
Népszerű üdítőitalok okozhatnak agyi károsodást
Számos, igen népszerű üdítő okozhat agykárosodást a benne lévő édesítőszerek miatt.
Egy új kutatás szerint már napi egyetlen diétás szénsavas üdítő elfogyasztása is jelentősen növelheti az agyi leépülés kockázatát.

Az édesítőszerek – például az aszpartám, amely megtalálható többek között a Diet Coke-ban, a Sprite-ban vagy az Extra rágógumiban – már régóta kapcsolatba hozhatók bizonyos rákos megbetegedésekkel és szívproblémákkal. Most azonban brazil kutatók azt állítják, hogy nagy mennyiségben fogyasztva ezek az adalékanyagok éveket vehetnek el az agy egészségéből. A vizsgálat szerint a „hozzáadott cukrok” – vagyis az élelmiszerek és italok természetes tartalmán felüli cukormennyiség – rendszeres fogyasztása, például napi egy doboz diétás üdítő formájában, 62 százalékkal növeli az agy öregedésének kockázatát. Ez körülbelül 1,6 évvel gyorsabb öregedést jelent - írta a Daily Mail.
A veszély különösen magas volt a cukorbetegek körében, akik gyakrabban választják az édesítőszereket cukorhelyettesítőként. A szakértők hangsúlyozták, hogy az eredmények fontosak, és a kalóriamentes édesítőszerek hosszú távú káros hatással lehetnek az agy működésére, ugyanakkor további kutatások szükségesek a kapcsolat megerősítésére.
Dr. Claudia Kimie Suemoto, a São Pauló-i Egyetem szív- és érrendszeri betegségekkel, valamint demenciával foglalkozó adjunktusa, a tanulmány társszerzője így fogalmazott:
Az alacsony kalóriatartalmú és kalóriamentes édesítőszereket gyakran egészséges alternatívaként tekintik a cukor helyett. Azonban eredményeink azt mutatják, hogy bizonyos édesítőszerek idővel negatív hatással lehetnek az agy egészségére. Középkorú embereknél – cukorbetegséggel és anélkül is – kapcsolatot találtunk a kognitív hanyatlással. További kutatásokra van szükség annak kiderítésére, hogy más finomított cukorhelyettesítők, például almaszósz, méz, juharszirup vagy kókuszcukor hatékony alternatívát jelenthetnek-e.
A vizsgált édesítőszerek között szerepelt az aszpartám, a szacharin, az aceszulfám-K, az eritrit, a xilitet, a szorbit és a tagatóz. Ezek főként ultrafeldolgozott élelmiszerekben találhatók, mint például ízesített vizek, üdítők, energiaitalok, joghurtok és alacsony kalóriatartalmú desszertek, de egyes esetekben önálló édesítőként is használják őket.






