RETRO RÁDIÓ

Népszerű üdítőitalok okozhatnak agyi károsodást

Létrehozva2025. 09. 06. 16:30

Számos, igen népszerű üdítő okozhat agykárosodást a benne lévő édesítőszerek miatt.

Egy új kutatás szerint már napi egyetlen diétás szénsavas üdítő elfogyasztása is jelentősen növelheti az agyi leépülés kockázatát.

üdítő
A cukormentes üdítők jelentenek veszélyt az agyunk működésére Fotó: Unsplash.com (Képünk illusztráció)

Az édesítőszerek – például az aszpartám, amely megtalálható többek között a Diet Coke-ban, a Sprite-ban vagy az Extra rágógumiban – már régóta kapcsolatba hozhatók bizonyos rákos megbetegedésekkel és szívproblémákkal. Most azonban brazil kutatók azt állítják, hogy nagy mennyiségben fogyasztva ezek az adalékanyagok éveket vehetnek el az agy egészségéből. A vizsgálat szerint a „hozzáadott cukrok” – vagyis az élelmiszerek és italok természetes tartalmán felüli cukormennyiség – rendszeres fogyasztása, például napi egy doboz diétás üdítő formájában, 62 százalékkal növeli az agy öregedésének kockázatát. Ez körülbelül 1,6 évvel gyorsabb öregedést jelent - írta a Daily Mail

A veszély különösen magas volt a cukorbetegek körében, akik gyakrabban választják az édesítőszereket cukorhelyettesítőként. A szakértők hangsúlyozták, hogy az eredmények fontosak, és a kalóriamentes édesítőszerek hosszú távú káros hatással lehetnek az agy működésére, ugyanakkor további kutatások szükségesek a kapcsolat megerősítésére.

 

Dr. Claudia Kimie Suemoto, a São Pauló-i Egyetem szív- és érrendszeri betegségekkel, valamint demenciával foglalkozó adjunktusa, a tanulmány társszerzője így fogalmazott:
 

Az alacsony kalóriatartalmú és kalóriamentes édesítőszereket gyakran egészséges alternatívaként tekintik a cukor helyett. Azonban eredményeink azt mutatják, hogy bizonyos édesítőszerek idővel negatív hatással lehetnek az agy egészségére. Középkorú embereknél – cukorbetegséggel és anélkül is – kapcsolatot találtunk a kognitív hanyatlással. További kutatásokra van szükség annak kiderítésére, hogy más finomított cukorhelyettesítők, például almaszósz, méz, juharszirup vagy kókuszcukor hatékony alternatívát jelenthetnek-e.

A vizsgált édesítőszerek között szerepelt az aszpartám, a szacharin, az aceszulfám-K, az eritrit, a xilitet, a szorbit és a tagatóz. Ezek főként ultrafeldolgozott élelmiszerekben találhatók, mint például ízesített vizek, üdítők, energiaitalok, joghurtok és alacsony kalóriatartalmú desszertek, de egyes esetekben önálló édesítőként is használják őket.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.