megfagyását. Fontos tudni azt is, hogy a növényeket még naplemente előtt be kell takarni, hogy a nap folyamán felhalmozódott hőt vissza tudják tartani a sötétség beállta után is. Szakboltban lehet vásárolni könnyű polipropilén szövetet is, ami szintén lég- és vízáteresztő, és üvegházként is viselkedik. Takaróformában tökéletes megoldás az ágyásokra, zsákformában kisebb koronájú növényekre húzhatod rá.

    Fotó: Pixabay.com

  • A megfelelő talajtakarás is segít a növényeknek átvészelni az éjjeli fagyokat. Nagyobb cserjék és kisebb fák esetében érdemes talajtakarót rakni a tövek köré 5-8 centiméteres rétegben. Fontos, hogy ne közvetlenül a bokor tövére rakd a takaróanyagot, hogy szellőzni tudjon a növény és ne vizesedjen, gombásodjon a töve. Ilyen talajtakaró lehet például a zúzott kéreg vagy a mulcs. Nagyobb fák esetében is működik a talajtakarás, csakúgy, mint a cserjéknél. A fák törzsét kartonpapírral is be lehet tekerni.

  • Régi és jól bevált fagymegelőző intézkedés az öntözés. Egy laikus számára ez elég furcsán hangzik, mégis működőképes a módszer. Gyenge fagy esetében a délutáni öntözés ténylegesen segít a fagyás megelőzésében, mert így a víz lassabban hűl le, mint a levegő, és a talajból elpárolgó víz egy kicsit melegebb hőmérsékleten tartja a növényeket. Ezzel a módszerrel gyümölcsfák esetében akár 1-2 héttel is késleltetni lehet a virágzást, így elkerülhető a nagyobb fagykár.

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!