kulcsár edina
Tudtad, hogy a mák egy igazi csodaszer? Fogyaszd te is rendszeresen az egészséged érdekében!
Mi, magyarok nagyon szeretjük a mákot, elég, ha csak körülnézünk a süteményeink között: mákos bejgli, mákos guba, mákos tészta, mákos rétes, palacsinta és sorolhatnánk. De sokan nem tudják, hogy mennyire egészséges és fontos ennek az apró magnak a rendszeres fogyasztása.
A mák egy igazi csodaszer
A mák és a belőle préselt értékes olaj rendkívül gazdag B1-, B5-, B6-, B7 vitaminokban, ezen kívül tartalmaz foszfort, káliumot, kalciumot, vasat, magnéziumot, nátriumot. Ha mindez nem volna elég, a kerti mákban mind a kilenc esszenciális aminosav megtalálható, amely segít egyensúlyban tartani a szervezet koleszterinszintjét. Nagyon magas a rosttartalma, ennek köszönhetően az emésztésre is jótékonyan hat a mák.
A mák nyolcszor annyi kalciumot tartalmaz, mint a tej, ezért az egyik legfontosabb összetevője a csontritkulás kezelésének, illetve jelentős szerepe lehet a megelőzésben, a csontjaink karbantartásában is. A mákolaj emellett nyugtatólag hat az idegrendszerre, segíti a pihentető alvást. Tisztítja a bélrendszert, a bőr a mák olajától táplált és puha lesz. Természetes arc- és bőrradírként is használható.
Mire kell figyelni a mák tárolásánál?
A frissesség nagyon fontos a mák esetében, lehetőleg csak annyi mákot vegyél, amennyit fel is használsz, mivel a mák hamar keserűvé és ehetetlenné válik, a benne lévő értékes olaj hamar megavasodik, ráadásul toxinok halmozódnak fel benne, amik károsak az egészségre. Legjobb a piacon beszerezni, ahol frissen őrlik, mert a zacskós, bolti változatnál sajnos a bélyegzett lejárati dátum nem garancia arra, hogy a máknak nem lesz kellemetlen mellékíze. Mivel ilyen kényes, a legjobb módszer a frissen tartására, ha azon nyomban légmentesen lezárva lefagyasztod. Hónapokig eláll, azonnal használható, nem kell kiolvasztani, nem áll össze és így elkerülheted azt is, hogy megavasodjon és ehetetlenné váljon. Ha erre nincs lehetőséged, hűtőben is eláll egy darabig, de érdemes rövid időn belül elfogyasztani.
Tipp: cukorral elkeverve tovább eláll a hűtőben a mák, de legyen légmentesen lezárva.