Létrehozva: 2017.09.07.

Eláruljuk, mit tilos a vécébe dobni, mégis van, hogy megteszed

A vécé nem egy bármit mágikusan eltüntetõ szemetes: ha valami olyat húzol le rajta, ami nem odavaló, eldugulhat, ami amellett, hogy kellemetlen, drága mulatság is. Megmutatjuk, mi az, amit semmilyen körülmények között ne húzz le a vécén!

Nedves törlőkendő

A nedves törlőkendő már nemcsak a babás családokban van naponta használatban, hanem a felnőttek neszesszerjének is állandó része. Ám akármi is áll a csomagoláson, semmiképp ne dobd a vécébe, mivel nem ázik szét, mint a papír. Megtapad a csövek belsejében, vagy a víztisztító szűrőkben, és dugulást okozhat. Dobd inkább a kukába, bár ott sem túl környezetbarát dolog, ugyanis sok nedves törlőkendő nehezen lebomló műszálakat tartalmaz. A megnedvesített vécépapírral és a bidével hosszú távon mindenképp jobban jársz.

Óvszer

A használt óvszer végképp nem való a vécébe: soha nem bomlik le, és durva dugulást okozhat – ha nem nálad, akkor a víztisztító berendezésekben. Egyszerűen dobd inkább a kukába.

Lejárt gyógyszerek

A lejárt gyógyszerek a vécén lehúzva szennyezhetik az élővizeket, mivel ezeket a szennyvíztisztító üzemek sem tudják teljesen kiszűrni a vízből. Így akár az ivóvízbe is visszakerülhetnek, de az élővizekben élő állatokra mindenképp veszélyesek. Sokszor előfordul, hogy a kutatók antidepresszánsok, hormontartalmú gyógyszerek és antibiotikumok maradványait találják meg az élővizekben – ezek szintje szerencsére túl alacsony ahhoz, hogy az emberek esetében bármilyen problémát okozzon, de nem is lenne jó, ha emelkedne. A gyógyszertárakban van egy doboz a lejárt gyógyszerek elhelyezésére, inkább ide dobd őket.

Erős tisztítószerek

A gyógyszerekhez hasonlóan a tisztítószereket sem tanácsos a vécén keresztül az élővizekbe juttatni. A hígító, a rovarirtó és más vegyszerek helye a veszélyes hulladékok számára kijelölt lerakóban, a hulladékudvarokban van.

Vattapamacs, papír zsebkendő és papírtörölköző

Bár úgy néznek ki, mint a vécépapír, mégsem bomlanak le olyan könnyen a vécében, így dugulást okozhatnak. A vatta ráadásul meg is duzzad, ha nedvesség éri, így még veszélyesebb.

Tampon és betét

Nagyon durva dugulást tudnak okozni a vécében – ráadásul a szerelőnek ilyenkor kézzel kell kiszednie a dugulást okozó dolgot, ezt pedig igazán senkitől se kívánd. Minden ilyesmi a kukába való.

Pelenka

Igen, arra is volt már példa, hogy valaki pelenkát gyömöszölt a vécébe, bár az nem világos, hogyan lehet akkorára összecsomagolni, hogy beleférjen. Inkább tedd ezt is a kukába, vagy válts mosható pelusra.

Hajszálak és fogselyem

A mosdót és a vécét is durván el tudja tömni egy nagyobb hajcsomó – és ugyanez a helyzet az összegubancolódott, műszálas fogselyemmel is. Egyszerűen dobd ki a szemetesbe.

Macskaalom, és ami belekerült

A nedvességet felszívó alom megduzzad a vízben, és nehezen javítható dugulást tud okozni. A macska ürüléke pedig toxoplasma gondiivel fertőzött lehet – ez a parazita a szennyvíztisztítást is túléli, és az élővizekbe kerülve veszélyes lehet. Épp ezért a macskaalom komposztálásra sem alkalmas, inkább kerüljön a szemetesbe – lehetőleg mindjárt az ajtón kívülibe.

Akváriumi halak és kisállatok teteme

Ha elveszíted az aranyhaladat, nem érdemes lehúzni a vécén, akármit is láttál a filmekben. A kisállatok tetemei fertőzést terjeszthetnek. Egy aranyhörcsögöt, egeret, aranyhalat még bizonyos feltételek mellett el lehet temetni a kertben, de a nagyobb testű állatokat már hamvasztatni kell, vagy a kisállat-temetőben helyezhetők el. Ezek azonban nem olcsó megoldások – az állati tetemek elszállításáról, elhelyezéséről a helyi önkormányzatoknál kell érdeklődni, ezt a feladatot sokszor a gyepmesteri telepek vállalják magukra.

Ételmaradék

A vécé nem szemétlerakó, így nem való bele a kávézacc és az ételmaradék – simán eldugulhat tőle a rendszer. Amit lehet, komposztálj, ha pedig nincs más lehetőséged, inkább dobd az ételmaradékot a kukába.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Riasztás: rovarmérget tartalmazó élelmiszer került forgalomba Magyarországon

origo.hu

Egy szál semmiben gyönyörködik a havas tájban Tápai Szabina - kép

metropol.hu

Csodálatos hírt kapott Marco Rossi embere, tízezrek vártak erre

vg.hu

Van egy budapesti exkluzív klub, ahol a miniszterek egymásnak adják a kilincset – a főszervező betekintést adott a kulisszák mögé

metropol.hu

Izgulhat Marco Rossi, legenda kezébe kerül a magyar fociválogatott

mandiner.hu

Felháborító ítélet: egy tizenöt éves lányt erőszakoltak, de Németországban ezt is megússzák a migránsok

origo.hu

Kiment a férfi a kertbe, majdnem halálra rémült attól, amit ott látott - videó

travelo.hu

Vezető külföldi lapok áradoznak a budapesti karácsonyi vásárokról

vg.hu

A COVID-19 jelentős veszteségeket okozhat a cégeknek, amelyek azonban elkerülhetőek vagy csökkenthetőek lehetnek (X)

life.hu

Csoda összetevőkből állította össze legújabb termékcsaládját a kozmetikai cég(x)

life.hu

Túl sokat stresszelsz? A szervezeted jelzi, ha ideje megállni(x)

life.hu

A PMS-barát étkezés, ami a súlykontrollban is segítségedre lehet(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Ünnepi nagytakarítás, ezzel az egyszerű trükkel fehérítsd ki most a függönyöket

OTTHONKA

3 zseniális trükk, és nem engedi be az ablak a hideget

OTTHONKA

Fával fűtesz? Spórolhatsz, ha ezeket az egyszerű trükköket ismered

OTTHONKA

Eldugult a mosogatód? Ez a gyors és olcsó trükk segít

OTTHONKA

Költözzön okosházba Solymáron!

OTTHONKA

Így teleltesd a leandert, hogy jövőre ontsa a virágokat

OTTHONKA

Figyelj oda, hogy teregetsz télen, elindulhat a lavina

OTTHONKA

Érdi luxusvilla keresi új lakóját