tóth gabi
A legismertebb ünnepi süteményünk a mézeskalács, nélküle szinte már el sem képzelhetõ az ünnep. A világ jó néhány táján karácsonykor egy házikót is készítenek a tésztából, melyet gazdagon díszítenek.
A mézeskalácsból készült, gazdagon díszített házikók a bőséget és jólétet szimbolizálják, karácsonykor a világon sok helyen készítenek ilyet.
Bár a mézeskalácsot már az ókori rómaiak is ismerték, igazán mesterfokra a németországi Nürnbergben emelték. Nem véletlenül lett ez a város a világ „mézeskalács-központja”. Itt alakult ki a kalácsformák készítésének igazi művészete. Szintén a német eredetű tündérmese, Jancsi és Juliska története lendítette fel a mézeskalácsból készített csodás építmények divatját is, az 1800-as évek közepétől.
Íme a legkülönlegesebb darabok
Az alapdarabok mindig a barna süteményből és fehér cukormázból készülnek.
A legszebb házakat természetesen cukrászok készítik el, és a hatalmas építményeket belülről megvilágítják.
Moszkva egyik jelképét, a Boldog Vazul-székesegyházat is megformázták már mézeskalácsból
Egész kis karácsonyi, színes birodalmakat is készítenek a tésztából
Jancsi és Juliska biztos elcsábulna, ha meglátná ezt a közel egy méteres édesség birodalmat.
Ki mondta, hogy csak házformájú lehet ez a karácsonyi csoda?
Ez a városköltemény csak elsőre tűnik bonyolultnak, ezt akár otthon te is kipróbálhatod!
Ezt a változatot pedig kifejezetten könnyű elkészíteni, mégis minden ünnepi asztalon remekül mutat. De, ha a csokit jobban szereted, abból is készíthetsz ünnepi házikót.