6 éve

Ilyen lett a Széll Kálmán tér! A fanyalgók bekaphatják!

Alig néhány napja adták át a közforgalomnak a teljesen megújult teret, máris turisztikai látványosságként mûködik. Sok budapesti csak azért került erre a hétvégén, hogy szétnézhessen a megújult Széll Kálmán téren. Mi is így tettünk.

A Széll Kálmán a budai oldal talán legforgalmasabb csomópontja, ahol a metró vonalát nagyon sok busz- és villamosjárat keresztezi.

Rengetegen megfordulnak itt nap mint nap, és bár a téren a legtöbben tényleg csak átsietnek, évtizedek óta közkedvelt és nagyon praktikus találkozóhely is a város ezen pontja. Ehhez képest az elmúlt évtizedekben igencsak siralmas állapotba került: kaotikus, mocskos és büdös volt a tér, az egykori Moszkva, ahogy hívják még mindig sokan...

Most, mintha kicserélték volna a teret!

Bárhonnan közelítesz, mindenhol egy darabka kerttel találkozol. Török szegfű, nőszirom, levendula, vadszőlő, tearózsa - akkor is észreveszed a korábban sosem látott üde foltokat, ha eszelősen rohansz.

Ha a régi Postaszékház irányából, a nagy rézsű lépcsőjén leereszkedve érkezel, akkor egy minifenyő-ültetvényen keresztül vezet az utad.

Hűvösvölgy, azaz a Szilágyi Erzsébet fasor felől érkezve pedig valóságos pampamező fogad. Bátran kijelenthetjük, hogy ilyen zöld még sosem volt a Széll Kálmán tér! Örüljünk neki!

De kerüljünk csak beljebb! Mostantól ez sokkal egyszerűbb, mint régen: ugyanis az egész teret akadálymentesítették, sőt egy felvonót is beépítettek, mely a Várfok utcáig viszi a nagyérdeműt. Nem mellesleg egy szabadtéri mozgólépcsőt is kialakítottak - igaz, ez még nem működik, de ami késik, nem múlik...

A bringások is könnyebben boldogulnak mostantól, hiszen végre korrekt bicikliút szeli át a Széll Kálmán teret.

 

A metróállomáson kívül minden egyéb építményt eltakarítottak a színről, így már valóban érvényesülni tud az '50-es években tervezett harmonikatetejű épület. A látványt mostantól egy szökőkút is feldobja, ennek előnyeit nyilván a nyári hónapokban élvezzük majd igazán.

A régi aszfalt helyett kőlapokkal burkolták a teret. Ezek felülete mélyen rovátkolt, vélhetően a csúszásveszélyt csökkenti ez a megoldás. A burkolólatot hosszú, egyenes sávok osztják kisebb felületekre, ezek a sávok éjszaka állítólag világítanak.

Ha belépve a metró épületébe még várakoznál egy kicsit, gigantikus méretű puffokon helyezheted magad kényelembe.

De a téren is ücsöröghetsz, klassz padokat helyeztek el itt-ott a tervezők.

A tér különlegessége ez a márványnak vagy gránitnak tűnő pad, amit egy brit turista nyomban el is foglalt. A hölgy egyébként azt mondta, hallott a Széll Kálmán térről, direkt jött el megnézni.

Ahogy egyébként kijössz a metróból, közvetlenül balra egy rózsaágyás kacsint rád. Még fiatalok a tövek, de nyár végére illatos fejű tearózsák virítanak majd itt.

A Budakeszire, Hűvösvölgybe tartó buszok megállója körül pedig jó két hét múlva varázslatos levendula nyílik majd.

A kertszigeteket poénos szobrocskákkal dobták fel a tervezők.

Fák is kerültek a térre, végre lombsátor alatt lehet majd a tikkasztó nyári forróságban hűsölni!

A megállók maradtak a régi helyükön, a forgalom alapkoncepciója nem változott.

A fel- és leszállás viszont ma már sokkal egyszerűbb! Akár babakocsival, akár kerekesszékkel közlekedők számára is!

Ha valaki mégis újonnan keveredne ide, a tér közepén elhelyezett gigantikus digitális kijelzőtábla alapján könnyen eligazodik.

A fanyalgóknak, a zöldterületeket hiányolóknak egyszerűen nincs igazuk. Higgyenek legalább a saját szemüknek!


 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!