Létrehozva: 2017.05.06.

Szeretnél szép sziklakertet? Kiderült, mi az igazi titka

Bárki építhet sziklakertet! De ha sziklakertet álmodsz a kertedbe, akkor elõször tervezd meg. Törekedj a természetes hatásra. A siker nem marad el

Ha a kerted saját domborulataiból indulsz ki, akkor a lejtők, buckák sziklakertté formálva nem tűnnek majd mesterségesnek.

Vannak-e feltételei a sziklakert építésnek?

Vannak bizony! Mégpedig a jó fizikai erőnlét, a sok szabadidő és az anyagiak.

Igazán látványos sziklakert megalkotása komoly munkát, erős fizikumot, sok szabadidőt és anyagi befektetést igényel. A jól lerakott sziklakertben később azonban már csak gyomlálni, esetleg alkalmanként öntözni kell. Azért egy kis miniatűr, jelképes sziklakertet, akár egy nagyobb cserépben, bárki alkothat. 

Miért is érdemes sziklakertet építeni?

1. Megszakítja az egységes, füvezett kert monotóniáját.

2. Ha szinteltolódás található a kertben, a szintek összekapcsolására ideális átmenet a sziklakert.

3. Lejtős, dombos, fűnyírógéppel kezelhetetlen terület található a telken, mégis szeretnéd gondozottnak láttatni.

4. Szeretnél valami mást, valami különleges színfoltot a kertedben. Még akkor is, ha csupán nagyon kicsi helyed van erre.

5. Adva vannak a sziklakerthez szükséges anyagok: nagy sziklák, megfelelő növények.

6. A kert fekvése déli-délnyugati, ideális egy sziklakert építéséhez. Emellett rendelkezik északi-délkeleti árnyékolással is. Ez az ideális, mert a sziklakerti növények fény- és melegigényesek.

Hová ne telepíts sziklakertet?

Szeles, huzatos, fagyzugos helyek nem alkalmasak rá. Az erősen agyagos talaj sem kedvező, mert rossz vízelvezető.

HOGYAN LÁSS NEKI?

1. Készítsd elő a talajt

A sziklakertnek kijelölt területet 15-25 cm mélységben ásd ki, mint egy medret. A gyomokat egyenként és nagyon gondosan irtsd ki. A sziklakert legnagyobb ellensége a kezelhetetlen gyomosodás, főleg a tarackfajták gátlástalan terjedése. Ha az előkészítés alapos, kevesebb gondod lesz velük később. A medret 8-10 cm mélyen szórd meg kavicsokkal, homokkal. Ez a kavicságy lesz a vízelvezető réteg.

2. A sziklák következnek.

Minél nagyobb sziklát válassz! A határt a cipelhetőség adja: két ember képes legyen mozgatni. (Persze, ha birtokolsz egy profi kis emelőgépet, mint amilyet a hivatásos kertépítők használnak, akkor előnyben vagy). A lapos tetejű, amorf alakzatúak a legmegfelelőbbek. Szabályos vagy gömb alakú sziklák nem alkalmasak a sziklakertbe. A leghitelesebbek az olyan fajta sziklák, amelyek a környéken természetes módon itt-ott megtalálhatók. Lehet ez mészkő, homokkő, andezit, bazalt, vulkanikus kőzetek, de akár gránit is. A sziklafajtákat ne keverd, színük is legyen egységes. A változatosságukat az alakjuk adja és a közéjük ültetett növények.

 

A kisebb, lapos tetejűekre lépni lehet majd, és segítik a vízelvezetést, a nagyobbakra le is ülhetsz. Először a legnagyobb darabokat helyezd el, lapos felükkel lefelé. A kisebbek utána következzenek. Ha két-három nagyobb sziklát egy csoportba ültetsz, rusztikusabb hatást érsz el. A sziklák kétharmada kerül a földbe, és csupán egyharmaduk kandikál ki a felszínre. Ha dombszerű sziklakertet tervezel, akkor alapként akár betonmaradékot, sittet is felhasználhatsz. A fő, hogy ne a puha földbe ültesd a sziklákat, mert megsüllyednek.

3. Feltöltés

Töltsd fel sziklák közeit, réseit vagy a sziklakert ágyását a megfelelő talajjal. Ennek kiváló vízelvezetőnek kell lennie, mert az ide való növények, bár igénytelenek, de a pangó vízben elpusztulnak. A talaj 1 rész homok, 1 rész apró kavics, murva, kőtörmelék, 1 rész agyag keveréke legyen. Próbáld ki: ha a rálocsolt víz azonnal áthatol, akkor megfelelő a talaj. A talajt erősen lenyomkodva tömörítsd. 

