
Így gyógyítja a tested a fokhagyma – főleg, ha ezzel kombinálod
Ételekben a legtöbb ember nagyon szereti, de finom íz mellett gyógyít is! A fokhagyma hatása nem elhanyagolandó, főleg, hogy jön az ősz, és vele együtt a felsőlégúti-megbetegedések is. Nem árt már most felvértezni az immunrendszered ellenük...
Nyakunkon az ősz, és bár még meleg van, a lehűlés nem sokáig várat magára; ráadásul ahogy kezdődik az iskola, a vírusos megbetegedések gyorsabban terjednek. Ilyenkor jó, ha van kéznél egy kis házi praktika a megelőzésre és a gyógyításra: a fokhagyma hatása kincset ér az őszi-téli időszakban. Főleg, ha nem önmagában használod, hanem mézzel vagy gyömbérrel kevered: így felturbózhatod az immunrendszeredet, és felkészülten, no meg egészségesen vághatsz neki az ősznek.

Ősi gyógymód
A népi gyógyászatban már több száz éve ismert a fokhagyma hatása: mézzel keverve igazi csodakoktél vírusok és baktériumok ellen. Pucolj meg egy egész fej fokhagymát, roppantsd meg a gerezdeket, hogy a hatóanyagok ki tudjanak oldódni, majd tedd őket egy tisztára mosott befőttesüvegbe, és öntsd fel mézzel, hogy éppen ellepje. Zárd le a tetővel az üveget, tedd hűvös, sötét helyre, és hagyd állni. Akkor lesz a leghatásosabb a fokhagyma mézzel keverve, ha megvárod, hogy jó sötét színe legyen.
Így használd:
Ha az immunrendszer erősítése és a betegségek megelőzése a cél, akkor naponta egy gerezd mézben áztatott fokhagymát rágcsálj el; elég, ha annyi mézet veszel ki belőle, amennyi rátapadt a gerezdre. Ha már kapar a torkod, érzed, hogy kezd megkörnyékezni a betegség, akkor napi 3-4 alkalommal is egyél egy-egy kiskanállal a mézes fokhagymából.
Egy kis gyömbértől felerősödik a fokhagyma hatása
A méz és a fokhagyma hatása mellé besegíthetsz egy kis reszelt gyömbérrel is: amikor készíted a keveréket, egy közepes méretű, friss gyömbérgyökeret is reszelj bele. A gyömbér, a méz és a fokhagyma felerősítik egymás hatását.
Miért működik?
A fokhagymát természetes antibiotikumként is szokták emlegetni, hiszen erős baktériumölő hatása van, de emellett a vírusokkal is elbánik. A benne található alliin és alliináz, a kéntartalmú peptid származékok, és a vitaminok együttese segít formában tartani a szervezeted természetes védekezőképességét, ha pedig már beteg vagy, a fokhagyma hatóanyagai csökkentik a náthás tüneteket, tisztítják a tüdőt, enyhítik a torokfájást. A méz pedig köhögés, megfázás, nátha esetén gyorsan enyhíti a tüneteket, és akárcsak a fokhagymának, ennek is kiemelkedő a baktériumölő hatása.






