Létrehozva: 2017.09.07.

Eláruljuk, mit tilos a vécébe dobni, mégis van, hogy megteszed

A vécé nem egy bármit mágikusan eltüntetõ szemetes: ha valami olyat húzol le rajta, ami nem odavaló, eldugulhat, ami amellett, hogy kellemetlen, drága mulatság is. Megmutatjuk, mi az, amit semmilyen körülmények között ne húzz le a vécén!

Nedves törlőkendő

A nedves törlőkendő már nemcsak a babás családokban van naponta használatban, hanem a felnőttek neszesszerjének is állandó része. Ám akármi is áll a csomagoláson, semmiképp ne dobd a vécébe, mivel nem ázik szét, mint a papír. Megtapad a csövek belsejében, vagy a víztisztító szűrőkben, és dugulást okozhat. Dobd inkább a kukába, bár ott sem túl környezetbarát dolog, ugyanis sok nedves törlőkendő nehezen lebomló műszálakat tartalmaz. A megnedvesített vécépapírral és a bidével hosszú távon mindenképp jobban jársz.

Óvszer

A használt óvszer végképp nem való a vécébe: soha nem bomlik le, és durva dugulást okozhat – ha nem nálad, akkor a víztisztító berendezésekben. Egyszerűen dobd inkább a kukába.

Lejárt gyógyszerek

A lejárt gyógyszerek a vécén lehúzva szennyezhetik az élővizeket, mivel ezeket a szennyvíztisztító üzemek sem tudják teljesen kiszűrni a vízből. Így akár az ivóvízbe is visszakerülhetnek, de az élővizekben élő állatokra mindenképp veszélyesek. Sokszor előfordul, hogy a kutatók antidepresszánsok, hormontartalmú gyógyszerek és antibiotikumok maradványait találják meg az élővizekben – ezek szintje szerencsére túl alacsony ahhoz, hogy az emberek esetében bármilyen problémát okozzon, de nem is lenne jó, ha emelkedne. A gyógyszertárakban van egy doboz a lejárt gyógyszerek elhelyezésére, inkább ide dobd őket.

Erős tisztítószerek

A gyógyszerekhez hasonlóan a tisztítószereket sem tanácsos a vécén keresztül az élővizekbe juttatni. A hígító, a rovarirtó és más vegyszerek helye a veszélyes hulladékok számára kijelölt lerakóban, a hulladékudvarokban van.

Vattapamacs, papír zsebkendő és papírtörölköző

Bár úgy néznek ki, mint a vécépapír, mégsem bomlanak le olyan könnyen a vécében, így dugulást okozhatnak. A vatta ráadásul meg is duzzad, ha nedvesség éri, így még veszélyesebb.

Tampon és betét

Nagyon durva dugulást tudnak okozni a vécében – ráadásul a szerelőnek ilyenkor kézzel kell kiszednie a dugulást okozó dolgot, ezt pedig igazán senkitől se kívánd. Minden ilyesmi a kukába való.

Pelenka

Igen, arra is volt már példa, hogy valaki pelenkát gyömöszölt a vécébe, bár az nem világos, hogyan lehet akkorára összecsomagolni, hogy beleférjen. Inkább tedd ezt is a kukába, vagy válts mosható pelusra.

Hajszálak és fogselyem

A mosdót és a vécét is durván el tudja tömni egy nagyobb hajcsomó – és ugyanez a helyzet az összegubancolódott, műszálas fogselyemmel is. Egyszerűen dobd ki a szemetesbe.

Macskaalom, és ami belekerült

A nedvességet felszívó alom megduzzad a vízben, és nehezen javítható dugulást tud okozni. A macska ürüléke pedig toxoplasma gondiivel fertőzött lehet – ez a parazita a szennyvíztisztítást is túléli, és az élővizekbe kerülve veszélyes lehet. Épp ezért a macskaalom komposztálásra sem alkalmas, inkább kerüljön a szemetesbe – lehetőleg mindjárt az ajtón kívülibe.

Akváriumi halak és kisállatok teteme

Ha elveszíted az aranyhaladat, nem érdemes lehúzni a vécén, akármit is láttál a filmekben. A kisállatok tetemei fertőzést terjeszthetnek. Egy aranyhörcsögöt, egeret, aranyhalat még bizonyos feltételek mellett el lehet temetni a kertben, de a nagyobb testű állatokat már hamvasztatni kell, vagy a kisállat-temetőben helyezhetők el. Ezek azonban nem olcsó megoldások – az állati tetemek elszállításáról, elhelyezéséről a helyi önkormányzatoknál kell érdeklődni, ezt a feladatot sokszor a gyepmesteri telepek vállalják magukra.

Ételmaradék

A vécé nem szemétlerakó, így nem való bele a kávézacc és az ételmaradék – simán eldugulhat tőle a rendszer. Amit lehet, komposztálj, ha pedig nincs más lehetőséged, inkább dobd az ételmaradékot a kukába.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezek a legnépszerűbb használt autók a magyar vásárlók körében

origo.hu

Nagy a baj: Izrael megtámadja Iránt

borsonline.hu

Ezt látni kell, Lionel Messi fia őrületet okozott – videó

mandiner.hu

Van egy sokkal találóbb kifejezés erre a mocskos, alávaló, szemét gazemberre

ripost.hu

Kiadták a riasztást: pokoli, ami erre a 4 vármegyére lesújt

hirtv.hu

Üzentek az oroszok Zelenszkijnek

origo.hu

Drámai a helyzet: napokon belül kirobbanhat a világháború

travelo.hu

Videó: Vadmacska és hiúz pózolt a bükki kameracsapdák előtt

ripost.hu

Súlyos dologgal vádolják a nézők a Házasság első látásra szereplőjét

ripost.hu

Tízéves átok alól szabadulnak ezek a csillagjegyek, így találhatod meg a társad idén tavasszal...

ripost.hu

Tart a Gulácsi-mágia, milliárdokat érhet a magyar kapus visszatérése

ripost.hu

Megvan Dárdai utódja a Herthánál, teljes a káosz Berlinben

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Sokkal finomabb lesz az újhagyma, ha ezt a trükköt beveted ültetéskor

OTTHONKA

5 szuper tipp, hogy fantasztikus legyen tavaszra a terasz

OTTHONKA

Újlipótvárosi kislakás, összeköltözőknek!

OTTHONKA

Öt egyszerű trükk, így spórolhatsz a kertben

OTTHONKA

Ne dőlj be a napsütésnek, bánj óvatosan a kertben a növényeiddel!

OTTHONKA

Lecsap a szomszédok réme! Tényleg nem szabad hétvégén füvet nyírni?