5°C
9°C

Miklós névnapja

RETRO RÁDIÓ

Így lesz a hűtőd igazán egészséges

Így lesz a hűtőd igazán egészséges
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2017. 03. 17. 12:25

A hûtõ elsõdleges feladata az, hogy a hûtéssel lelassítsa vagy megelõzze az élelmiszerekben levõ baktériumok elszaporodását, és ezzel tovább eltarthatóvá tegye az ételeket. Ám ha nem vigyázol, mégiscsak beindulhat a baktériumok szaporodása, és elronthatod a gyomrod. Megmutatjuk, hogy ehelyett hogyan legyen a hûtõd igazán egészséges.

Figyelj, hová teszed a nyers húst!

A nyers húsokat soha ne tedd a felső polcokra, mivel lé csöpöghet ki belőlük, beszennyezve a többi ételt. A felső polcok ráadásul mindig valamivel melegebbek, mint az alsók. A nyers húst, ha nem teszed a mélyhűtőbe, vagy már kiolvasztottad, tedd műanyag zacskóba, majd egy tálba vagy lábasba, és a hűtőszekrény legalsó részében tárold.

Csak annyit pakolj bele, amennyit elbír!

Lehet, hogy neked megnyugtató a telepakolt hűtő látványa, ám egy mikrobiológusnak aligha volna az. A hideg levegőnek ugyanis szabadon kell keringenie a hűtőben ahhoz, hogy a baktériumok ne szaporodjanak el benne. Ráadásul a dugig pakolt hűtőben nehéz beazonosítani, mi az, ami friss, és mi az, ami már hetek-hónapok óta bent van.

Ügyelj a hőmérsékletre!

Mikor ellenőrizted utoljára a hűtőd hőmérsékletét? Vigyázz, a baktériumok 4 Celsius-fok fölött már képesek a szaporodásra, vagyis a legjobb, ha efölé nem mész, a fagyasztó hőmérséklete pedig -17 Celsius-fok alatt marad. Arra is érdemes ügyelni, hogy ne tartsd sokáig nyitva a hűtő ajtaját, ne merengj sokat azon, mit is szeretnél enni, mivel ez emeli a benti hőmérsékletet – különösen nyáron, amikor kint nagyon meleg van.

Tárold külön a zöldséget és a gyümölcsöt

A zöldségeket és a gyümölcsöket csak akkor mosd meg, amikor fel is használod őket (a baktériumok nagyon szeretik a nedves közeget), és tárold őket külön. Egyes gyümölcsök ugyanis etiléngázt bocsátanak ki, amely gyorsítja bizonyos zöldségfélék romlását.

Az ajtóban tárolod a tojást

Nagyon praktikusak a hűtő ajtajában kialakított kis tárolók, ám a szakértők szerint nem igazán érdemes itt tárolni a tojást, mert itt – különösen, ha gyakran nyitogatod a hűtőt – túl meleg van. Inkább hagyd benne a tojásokat az eredeti dobozukban, és tedd a polcra.

Ne öntsd vissza a tejet a dobozba!

Nem itta meg a gyerek a tejet, de nem akarod kiönteni, ezért inkább visszatöltenéd a dobozba? Ne tedd! Ki tudja, mi minden került bele, amíg a pohárban volt, és a többi tej is tönkremenne tőle. Inkább tölts eleve kevesebbet, a maradéktól pedig szabadulj meg. A dobozból inni sem szép dolog, mivel az emberek szájáról sok kórokozó rátapadhat a tejesdobozra.

Takarítsd gyakran!

Kevesen vannak, akiknek a hűtőtakarítás a kedvenc házimunkájuk, mégis érdemes gyakran felvenni a teendőlistára. Ahol ételek vannak, ott baktériumok is vannak, így érdemes ezt a helyet is rendszeresen, akár hetente takarítani – főleg ott, ahol a zöldségeket, vagy a húst tárolod. Használj forró, szappanos vagy ecetes vizet, és a külső hűtőrácsot is porszívózd le, hogy ne fogyasszon a készülék a szükségesnél több energiát.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.