Mindennapok

Szerző MZ/X

2 hónapja

Húsvéti tojásvásárlás: erre figyelj közben!

Van jelentősége a tojás színének? Táplálóbb a világosabb színű tojás? Mit jelentenek a tojásra nyomtatott számok? Utánajártunk, mire érdemes figyelni a húsvéti tojás megvásárlása közben.

Szerző MZ/X

Közeledik a húsvét, aminek az egyik fő étele és dísze a sonka mellett a tojás. Sokan megfőzik és feldíszítik vagy kifújják és felfűzik, de az ünnepi asztalra is jut belőle bőven. Az üzletekben kapható hatósági áras tojás jóval 100 Ft alatt van és a piacokon is 90 forint környékén lehet termelői tojást kapni. Elmondjuk, mire figyelj a húsvéti tojás megvásárlásakor!

tojás, húsvéti tojás, festett tojás
A húsvéti asztal dísze a tojáskosár. Fotó: Turbéky Eszter

Kisebb vagy nagyobb húsvéti tojást vegyünk?

A tojás összetevőinek aránya minden tyúk esetében ugyanaz, de a kisebb tojásokban nagyobb a tojás sárgájának aránya, ami a tojás legtáplálóbb, legértékesebb része. Emiatt lehet, hogy érdemes kisebb méretű tojást venni húsvétra. Egy másik érv a kisebb méret mellett az - főleg, ha húsvéti dekorációnak szánjuk -, hogy minél nagyobb egy tojás, annál vékonyabb a héja.

Mitől függ a tojás mérete?

A tyúk az élete során különböző méretű tojásokat tojik. S-es méretűt kezdenek tojni, aztán ahogy híznak, egyre nagyobbakat. Mire kétkilósak lesznek, a tojásaik is elérik az M-es méretet, majd jön az L-es és az XL-es. Vagyis minél nagyobb, idősebb egy tyúk, annál nagyobb tojást tojik. S-es tojásról egyébként 52 gramm alatt beszélünk, M-esről 53-63 gramm között, L-esről 63 és 73 gramm között, XL-esről pedig 73 gramm fölött.

Mi van a tojásban?

A tojás 40-féle fehérjét, 18-féle aminosavat, illetve A, D, E, B1, B2, B5, B6, B9 és B12-vitamint tartalmaz. Ezen kívül van benne vas, cink, réz, magnézium, szelén, kalcium, foszfor és kálium is.

Milyen az ideális tojáshéj?

Egyes tojásoknak sima, fényes héja van, míg más tojásoknak rücskösebb a felülete és matt a színe. Ez utóbbi változat, tehát a matt-szemcsés felületű tojás a jobb választás, mivel az ilyen felület magas ásványianyag-tartalmú tápról árulkodik.

Chicken,With,Eggs,On,Farm,In,Winter.,Household,Farming,,Animal
Minél idősebb a tyúk, annál nagyobb tojást tojik. Fotó: greenOlli / Shutterstock

Van jelentősége a tojáshéj színének?

A tyúktojás színe egyrészt a tojóhibrid fajtájától függ: a világosabb tollazatú tyúkok jellemzően fehérebb, a barnás, vöröses fajták barnább tojást tojnak általában. Másrészt a tyúkok a tojószezonjuk elején sötétebb, később világosabb tojásokat tojnak. A tojás héjának színe és a tápanyagtartalom között semmilyen összefüggés nincs, vagyis ebből a szempontból mindegy, milyen színű a tojás héja. 

Ezt érdemes tudni a tojáson található jelölésről

Az étkezési tojásokat és csomagolásukat a termelés helyén vagy a csomagoló központban kötelező egy számsorral jelölni. A tojásokat „A ”és „B” minőségi osztályokba sorolják, a kereskedelemben csak „A” minőségű termékekkel találkozhatunk - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az „A” minőségű tojásokat tömegük és méretük alapján osztályozzák S, M, L, és XL kategóriákba, majd mindegyiknek a héjára rányomnak egy nyilvántartási számot. Ez a szám 7 részből áll és a segítségével többek között azt is megtudhatjuk, hogy melyik országból, városból, telepről és istállóból származik a tojás, és hogy a tojó tyúk ketrecben vagy szabadon él-e. Az egyes kódrészek jelentése a következő: az első számból kiderül, hogyan tartják a tojó tyúkot. Ha 1-es számmal kezdődik a tojáson lévő számsor, akkor a tyúk szabadtartású, ha kettessel, akkor alternatív tartású, ha hármassal, akkor ketreces. A nullával kezdődő számsor ökológiai tartásra utal. 

Ki árulhat jelölés nélküli tojást?

A piacokon jelölés nélküli tojásokkal is lehet találkozni, mivel a jelölési kötelezettségek nem vonatkoznak az 50-nél kevesebb tojótyúkot tartó termelőkre. Az értékesítés helyén viszont ezeknek a termelőknek is fel kell tüntetniük a nevüket és a címüket.

Ketreces, mélyalmos vagy szabadtartásból származó tojást vegyünk?

A ketrecben tartott tyúkok 750 négyzetcentiméteren élnek, egymás fölött. A mélyalmos (alternatív) módszernél a tyúkok is zárt térben élnek, de szabadon. Egy négyzetméteren 9 tyúk élhet így. Szabadtartás esetén a tyúkok napközben a szabadban vannak és csak éjszakára zárják be őket. Az ökológiai tartásnál pedig nagy területen élnek. Ez utóbbi módszer a legjobb az állat szempontjából. A boltokban kapható tojások legnagyobb része egyébként ketreces vagy mélyalmos.

 

Szerző MZ/X

Ez is érdekelhet

origo.hu

Egy tíz éves lány több mint 24 órát élt túl egyedül a fagyos amerikai vadonban

origo.hu

UFO-észlelések, szigorúan titkos UFO-akták Magyarországon

borsonline.hu

Mindenki szeme kikerekedett: így dirigál Kamilla Katalin hercegnének

hirtv.hu

Szijjártó Péter: Magyarország és Kína stratégiai partnerek

life.hu

Munka közben vesztette életét Szőke Zsuzsanna, a gyöngyöstarjáni villámárvíz egyik halálos áldozata

vg.hu

Kijev bekérette a magyar nagykövetség ügyvivőjét a hadifoglyok miatt

origo.hu

Autóbalesetet szenvedett Pumped Gabo - fotó

astronet.hu

Napi horoszkóp 2023. június 10.: Nagyon érzelmes nap lehet a szombat

ripost.hu

Ezt a trükköt vesd be, ha lótetű pusztítja a palántaidat

ripost.hu

Fogadjunk, hogy nem ismered fel! Így néz ki ma a Dallas Bobbyja

ripost.hu

Visszatér a 80-as évek farmerdivatja, ezt hordja most minden olasz nő

origo.hu

A HANGSZÓRÓ, AMI ÖRÖKRE SZÓL(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

Mindennapok

Praktikus, egyszerű és olcsó - nagy sikere van az ország- és vármegyebérleteknek

RIPOST7

További fejlemények Ursula von der Leyen körül

Mindennapok

"Nem, nem ment el a rendőrség esze!" - Megmutatták, hogy működnek az új traffipaxok