Létrehozva: 2023.03.31.

Húsvéti tojásvásárlás: erre figyelj közben!

Van jelentősége a tojás színének? Táplálóbb a világosabb színű tojás? Mit jelentenek a tojásra nyomtatott számok? Utánajártunk, mire érdemes figyelni a húsvéti tojás megvásárlása közben.

Szerző MZ/X

Közeledik a húsvét, aminek az egyik fő étele és dísze a sonka mellett a tojás. Sokan megfőzik és feldíszítik vagy kifújják és felfűzik, de az ünnepi asztalra is jut belőle bőven. Az üzletekben kapható hatósági áras tojás jóval 100 Ft alatt van és a piacokon is 90 forint környékén lehet termelői tojást kapni. Elmondjuk, mire figyelj a húsvéti tojás megvásárlásakor!

tojás, húsvéti tojás, festett tojás
A húsvéti asztal dísze a tojáskosár. Fotó: Turbéky Eszter

Kisebb vagy nagyobb húsvéti tojást vegyünk?

A tojás összetevőinek aránya minden tyúk esetében ugyanaz, de a kisebb tojásokban nagyobb a tojás sárgájának aránya, ami a tojás legtáplálóbb, legértékesebb része. Emiatt lehet, hogy érdemes kisebb méretű tojást venni húsvétra. Egy másik érv a kisebb méret mellett az - főleg, ha húsvéti dekorációnak szánjuk -, hogy minél nagyobb egy tojás, annál vékonyabb a héja.

Mitől függ a tojás mérete?

A tyúk az élete során különböző méretű tojásokat tojik. S-es méretűt kezdenek tojni, aztán ahogy híznak, egyre nagyobbakat. Mire kétkilósak lesznek, a tojásaik is elérik az M-es méretet, majd jön az L-es és az XL-es. Vagyis minél nagyobb, idősebb egy tyúk, annál nagyobb tojást tojik. S-es tojásról egyébként 52 gramm alatt beszélünk, M-esről 53-63 gramm között, L-esről 63 és 73 gramm között, XL-esről pedig 73 gramm fölött.

Mi van a tojásban?

A tojás 40-féle fehérjét, 18-féle aminosavat, illetve A, D, E, B1, B2, B5, B6, B9 és B12-vitamint tartalmaz. Ezen kívül van benne vas, cink, réz, magnézium, szelén, kalcium, foszfor és kálium is.

Milyen az ideális tojáshéj?

Egyes tojásoknak sima, fényes héja van, míg más tojásoknak rücskösebb a felülete és matt a színe. Ez utóbbi változat, tehát a matt-szemcsés felületű tojás a jobb választás, mivel az ilyen felület magas ásványianyag-tartalmú tápról árulkodik.

Chicken,With,Eggs,On,Farm,In,Winter.,Household,Farming,,Animal
Minél idősebb a tyúk, annál nagyobb tojást tojik. Fotó: greenOlli / Shutterstock

Van jelentősége a tojáshéj színének?

A tyúktojás színe egyrészt a tojóhibrid fajtájától függ: a világosabb tollazatú tyúkok jellemzően fehérebb, a barnás, vöröses fajták barnább tojást tojnak általában. Másrészt a tyúkok a tojószezonjuk elején sötétebb, később világosabb tojásokat tojnak. A tojás héjának színe és a tápanyagtartalom között semmilyen összefüggés nincs, vagyis ebből a szempontból mindegy, milyen színű a tojás héja. 

Ezt érdemes tudni a tojáson található jelölésről

Az étkezési tojásokat és csomagolásukat a termelés helyén vagy a csomagoló központban kötelező egy számsorral jelölni. A tojásokat „A ”és „B” minőségi osztályokba sorolják, a kereskedelemben csak „A” minőségű termékekkel találkozhatunk - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az „A” minőségű tojásokat tömegük és méretük alapján osztályozzák S, M, L, és XL kategóriákba, majd mindegyiknek a héjára rányomnak egy nyilvántartási számot. Ez a szám 7 részből áll és a segítségével többek között azt is megtudhatjuk, hogy melyik országból, városból, telepről és istállóból származik a tojás, és hogy a tojó tyúk ketrecben vagy szabadon él-e. Az egyes kódrészek jelentése a következő: az első számból kiderül, hogyan tartják a tojó tyúkot. Ha 1-es számmal kezdődik a tojáson lévő számsor, akkor a tyúk szabadtartású, ha kettessel, akkor alternatív tartású, ha hármassal, akkor ketreces. A nullával kezdődő számsor ökológiai tartásra utal. 

Ki árulhat jelölés nélküli tojást?

A piacokon jelölés nélküli tojásokkal is lehet találkozni, mivel a jelölési kötelezettségek nem vonatkoznak az 50-nél kevesebb tojótyúkot tartó termelőkre. Az értékesítés helyén viszont ezeknek a termelőknek is fel kell tüntetniük a nevüket és a címüket.

Ketreces, mélyalmos vagy szabadtartásból származó tojást vegyünk?

A ketrecben tartott tyúkok 750 négyzetcentiméteren élnek, egymás fölött. A mélyalmos (alternatív) módszernél a tyúkok is zárt térben élnek, de szabadon. Egy négyzetméteren 9 tyúk élhet így. Szabadtartás esetén a tyúkok napközben a szabadban vannak és csak éjszakára zárják be őket. Az ökológiai tartásnál pedig nagy területen élnek. Ez utóbbi módszer a legjobb az állat szempontjából. A boltokban kapható tojások legnagyobb része egyébként ketreces vagy mélyalmos.

 

Szerző MZ/X

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy az aggodalom Szilágyi Áron drámai sérülése miatt

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

mandiner.hu

Ezzel a fotóval mondatná le Orbán Viktort Pankotai Lili (FOTÓ)

ripost.hu

Ennek az öt csillagjegynek hatalmas mázlija lesz húsvétkor

vg.hu

Nehéz éjszakájuk volt az ukránoknak - erőműveket támadtak az oroszok

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

astronet.hu

Nagy tavaszi szerelmi horoszkóp 2024.: nem fogunk unatkozni a következő időszakban…

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

ripost.hu

Baleset érte az Ázsia Expressz stábját a Fülöp-szigeteken

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

Mindennapok

„Lelkem tükre” – Tizenkétszer jelölték Emmy-díjra, most Budapesten mutatják be képeit

Mindennapok

Evolúciós oka van, hogy ez az egészségmegőrző módszer működik – itt a magyarázat!

Mindennapok

Tartós megoldást jelent a csípő- és térdprotézis – de mikor van rá szükség?