4. Növények

Nem csupán a sziklák látványa vonz, hanem szereted a különleges növényeket? Olyanokat, amelyeknek igénye eltér a szokásos kerti virágokétól? Ezek a magas hegyekből, száraz, kopár fennsíkokról, hideg sivatagokból vagy egyéb, mostoha vidékről származnak. Kevés trágyát igényelnek. A nagy szikláknak köszönhetően a sziklakert talaja nem forrósodik fel még a nyári hőségben sem. A hűvösebbet kedvelők meghúzódhatnak a szikla árnyékában vagy a sziklakert keleti, esetleg északi oldalán. Ott hosszabbak az árnyékos napszakok.

Hová ültetheted a növényeket? A sziklakert fajtái

Sziklahasadékokba: A sziklák közti pár centiméteres résekbe, hasadékokba olyan növények kerülnek, amelyeknek a gyökere nem hatol mélyre, és szeretik a hűvösebb, szárazabb, mostohább körülményeket.

Emelt falú sziklakert: Építs emelvényt a kis kertnek. Sziklákkal alkosd meg a falait, külön kis szigetként álljon ki a kert többi részéből.

Sziklás domb: Építhetsz piramis alakú, kerek dombot is, amelyre sziklákat halmozol.

Lépcsőzetes függőkert: Lejtős kertben a talajt lépcsőzetesre alakíthatod. A szintek oldalát sziklafal tartja.

Sziklacsoport: Kizárólag sziklákból halmozz dombot. A kis elválasztó résekbe ültess kevés virágot.

Jelképes sziklakert: Ha csak nagyon kicsi helyed van, akkor jelzésszerűen helyezz el egy sziklát vagy cserepet, és ültess bele pár jellegzetes sziklalakó növényt.

Tipegőkövek közé: a lapos, játékos ötletszerűséggel lerakott kövek közé ültess apró, rövid szárú, alig kiemelkedő, szárazságtűrő növényeket.

Milyen növények valók a sziklakertbe?

Kis termetű, szárazságtűrő, apró cserjék, különleges, bonsai stílusú törpefenyők, örökzöldek. Gyönyörűek a fűfélék, a páfrányok, vagy a pozsgások, mint a kövirózsa.

A kövirózsa a legváltozatosabb szín- és formavilágban kapható a kertészeti boltokban. Pár fűszernövény, például a rozmaring, a kakukkfű, levendula is szereti ezt a környezetet.

Ültethetsz ide varjúhájat, kutyatejet, őszirózsát is. A mohafélék is nagyon mutatósak. Amikor megszokják a helyüket, elterjedve puhán vonják majd be a sziklát. A tollkalász is jól viseli a szárazságot, akárcsak az élénk lila színű pázsitviola.

Öntözés

A homokos, laza talajból gyorsan elfolyik a víz. Amíg a növények el nem terjednek, gondos öntözést igényelnek.

Tipp

Ne keverd össze-vissza, ötletszerűen a növényeket. Tanulmányozd, mit szeretnek, és aszerint keresd meg a nekik legmegfelelőbb helyet. Foltokban, területenként ültesd az egyes növényfajtákat. Ne ültesd be szorosan az összes helyet. Idővel majd úgyis elterjednek.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rékasi Károly állapota súlyos, orvost hívtak hozzá

origo.hu

Gyanús jelek, Marics Peti miatt szakíthatott Stana Alexandra és Meggyes Dávid - videó

borsonline.hu

Lebukott! Kiderült, egy párt alkot-e Hunyadi Donatella és táncpartnere

vg.hu

Volt ukrán ellenzéki képviselő holttestét találták meg Moszkva közelében

metropol.hu

„Amióta apa vagyok, egy ilyen rajzról álmodtam” – ezt kapta Kulcsár Edinával közös gyermekétől Csuti

mandiner.hu

Elhunyt Magyarország egyik legnépszerűbb szinkronszínésze

origo.hu

Budapest közlekedése elesett, teljes a káosz az időjárás miatt

mindmegette.hu

Fellökte a sorban előtte álló vásárlót egy érdi férfi: combtörést szenvedett az idős bácsi

ripost.hu

Nagyanyáink téli fűszere: valóságos csodaszer lapul a konyhádban

ripost.hu

Íme, a Kos éves horoszkópja: ez vár rád 2024-ben

life.hu

Ismerd fel, és védekezz a stressz okozta feszültség ellen!(x)

ripost.hu

Soha többé nem lesz csomós a rántás, ha így készíted

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Így ápold a mikulásvirágot, hogy jövőre is virítson

OTTHONKA

Ünnepi nagytakarítás, ezzel az egyszerű trükkel fehérítsd ki most a függönyöket

OTTHONKA

3 zseniális trükk, és nem engedi be az ablak a hideget

OTTHONKA

Fával fűtesz? Spórolhatsz, ha ezeket az egyszerű trükköket ismered

OTTHONKA

Nagyanyáink téli fűszere: valóságos csodaszer lapul a konyhádban

OTTHONKA

Öblítő helyett ezt tedd a mosásba és eszméletlen puhák lesznek a törölközők

OTTHONKA

Ne dobd el a banánhéjat, eszméletlen, mire jó

OTTHONKA

Tegyél szódabikarbónát a talpadra és nem bánod meg