
Ez az egyszerű őszi zöldség évekkel hosszabbítja meg az életed
Sokan csak más ételekben, kiegészítőként tudják elképzelni, pedig érdemes rendszeresen fogyasztani akár nyersen is. Ugyanis a káposzta egészséges, ha beveszed az étrendedbe, az egész szervezeted hálás lesz érte.
Nem csak akkor érdemes fogyasztani ezt az őszi zöldséget, ha diétázol. Amellett ugyanis, hogy alacsony a kalóriatartalma, a káposzta egészséges is, hiszen tele van olyan jótékony anyagokkal, melyek több fronton támogatják a szervezetet. A legjobb, ha nyersen fogyasztod: készíthetsz belőle salátát, amit érdemes reggelihez, vacsorához fogyasztani, de teheted a szendvicsedbe is.

1. Támogatja az immunrendszert
A nyers fejes káposzta C-vitamin-tartalma kiemelkedően magas, ez segíti az immunrendszer működését. Magas rosttartalma segíti az emésztést, jó hatással van a bélmikrobiom egyensúlyára, ez pedig a legújabb kutatások szerint az immunrendszert működését is hatékonyabbá teszi.
2. Alacsony kalóriatartalom, magas tápérték
Egy csésze nyers káposzta mindössze 17 Kcal, de tartalmazza a napi K-vitamin-bevitel 68%-át, a C-vitamin-bevitel 30%-át. Olyan ásványi anyagokban is bővelkedik, mint a kalcium, a magnézium és a kálium. Antioxidánsokat is tartalmaz, melyek segítik a szervezetet a szabad gyökök elleni védekezésben; ha ezeknek túl magas a száma, az a sejtek károsodásához vezethet.
3. Kordában tarthatja a gyulladásos folyamatokat
A gyulladásra mindig rossz dologként gondolunk, pedig ez a szervezetünk természetes védekező mechanizmusa, ami meggyorsítja a gyógyulást. Ám míg az akut gyulladás szükséges, a krónikus gyulladás egyrészt tartós betegségeket jelezhet, másrészt pedig megterheli a szervezetet. A káposztában található antioxidánsok egy 2024-es kutatás adatai szerint segíthetnek csökkenti a krónikus gyulladást a szervezetben.
4. Segít, hogy egészséges maradjon a szívünk
A vörös káposzta színét a benne található antocianinok adják; ezek a flavonoidok több kutatás szerint is segíthetnek a szívroham megelőzésében. Egy 2013-as kutatás során kiderült, hogy azoknál, akik magas antocianin-tartalmú ételeket fogyasztottak, csökkent a szívroham kialakulásának a kockázata. Egy, összesen 15 kutatás adatait elemző tanulmány is rávilágított, hogy a flavonoidok nagy mennyiségű fogyasztása jelentősen lecsökkenti a szívinfarktus kockázatát.
5. A káposzta egészséges: csökkenti a vérnyomást
A káposzta egészséges, hiszen magas káliumtartalmának köszönhetően őrzi a szív- és érrendszer egészségét. A kálium fontos ásványi-anyag és elektrolit, mely többek között a vérnyomás szabályozásában is szerepet játszik, mivel segít enyhíteni a túlzásba vitt sófogyasztás káros hatásait a szervezetben. Emellett az érfalakat is ellazítja, ezzel is segíti a vérnyomás szabályozását. Fontos azonban, hogy emellett érdemes a sófogyasztást csökkenteni.
6. Kordában tartja a koleszterinszintet
Azt már mindenki tudja, hogy a szervezetben van jó (HDL) és rossz (LDL) koleszterin; az utóbbi hatására lerakódások alakulhatnak ki az érfalakon, melyek infarktushoz, stroke-hoz vezethetnek. A káposzta rendszeres fogyasztása egy 2023-as tanulmány szerint segíthet a rossz koleszterin szintjének csökkentésében, az oldható rosttartalma miatt. Ezek a rostok az emésztőrendszerben akadályozzák a koleszterin felszívódását.






