POLITIK

Egyetlen ember harcol az ősi magyar gyümölcsfákért

Rohamos ütemben tûnik el a Kárpát-medence gyümölcshagyatéka, és ez látszólag alig érdekel valakit! Nem is hinnénk, mekkora érték van pusztulásra ítélve!
  • Szerző: Ripost

A vegyszerekről és a vegyszerrel kezelt gyümölcsökről mindenki tudja, hogy rosszak, azt viszont kevesen, hogy az ősi magyar gyümölcsfákat nem is kell permetezni!

Ugyanis már hozzászoktak az itteni klímához és annyira ellenállók, hogy nem igényelnek sem műtrágyát, sem permetszert, sőt a mély gyökereiknek köszönhetően az aszályt is könnyedén átvészelik!

És, hogy hol vannak ezek a fák?

Megbecsülni sem lehet, hogy hány ilyen fajta pusztult ki az elmúlt évtizedekben! 

Szerencsénkre van egy erdész, aki közel harminc éve küzd ezeknek a gyümölcsfajoknak a megmentéséért! Kovács Gyula génbankjában több ezer alma és körte fajta menekülhet meg a teljes kipusztulástól!

A göcseji erdész a nyolcvanas évek közepén kezdte el megmenteni ezeket az értékes fajokat a spekulánsok elől- akik direkt kivágták őket, hogy aztán csak nekik legyen belőle.

Kovács úr munkásságáról, Mátyás Király kedvenc gyümölcsfajtájáról, és a tíz évig tartósítás nélkül is elálló körtefajtáról a szerdai lapszámában írunk bővebben.
 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?