Donald Tusk: a NATO katonái már Ukrajnában vannak

KÜLFÖLD
Létrehozva: 2020.07.15.

Támadnak a vérszívók, így űzd el a kertből a szúnyogokat!

Ezen a nyáron a szokottnál is több időt töltünk a kertben. Ne hagyd, hogy a szúnyogok tönkre tegyék a jól induló kerti partit, beszélgetést, ücsörgést. Megmutatjuk, mi az, ami távol tartja őket.

A szúnyogok a nyár legjobb pillanatait is képesek tönkre tenni. Ám sok természetes, vegyszermentes ötletünk van arra, mihez is kezdj, ha inkább arra szeretnéd rábírni őket, hogy ne a te kertedben vendégeskedjenek. Megmutatjuk a legjobbakat.

Citromfüves gyertya

A citromfű-kivonatot vagy illóolajat tartalmazó szúnyogriasztó gyertyák megosztó segítőtársak: van, aki szerint hatásosak, mások szerint viszont keveset érnek. Érdemes olyat választani, amelyben valódi illóolaj van, hiszen ezt köztudottan nem szeretik a szúnyogok.

Fotó: Pixabay.com

Elektromos ventilátor

Észrevetted már, hogy szeles időben nem csípnek a szúnyogok? Két okuk is van erre: a mozgásban levő levegő eloszlatja a testünk által kibocsátott szén-dioxidot, ami az egyik legfőbb vonzerő a szúnyogok számára. Ráadásul szélben maguk a rovarok is nehezebben repülnek. Vagyis egy egyszerű ventilátor is csodát tehet, ráadásul a nyári este is kellemesebb, nem áll a levegő.

Illóolajok

Van néhány természetes illóolaj, amelyek illatát nem kedvelik a szúnyogok. Csepegtetheted őket mécsesbe, keverheted szúnyogriasztó krémbe vagy spraybe, mindenképp hatékonyak. A legjobb erre a célra a borsmenta, a citrom, a citromfű, az eukaliptusz, a szegfűszeg, a kakukkfű, a levendula és a geránium illóolaj. Elég, ha egyet választasz belőlük a szúnyogriasztáshoz, de akár össze is keverhetsz kettőt-hármat ízlés szerint.

Házi szúnyogűző spray

A kertből több fűszernövény is elűzi a szúnyogokat: nem szeretik például a menta, a zsálya, a rozmaring, a levendula és a kakukkfű illatát. Ezekből viszont a házi szúnyogűző sprayt is elkészítheted. Elég, ha egy nagy marék zöldfűszert kevés forrásban lévő vízhez adsz, majd leveszed a tűzről, és fedő alatt hagyod szobahőmérsékletűre hűlni. Keverd össze a leszűrt teát 1-2 dl levendulavízzel, és öntsd szórófejes üvegbe. Amikor a szabadba mész, egyszerűen fújd a bőrödre.

Fotó: Pixabay.com

Világos ruha

A fehér és világos, könnyű ruha nem csak hűvösen tart a nyári melegben, de még a szúnyogokat is távol tartja. Legalábbis azoktól a testrészeidtől, amelyeket eltakar.

Fokhagyma

Eheted is, a pirítósodra is kenheted, ha a szabadban vacsorázol, de egy kis vízből, kevés alkoholból, 4 szem szegfűszegből és egy összenyomott gerezd fokhagymából sprayt is készíthetsz, amely a levegőbe fújva elkergeti a szúnyogokat. A rovarok többsége, így a szúnyogok is utálják ugyanis a fokhagymában levő kénvegyületek illatát, így ha megérzik, inkább odébb állnak.

Fotó: Pixabay.com

Bent szúnyogháló, kint szúnyogűző növények

A szobák védelmére a legjobb az ablakra szerelt szúnyogháló. A kertben pedig a legjobb elültetni pár tő szúnyogűző növényt, például citromfüvet, bazsalikomot, körömvirágot, borsmentát, muskátlit, levendulát. A legjobb, ha ezek az ágyások ott vannak, ahová szívesen ülsz ki a családdal.

Mit kezdj a szúnyogcsípésekkel?

Ha viszont mégis megcsíptek a kis vérszívók, gyorsan enyhítheted a kellemetlen viszketést. Az egyik legjobb szer erre az almaecet, amelyet egy vattapamaccsal kenj fel a csípésre. De a nyers fokhagymás vagy hagymás bedörzsölés is enyhíti a duzzanatot.

origo.hu

Agresszív baloldali fiatalok tomboltak és vertek rendőröket Rómában - videó

origo.hu

Így készül a NATO a világháborúra - drámai képek

metropol.hu

Biztonsági őrök léptek közbe Zalatnay koncertjén

mandiner.hu

Nyugatról odaszúrtak volna Magyarországnak, de hatalmas hibát követtek el

ripost.hu

Férjhez ment Kunovics Katina, Győzike komoly bonyodalmakat okozott az esküvőjén

origo.hu

Hátborzongató titkot mondott a NASA a földönkívüliekről

travelo.hu

Egy teljesen újjászületett fürdő színesíti a hazai kínálatot

ripost.hu

„Tudni kell viselkedni” – kiverte a biztosítékot a Házasság első látásra bombázója

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Ezeknek a csillagjegyeknek szerelmet hoz a nyár, igy készülj fel!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Ezt rontja el mindenki, amikor otthon mossa az autóját, te ne tedd!

OTTHONKA

Mohásodik a füved a kertben? Ezzel a trükkel tüntetheted el

OTTHONKA

Barnul a muskátlid levele? Mutatjuk, hogyan mentsd meg!

OTTHONKA

Ebbe a luxuslakásba csak beköltözni kell!