RETRO RÁDIÓ

Bélrendszeri tünetek jelezhetik előre az Alzheimer-kórt

Létrehozva2025. 08. 31. 18:30

Az Alzheimer- és Parkinson-kór jeleit már a belekben is ki tudják mutatni, ami kulcsfontosságú lehet a betegség időbeni kezeléséhez.

Egy új kutatás szerint a gyakori neurodegeneratív betegségek – mint az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór – felismerésének kulcsa nem az agyban, hanem a bélrendszerben rejlik. A tudósok kimutatták, hogy azok az emberek, akik gyakori emésztőrendszeri problémákkal – például vitaminhiánnyal vagy bélgyulladással – küzdenek, nagyobb eséllyel szenvednek el később olyan memóriazavarokat, amelyek az Alzheimer-hez és a Parkinson-kórhoz köthetők.

Alzheimer
Az Alzheimer- és Parkinson-kór egyre több embert érint Fotó: Unsplash.com (illusztráció)

Korábbi kutatások már rámutattak arra, hogy a bélben jelentkező gyulladás számos egészségügyi problémát válthat ki – köztük az agyműködés zavarával is összefüggésbe hozható. Most az Alzheimer’s and Related Dementias (CARD) kutatóközpont szakemberei vizsgálták meg, milyen hatással vannak az emésztőrendszeri és anyagcsere-betegségek – például a cukorbetegség – az Alzheimer- és Parkinson-kór kialakulására. Ezek a betegségek az idegsejtek pusztulásán keresztül vezetnek kognitív hanyatláshoz - olvasható a Daily Mail cikkében.

Az Alzheimer-kór a demencia vezető oka, és bár jelenleg nem gyógyítható, a korai diagnózis kulcsfontosságú, mivel a kezelések lassíthatják a betegség előrehaladását és enyhíthetik a tüneteket.

A Science Advances folyóiratban publikált tanulmány szerzői így írtak: „A bél-agy tengely zavarainak és a neurodegeneráció kapcsolatának megértése értékes betekintést nyújthat a terápiás beavatkozásokba, amelyeknek jelentős hatásuk lehet a megelőzésre és a kezelésekre.” A kutatás keretében eddig soha nem látott nagyságú biobank-elemzést végeztek annak feltárására, hogy a bél-agy kapcsolatot érintő betegségek hogyan befolyásolják az Alzheimer- és a Parkinson-kór kockázatát. A kutatók 155 olyan diagnózist azonosítottak, amelyek a bélhez és az anyagcseréhez kapcsolódnak, és kimutatták, hogy számos táplálkozási és emésztőrendszeri probléma növeli az Alzheimer- és/vagy Parkinson-kór kockázatát.

Különösen igaznak bizonyult ez a következő betegségek esetében:

  • irritábilis bélbetegségek (IBD), mint a Crohn-betegség vagy a colitis ulcerosa,
  • refluxbetegség,
  • cukorbetegség,
  • irritábilis bél szindróma (IBS).

Ezek mind nagyobb eséllyel vezettek Alzheimer-kór kialakulásához későbbi életkorban.

Parkinson-kór esetén szintén összefüggést találtak: az IBS-ben szenvedőknél, a cukorbetegséggel összefüggő hormonális eltéréseket mutatóknál és a B-vitamin-hiányosoknál magasabb volt a betegség kialakulásának kockázata. A Parkinson’s Foundation külön elemzése szerint az emésztőrendszeri zavarok a Parkinson-kór egyik leggyakoribb tünetei közé tartoznak: például a székrekedés a betegek akár 70 százalékát is érinti. A szakértők szerint ez a tünet gyakran már a betegségre jellemző mozgáslassulás és egyéb korai jelek előtt jelentkezik.

Az új tanulmány szerzői arra jutottak, hogy ezek a kockázati tényezők akár 15 évvel a tünetek megjelenése előtt észlelhetők lehetnek. „Az a képesség, hogy ezekkel a biomarkerekkel nagy pontossággal előre jelezzük a kockázatot, rámutat a korai felismerés, a személyre szabott orvoslás és a célzott beavatkozások lehetőségére” – írták.

Az Alzheimer- és Parkinson-kór előfordulása világszerte növekszik: a becslések szerint több mint 400 millió embert érint.

 

A Parkinson-kór tünetei közé tartoznak a kontrollálhatatlan remegések, a lelassult mozgás, az izommerevség, valamint a gondolkodás és a memória romlása. Az Alzheimer-kór korai tünetei szintén a memóriazavar, a gondolkodási és nyelvi nehézségek, amelyek az idő előrehaladtával súlyosbodnak.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.