RETRO RÁDIÓ

Ez az egyszerű őszi zöldség évekkel hosszabbítja meg az életed

Létrehozva2025. 09. 19. 12:30

Sokan csak más ételekben, kiegészítőként tudják elképzelni, pedig érdemes rendszeresen fogyasztani akár nyersen is. Ugyanis a káposzta egészséges, ha beveszed az étrendedbe, az egész szervezeted hálás lesz érte.

Nem csak akkor érdemes fogyasztani ezt az őszi zöldséget, ha diétázol. Amellett ugyanis, hogy alacsony a kalóriatartalma, a káposzta egészséges is, hiszen tele van olyan jótékony anyagokkal, melyek több fronton támogatják a szervezetet. A legjobb, ha nyersen fogyasztod: készíthetsz belőle salátát, amit érdemes reggelihez, vacsorához fogyasztani, de teheted a szendvicsedbe is. 

Nyersen fogyasztva a káposzta egészséges, érdemes minél többet enni belőle!
Az őszi zöldségek közül ezt is érdemes nyersen fogyasztani, hiszen a káposzta egészséges. Fotó: pundapanda

1. Támogatja az immunrendszert

A nyers fejes káposzta C-vitamin-tartalma kiemelkedően magas, ez segíti az immunrendszer működését. Magas rosttartalma segíti az emésztést, jó hatással van a bélmikrobiom egyensúlyára, ez pedig a legújabb kutatások szerint az immunrendszert működését is hatékonyabbá teszi.

2. Alacsony kalóriatartalom, magas tápérték

Egy csésze nyers káposzta mindössze 17 Kcal, de tartalmazza a napi K-vitamin-bevitel 68%-át, a C-vitamin-bevitel 30%-át. Olyan ásványi anyagokban is bővelkedik, mint a kalcium, a magnézium és a kálium. Antioxidánsokat is tartalmaz, melyek segítik a szervezetet a szabad gyökök elleni védekezésben; ha ezeknek túl magas a száma, az a sejtek károsodásához vezethet.

3. Kordában tarthatja a gyulladásos folyamatokat

A gyulladásra mindig rossz dologként gondolunk, pedig ez a szervezetünk természetes védekező mechanizmusa, ami meggyorsítja a gyógyulást. Ám míg az akut gyulladás szükséges, a krónikus gyulladás egyrészt tartós betegségeket jelezhet, másrészt pedig megterheli a szervezetet. A káposztában található antioxidánsok egy 2024-es kutatás adatai szerint segíthetnek csökkenti a krónikus gyulladást a szervezetben. 

4. Segít, hogy egészséges maradjon a szívünk

A vörös káposzta színét a benne található antocianinok adják; ezek a flavonoidok több kutatás szerint is segíthetnek a szívroham megelőzésében. Egy 2013-as kutatás során kiderült, hogy azoknál, akik magas antocianin-tartalmú ételeket fogyasztottak, csökkent a szívroham kialakulásának a kockázata. Egy, összesen 15 kutatás adatait elemző tanulmány is rávilágított, hogy a flavonoidok nagy mennyiségű fogyasztása jelentősen lecsökkenti a szívinfarktus kockázatát. 

5. A káposzta egészséges: csökkenti a vérnyomást

A káposzta egészséges, hiszen magas káliumtartalmának köszönhetően őrzi a szív- és érrendszer egészségét. A kálium fontos ásványi-anyag és elektrolit, mely többek között a vérnyomás szabályozásában is szerepet játszik, mivel segít enyhíteni a túlzásba vitt sófogyasztás káros hatásait a szervezetben. Emellett az érfalakat is ellazítja, ezzel is segíti a vérnyomás szabályozását. Fontos azonban, hogy emellett érdemes a sófogyasztást csökkenteni.

6. Kordában tartja a koleszterinszintet

Azt már mindenki tudja, hogy a szervezetben van jó (HDL) és rossz (LDL) koleszterin; az utóbbi hatására lerakódások alakulhatnak ki az érfalakon, melyek infarktushoz, stroke-hoz vezethetnek. A káposzta rendszeres fogyasztása egy 2023-as tanulmány szerint segíthet a rossz koleszterin szintjének csökkentésében, az oldható rosttartalma miatt. Ezek a rostok az emésztőrendszerben akadályozzák a koleszterin felszívódását.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.