
Bélrendszeri tünetek jelezhetik előre az Alzheimer-kórt
Az Alzheimer- és Parkinson-kór jeleit már a belekben is ki tudják mutatni, ami kulcsfontosságú lehet a betegség időbeni kezeléséhez.
Egy új kutatás szerint a gyakori neurodegeneratív betegségek – mint az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór – felismerésének kulcsa nem az agyban, hanem a bélrendszerben rejlik. A tudósok kimutatták, hogy azok az emberek, akik gyakori emésztőrendszeri problémákkal – például vitaminhiánnyal vagy bélgyulladással – küzdenek, nagyobb eséllyel szenvednek el később olyan memóriazavarokat, amelyek az Alzheimer-hez és a Parkinson-kórhoz köthetők.

Korábbi kutatások már rámutattak arra, hogy a bélben jelentkező gyulladás számos egészségügyi problémát válthat ki – köztük az agyműködés zavarával is összefüggésbe hozható. Most az Alzheimer’s and Related Dementias (CARD) kutatóközpont szakemberei vizsgálták meg, milyen hatással vannak az emésztőrendszeri és anyagcsere-betegségek – például a cukorbetegség – az Alzheimer- és Parkinson-kór kialakulására. Ezek a betegségek az idegsejtek pusztulásán keresztül vezetnek kognitív hanyatláshoz - olvasható a Daily Mail cikkében.
Az Alzheimer-kór a demencia vezető oka, és bár jelenleg nem gyógyítható, a korai diagnózis kulcsfontosságú, mivel a kezelések lassíthatják a betegség előrehaladását és enyhíthetik a tüneteket.
A Science Advances folyóiratban publikált tanulmány szerzői így írtak: „A bél-agy tengely zavarainak és a neurodegeneráció kapcsolatának megértése értékes betekintést nyújthat a terápiás beavatkozásokba, amelyeknek jelentős hatásuk lehet a megelőzésre és a kezelésekre.” A kutatás keretében eddig soha nem látott nagyságú biobank-elemzést végeztek annak feltárására, hogy a bél-agy kapcsolatot érintő betegségek hogyan befolyásolják az Alzheimer- és a Parkinson-kór kockázatát. A kutatók 155 olyan diagnózist azonosítottak, amelyek a bélhez és az anyagcseréhez kapcsolódnak, és kimutatták, hogy számos táplálkozási és emésztőrendszeri probléma növeli az Alzheimer- és/vagy Parkinson-kór kockázatát.
Különösen igaznak bizonyult ez a következő betegségek esetében:
- irritábilis bélbetegségek (IBD), mint a Crohn-betegség vagy a colitis ulcerosa,
- refluxbetegség,
- cukorbetegség,
- irritábilis bél szindróma (IBS).
Ezek mind nagyobb eséllyel vezettek Alzheimer-kór kialakulásához későbbi életkorban.
Parkinson-kór esetén szintén összefüggést találtak: az IBS-ben szenvedőknél, a cukorbetegséggel összefüggő hormonális eltéréseket mutatóknál és a B-vitamin-hiányosoknál magasabb volt a betegség kialakulásának kockázata. A Parkinson’s Foundation külön elemzése szerint az emésztőrendszeri zavarok a Parkinson-kór egyik leggyakoribb tünetei közé tartoznak: például a székrekedés a betegek akár 70 százalékát is érinti. A szakértők szerint ez a tünet gyakran már a betegségre jellemző mozgáslassulás és egyéb korai jelek előtt jelentkezik.
Az új tanulmány szerzői arra jutottak, hogy ezek a kockázati tényezők akár 15 évvel a tünetek megjelenése előtt észlelhetők lehetnek. „Az a képesség, hogy ezekkel a biomarkerekkel nagy pontossággal előre jelezzük a kockázatot, rámutat a korai felismerés, a személyre szabott orvoslás és a célzott beavatkozások lehetőségére” – írták.
Az Alzheimer- és Parkinson-kór előfordulása világszerte növekszik: a becslések szerint több mint 400 millió embert érint.
A Parkinson-kór tünetei közé tartoznak a kontrollálhatatlan remegések, a lelassult mozgás, az izommerevség, valamint a gondolkodás és a memória romlása. Az Alzheimer-kór korai tünetei szintén a memóriazavar, a gondolkodási és nyelvi nehézségek, amelyek az idő előrehaladtával súlyosbodnak.






