5 éve

Ki ne dobd a kályhából a hamut! Ennyi mindenre használhatod

Antikold hamulúggal a fakerítésedet, a faház léceit! És még mennyi mindenre jó a fahamu...

Az ölelgetni való kályhának és a romantikus érzéseket előhívó kandallónak nem csak a melegét élvezheted, hanem a hamuját a háztartásban is sok mindenre felhasználhatod. A fahamu értékes ásványi anyagokat tartalmaz. Erősen lúgos kémhatású, pH-értéke 10 és 13 között lehet, az elégetett fa fajtájától függően. Az akác például kevésbé lúgos.

TISZTÍTÁSRA

Remek súrolószer. A bográcsot, de akár evőeszközöket, üvegpoharakat, porcelántárgyakat, az elszennyeződött zománcos edényeket is kisúrolhatod vele. Utána bő vízzel öblítsd le, majd töröld szárazra. Csillogóan tiszták lesznek.

FAHÁZ, FAKERÍTÉS

Forró hamulúggal keféld le a fakerítést, a faház léceit. Megszünteti a csúnya, szürkés árnyalatot, szép sárgás barna, antikos színű lesz tőle. Pár évente érdemes megismételni ezt az eljárást.

Hamulúg készítése: fahamut és vizet 1:3 arányban főzz egy óráig, majd szűrd le. Töltsd üvegbe, és címkézd fel. Vigyázat, mérgező! Ezt is jelezd, és tedd gyermekek számára elérhetetlen helyre.

JEGES ÚTRA SÓZÁS HELYETT

Jegesek, csúszósak most az utak. Tudod, hogy a sózás árt a környezetnek. Szórj rá inkább homokot vagy fahamut. Remek csúszásgátló, és még javítja is a talajt gazdag ásványi anyag tartalmával.

KERTBE A TALAJ DÚSÍTÁSÁRA

Ha nem szeretnél műtrágyát használni, érdemes fahamuval beszórni a talajt. Tele van foszforral, káliummal, nyomelemekkel (vas, magnézium, bór), igazi biotápszer. Ilyenkor, télen van a legkedvezőbb időszak a talaj behamuzására. A palántázott növényekre a legjobb, de a káliumban gazdag talajt kedveli a szőlő, a paradicsom, a bab, a borsó, a spenót, a fokhagyma is. A sárgarépa, a saláta, a hagyma nem hálás, ha túladagolod a hamut.

NÖVÉNYEK VÉDELMÉRE FAGY ELLEN

Nem csak táplálja a talajt, de védi is a növényeket a fagytól, ha körülöttük a földet vékonyan beszórod fahamuval.

 KÁRTEVÕK ELLEN

1. Csigariasztónak szórd az ágyások közötti útra.

2. Krumplibogarak ellen hintsd meg a töveket. Csak megelőzésként hasznos, ha már elárasztották a növényt a bogarak, reménytelen.

3. A káposztalégy, a káposztalepke sem szereti. Elriasztásukra vékonyan szórd meg fahamuval a növényt.

4. Biztos szer az egyébként nehezen elpusztítható pajzstetvek, levéltetvek ellen. Szórd be a fertőzött lombot, leveleket, vagy lombhullás után a fák törzsét, vastag ágait.

RÁGCSÁLÓK, ROVAROK ELLEN

1. Háziállatokból kiűzheted a bolhákat, tetveket, kullancsot: készíts kenhető masszát ecettel kevert fahamuból, és dörzsöld be a szőrüket, bőrüket.

2. Patkány, egér, csótány távoltartására, elriasztására szórj hamut a pince, alagsor, sufni sarkaiba.

3. Hangyaboly megszüntetésére közvetlenül a bolyba szórd a hamut. Sürgősen el fognak költözni a nem szívesen látott rovarok.

Tipp:

A szén hamuját ne használd fel, mert koszol. A kertben se, mert káros toxinokat (pl. nehézfémek) tartalmaz.

A fahamut száraz körülmények között tárold. Nedvesség ne érje, mert veszít hatóanyagából.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!