RETRO RÁDIÓ

Mitől csíp a torma? Mit raknak az üveges tormába? Íme a válaszok!

MZ/X
Szerző
MZ/X
Létrehozva2023. 04. 06. 15:30

Nem hiányozhat a húsvéti asztalról a sonka és a tojás kiegészítője, a torma sem. De miből készül a jó torma? Mitől csíp, és mi van a boltok polcain található üvegekben? Íme a válaszok!

Évezredek óta fogyasztjuk és gyógynövényként is használjuk a tormát. Lengyelország mellett Magyarország Európa tormanagyhatalma, vagyis nálunk terem az egyik legnagyobb mennyiség ebből a csípős növényből. Húsvét közeledtével utánajártunk, mit érdemes tudni a tormáról.

torma, reszelt torma, csípős torma
Mitől csíp a torma? Fotó: Eskymaks / Shutterstock

Mit tartalmazhat egy üveges torma?

A boltok polcain többféle üveges tormával találkozhatunk. A csípős és a csemege torma mellett népszerű a majonézes, a tejszínes, az almás ízesítésű változat is. A klasszikus üveges tormában az előírások szerint torma, cukor, ételecet, növényi olaj és egyéb összetevők, adalékok lehetnek. Ez utóbbi csoportba tartozik a módosított keményítő, a szulfitok és szorbátok, illetve különféle fűszerek. Érdemes tanulmányozni az összetevőket, mielőtt választunk. 

Mitől csíp a torma?

A torma komponenseinek vizsgálatakor 17 összetevőt találtak a kutatók. Ezek közül az egyik a szinigrin, ami önmagában még nem csíp, de ahogy a gyökér sérül vagy amikor reszelni kezdik, egy enzim átalakítja a szinigrint egy olyan anyaggá, ami viszont már csíp. Méghozzá a homlok- és az orrmelléküregeken keresztül, ahová könnyedén felszállnak a kicsi és könnyű, úgynevezett allil-izotiocianát molekulák. A japán wasabi vagy vízitorma fogyasztásakor pontosan ugyanez történik – olvasható a Nébih tesztoldalán, a Szupermentán.

Ezt gyógyítják tormával

A torma csípősségének baktericid hatást tulajdonít a népi gyógyászat, innen ered a torma „kerti penicillin” elnevezése is. Tüdőbetegeknél, reumásoknál és cukorbetegségben szenvedőknél alkalmazzák. Emellett ismert étvágygerjesztő és emésztésjavító hatása is van.

torma,üveges torma,bolti torma
A legtöbben alighanem üveges verzióban veszik  Fotó: Shyripa Alexandr / Shutterstock

Mitől függ a torma erőssége?

Nem minden torma egyforma erősségű. Egyes kutatások szerint az erős fény, a magas hőmérséklet és a száraz időjárás miatt a torma csípősebb lesz. Ilyen körülmények között nő a kéntartalom, ami a szinigrin gyarapodásához, vagyis a torma erejének növekedéséhez vezet.

Melyik a legfinomabb üveges torma?

Az üveges tormák hatósági és laboratóriumi ellenőrzése mellett kedveltségi vizsgálatot végeztek a szakemberek 2021-ben. Ezen a kóstolók négy szempont alapján pontozták a termékeket: külső megjelenés, állag, illat és íz. Az összesített eredmények alapján a dobogó legfelső fokára az Univer reszelt torma állhatott, második helyen a Grande reszelt torma végzett, míg a harmadik helyet a Czifra ecetes reszelt asztali torma csípős változata érdemelte ki.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.