RETRO RÁDIÓ

Így gyógyítja a tested a fokhagyma – főleg, ha ezzel kombinálod

Létrehozva2025. 09. 03. 16:30

Ételekben a legtöbb ember nagyon szereti, de finom íz mellett gyógyít is! A fokhagyma hatása nem elhanyagolandó, főleg, hogy jön az ősz, és vele együtt a felsőlégúti-megbetegedések is. Nem árt már most felvértezni az immunrendszered ellenük...

Nyakunkon az ősz, és bár még meleg van, a lehűlés nem sokáig várat magára; ráadásul ahogy kezdődik az iskola, a vírusos megbetegedések gyorsabban terjednek. Ilyenkor jó, ha van kéznél egy kis házi praktika a megelőzésre és a gyógyításra: a fokhagyma hatása kincset ér az őszi-téli időszakban. Főleg, ha nem önmagában használod, hanem mézzel vagy gyömbérrel kevered: így felturbózhatod az immunrendszeredet, és felkészülten, no meg egészségesen vághatsz neki az ősznek.

A fokhagyma hatása csodálatos, érdemes kihasználni!
A fokhagyma hatása páratlan a betegségek megelőzésére. Fotó: New Africa /  Shutterstock

Ősi gyógymód 

A népi gyógyászatban már több száz éve ismert a fokhagyma hatása: mézzel keverve igazi csodakoktél vírusok és baktériumok ellen. Pucolj meg egy egész fej fokhagymát, roppantsd meg a gerezdeket, hogy a hatóanyagok ki tudjanak oldódni, majd tedd őket egy tisztára mosott befőttesüvegbe, és öntsd fel mézzel, hogy éppen ellepje. Zárd le a tetővel az üveget, tedd hűvös, sötét helyre, és hagyd állni. Akkor lesz a leghatásosabb a fokhagyma mézzel keverve, ha megvárod, hogy jó sötét színe legyen.

Így használd:

Ha az immunrendszer erősítése és a betegségek megelőzése a cél, akkor naponta egy gerezd mézben áztatott fokhagymát rágcsálj el; elég, ha annyi mézet veszel ki belőle, amennyi rátapadt a gerezdre. Ha már kapar a torkod, érzed, hogy kezd megkörnyékezni a betegség, akkor napi 3-4 alkalommal is egyél egy-egy kiskanállal a mézes fokhagymából.

Egy kis gyömbértől felerősödik a fokhagyma hatása

A méz és a fokhagyma hatása mellé besegíthetsz egy kis reszelt gyömbérrel is: amikor készíted a keveréket, egy közepes méretű, friss gyömbérgyökeret is reszelj bele. A gyömbér, a méz és a fokhagyma felerősítik egymás hatását. 

Miért működik?

A fokhagymát természetes antibiotikumként is szokták emlegetni, hiszen erős baktériumölő hatása van, de emellett a vírusokkal is elbánik. A benne található alliin és alliináz, a kéntartalmú peptid származékok, és a vitaminok együttese segít formában tartani a szervezeted természetes védekezőképességét, ha pedig már beteg vagy, a fokhagyma hatóanyagai csökkentik a náthás tüneteket, tisztítják a tüdőt, enyhítik a torokfájást. A méz pedig köhögés, megfázás, nátha esetén gyorsan enyhíti a tüneteket, és akárcsak a fokhagymának, ennek is kiemelkedő a baktériumölő hatása. 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.