4 éve

Ilyen a tökéletes karácsonyfa, erre figyelj, amikor megveszed

Az ünnep szimbóluma a feldíszített fenyõfa. Minõsége, egészsége, külalakja meghatározhatja a család karácsonyi hangulatát. Ne hirtelen döntés alapján vegyél fát! Készülj fel rá fejben, és mérd fel alaposan azt a terepet is, ahová kerül.

A favásárlásra még otthon, előre készülj fel!

Gondold át, hová és milyen fát szeretnél felállítani.

Ha enélkül indulsz el, a favásárlás stresszt fog okozni, pedig öröm is lehetne.

Méret

Magasság: Nézd ki a karácsonyfa helyét. (Ne a fűtőtest, a kandalló közvetlen közelébe tedd, vagy az ablak elé, ahová néha betűzhet a nap). Mérd meg a magasságot. Ehhez még adj fél métert a talpra és a csúcsdíszekre gondolva.

Szélesség: A szélessége sem mindegy. Legyen körülötte annyi hely, hogy kényelmesen körbe lehessen sétálni. Mérd le a fa tervezett helyének szélességét is.

Fajta

Legyen róla elképzelésed, mielőtt elindulsz a favásárló körútra. Ha a szemed előtt megjelenik az ideális fa, sokkal könnyebben és gyorsabban találsz rá a nagy Õ-re. Odamész, és egyszerűen megmutatja magát.

Színe: A zöld milyen árnyalata tetszik: haragos-mélyzöld? Netán a kékes árnyalatú?

Alak: Ducibb vagy karcsú fát keresel? Ritkább vagy tömöttebb ágakkal?

Illat: Fontos-e, hogy illatozzon vagy inkább arra törekszel, hogy sokáig friss maradjon?

Egészséges-e?

Vizsgáld meg a fát alaposan. Lehet, hogy szépnek látod, azonban az állapota is fontos.

Ahhoz, hogy sokáig gyönyörködj benne, egészségesnek és frissnek kell lennie.

Törzse: Szép, egyenes törzsű fát keress. A görbét nehéz a talpba rögzíteni és feldíszíteni is. A díszekkel megpakolva könnyebben fel is dől. Kerüld a meghasadt törzsű, ráncos kérgű, szemlátomást kókadt példányokat.

Szag: Fejleszd a szaglásod. Szippants mélyeket, a fenyők ágai közé dugva orrodat. (Élményszerűvé válik a fenyőfavadászat. A téli kirándulást is megkívánod). A penészes egyedeket hagyd ott.

Talp

Ha módod van rá, vidd magaddal a kiválasztáshoz a talpat. A legpraktikusabb, ha olyan fát választasz, ami pont belefér. Ha kicsit alakítani kell rajta, elvégzi neked az árus is, nem kell otthon bajlódni vele.

Kicsomagolás

Soha ne vásárolj úgy fát, hogy minden ágát ne ellenőrizted volna. Figyelj rá, hogy ne legyen sehol sérülés rajta, és egyetlen ága sem hiányozzon.

Becsomagolás

Vásárlás után ne spórolj a csomagoláson! A becsomagolt fa szállítás közben nem fog megsérülni, és a tárolása is könnyebb lesz.

Ellenőrzés a kiválasztásnál

Ha már megvan a kiválasztott, nézd meg, hogy elég friss-e.

1. Színe: A leveleit gyorsan lehullató lucfenyőnél a legfontosabb, hogy minél frissebb legyen. Nézd meg a vágási felületet: fehérnek vagy fehérhez közelinek kell lennie. Akkor friss.

2. Talpra-verés: Emeld meg a fát, és néhányszor koppintsd a tövét a talajhoz. Ha nem szóródnak le a tüskék, friss a fa.

3. Tenyerezés: Az egyik ágat tenyeredbe fogva, párszor lazán húzd végig a kezed rajta. Ha maradnak a tüskék, friss.

4. Tűhajlítás: Hajlítsd meg a fenyőfa egyik tűlevelét. Ha elengedve gyorsan visszarúgja magát az eredeti állásába, akkor friss. Ha görbe marad, netán eltörik, keress másikat.

De milyen fajtát vegyél?

Fenyőfát nem csak a szemednek vásárolsz. Fontos szempont, hogy milyen körülmények közé kerül.

Gyerekek, háziállatok

Ha kisgyereked van vagy háziállatot is tartasz, nem ajánljuk a lucfenyőt. Könnyen, gyorsan hullajtja a levelét. Takarítani is nehéz. Ha mégis ilyet szeretnél, legalább akadályozd meg, hogy az egész lakásban szétszóródjon. Tegyél alá egy nagy abroszt vagy valami szép drapériát, hogy a lehullott tűleveleket könnyebben összeszedhesd.

Allergiás vagy?

Az ezüstfenyő viaszos tűlevelei allergiás tüneteket válthatnak ki az arra érzékenyeknél.

Kerttulajdonosok

Előnyben vannak, mert akár a kertjükben lévő egyik szép fenyőt is feldíszíthetik az ünnepekre, de a földlabdás fácskát is kiültethetik karácsony elmúltával.

A földlabdás fenyő nagyon érzékeny. Lehetőleg csak 2-3 napig legyen a lakásban. Ne hagyd kiszáradni ez alatt a rövid idő alatt sem. Mérsékelten öntözd. Az ünnepekig a szabadban, vagy hideg, fűtetlen helyen tartsd. December 27-től, a díszektől megszabadítva, 0-5 fok körüli helyen tartsd a tavaszi kiültetésig.

Gyors vagy hosszas karácsonyra készülsz?

Gyors, 2-3 napos karácsonyra nyugodtan vásárolhatsz az utolsó pillanatban, a bevásárlóközpontok előtt kínált, pénztárcakímélő, csomagolt, akciós fák közül.

Hosszabb ünneplésre készülsz? Ha teheted, a faiskolai lerakatnál szerezd be a fát. Válassz tartós fajtákat: fekete vagy erdei fenyőt, ezüstöt vagy normandot.

Óvintézkedések a felállítás előtt

A felállításig állítsd vízbe még a vágott fát is. (A gondosabbak már vásárláskor vagy utána lefűrészeltek a tönkjéből egy kis szeletet, ezzel megnyitva a fa ereit. A friss vágásnak hála, sokkal könnyebben megy a fenyőnek a folyadék felszívása). Bár már nem él, mégis meg tudja szívni magát nedvességgel, és tovább friss marad. Hosszabb tárolás esetén csomagold nedves újságpapírba, és tekerd körül fóliával. Amikor karácsony előtt pár nappal készülsz bevinni a fát a lakásba, zuhanyozd vagy öntsd le. Hagyd, hogy lecsepegjen tökéletesen. A feldíszített, vágott fát már nem szabad, hogy víz érje, mert az elektromos égőknél zárlatot okozhat.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!