tóth gabi
Bármikor adódhat olyan helyzet, amikor egyszerűen nem lehet kenyeret kapni a boltban. Ilyenkor nagyon jól jön a tudás, hogyan készítse el a családnak a pékárut maga a háziasszony. Ezeket a recepteket lehetetlen elrontani!
Nem mindig alapvető, hogy csak lekapjuk a kenyeret a bolt polcáról; volt is már példa arra, hogy például viharok miatt akadozott az élelmiszer-ellátás. Mostanában pedig a járvány miatt aggódnak sokan, és törik a fejüket, hogyan lehet valamennyire függetleníteni a háztartást a boltoktól. Nos, a kenyér esetében ez roppant egyszerű: meg kell tanulni néhány alapfogást. Szerencsére nem kell hozzá semmi extra, csodálatos kenyereket lehet sütni a legegyszerűbb gáztűzhely sütőjében is.
1. Boros Vali alapreceptje
A szabolcsi háziasszony a kenyérsütéssel lett roppant népszerű, és nem véletlenül; nem bonyolítja túl a receptet, ez a kenyér még pontosan olyan, amilyennek nagyanyáink sütötték.
Hozzávalók az előkészítéshez
A sütés előtti este keverd össze galuskaszerűen, majd letakarva hagyd éjszakára kelesztőtálban. Másnap ehhez add hozzá a többi hozzávalót.
Hozzávalók a gyúráshoz
Elkészítés:
A hozzávalókat alaposan dagaszd össze; a tészta akkor jó, amikor már elválik a tál falától, és egy gombóc lesz belőle. Kétszer negyven percig keleszd, vagyis meleg helyen hagyd pihenni a tésztát. A két kelesztés között gyúrd át, majd a második után formázd meg a veknit. Melegítsd elő a sütőt 250 fokra, közben a megformázott cipót még 20 percig keleszd jénai tálban. Bemetszés után spricceld le vízzel, és tedd a sütőbe. Amikor már kezd pirulni, vedd le a tál tetejét, és még 15 percig süsd.
2. Gyors házi cipó
Ha nincs sok időd, készíthetsz rövidebb kelesztéssel és dagasztás nélkül is kenyeret, de ebben az esetben nagyon oda kell figyelni a tészta állagára: ugyanis nem olyan lesz, mint a hagyományos kenyérnél.
Hozzávalók
Elkészítés:
Futtasd fel az élesztőt langyos vízben a cukorral, majd egy nagy tálban fakanállal dolgozd el az összes hozzávalót. A tészta ragacsos és lágy lesz, mint a galuskáé. Takard le, és 1 órán át meleg helyen keleszd. A tésztát forgasd át lisztezett deszkán, majd formázd meg a cipót. Mivel ragad a tészta, gyorsan kell dolgoznod. A tetejét vágd be, majd öt percet pihentesd. Kevés liszttel hintsd meg, spricceld be langyos vízzel, és mehet 200 fokra előmelegített sütőbe. A sütő aljába tegyél egy lábas vizet. 40-45 perc alatt aranybarnára sül a kenyérkéd.
3. Bögrés kenyér
Ez is gyors megoldás, de sokak szerint így nem lesz az igazi a kenyér. Bár, abban mindenki egyetért, hogy végszükség esetén, ha extra kevés idő van, még mindig inkább megteszi, mint a bolti.
Hozzávalók
Elkészítés
Futtasd fel az élesztőt a cukorral meleg tejben, majd add hozzá a meleg vizet, és keverd össze. Ezután öntsd bele az olajat, majd tedd hozzá a lisztet és a sót, és dolgozd össze. Puha, ragadós tészta lesz a végeredmény, amit egy órán át keleszteni kell. Utána mehet bele egy kevés olaj, és egy alapos dagasztás után tedd a jénai tálba. Itt keljen még 30 percet. Amikor beteszed a sütőbe, tegyél mellé egy kevés vizet egy edényben. 180 fokos, előmelegített sütőben süsd 40 percig.